Criza de opozitie

In jurul acestei varste, copilul tau ar putea deveni greu de stapanit, el se opune, se incapataneaza, incepe sa actioneze invers de cum i se cere, plange dupa un obiect, iar dupa ce i se da, il arunca cat colo. El nu este numai capricios, dar pare sa sfideze autoritatea. Adesea turbeaza de furie, se rostogoleste pe jos, bate din picioare. Nu te ingrijora. Acestea sunt fenomene normale, care pot dura cateva saptamani sau cateva luni, in functie de copil. De ce se opune? Pentru ca doreste sa faca totul singur, pentru ca incearca sa devina independent, sa-si descopere puterile, sa se afirme.  “Conduitele autonome ar trebui sa-i bucure pe parinti si sa  fie favorizate, fapt care in general nici pe departe nu se intampla. Si totuºi aceasta este calea pe care copilul purcede spre independenta si incredere in sine. Parintele care interzice categoric aceste manifestari de independenta si opozitionismul isi educã copilul in directia dependentei, conformismului. ”(Osterrieth)

Sfatul specialistului:

“La doi-trei ani, copilul are deseori crize de suparare si furie. Aceasta manifestare arata lupta lui de a deveni independent, la o varsta la care nu se poate controla si exprima. Criza incepe cand nu poate face ceva, nu i se face pe plac, este gelos sau se aduna multe neplaceri de-a lungul zilei. Sunt mai frecvente la copiii cu vointa puternica si dependenti emotional. Acestia nu sunt copii rai, din contra, sunt mai sensibili, mai hotarati si mai creativi, ceea ce ii ajuta mai tarziu in dezvoltarea lor intelectuala si sociala. Criza are o durata de cateva minute, timp in care copilul se arunca pe podea, plange, tipa, loveste cu pumnii si picioarele, arunca lucruri, musca, scuipa, injura sau da cu capul de pereti. Crizele variaza in durata si intensitate, in functie de temperamentul copilului; unii fac crize subtile si recunoscute doar de cei apropiati; altii fac crize puternice, prelungite, care se aud de departe. […] Plansul nu este intotdeauna daunator; te simti mai bine dupa plans, pentru ca lacrimile reduc acumularea de substante chimice produse de creier in faza de stres. Persoanele care plang sunt mai sanatoase fizic si emotional decat cele care nu plang. Nu descuraja intotdeauna plansul, cu toate ca, mai tarziu, plansul unui copil poate fi un semn al lipsei de incredere in sine.”(dr M. Gh. Ciobanu, autorul cartii “Copilul nostru, Ed. Medicala Buc. si Ed. Accent Print, Suceava)

Un copil politicos

„Buna ziua”, „la revedere”, „te rog”si „multumesc” sunt cateva expresii magice, care dovedesc ca ai un copil bine crescut. Daca noua ne vine atat de natural sa le folosim, micutii inca le uita adesea. Uneori degeaba il rogi sa multumeasca sau sa salute, copilul tau pur si simplu refuza sa te asculte. Nu este o dovada de rea-vointa, toti copiii sunt asa! Vor trece chiar ani pana ce copilul tau va depasi faza de invatare a regulilor de politete. Abia dupa „cei 7 ani de acasa„, toti copiii inteleg rolul acestor expresii. Momentan nu le prea folosesc pentru ca nu inteleg utilitatea lor. Cele mai folosite la aceasta varsta sunt „te rog” si „multumesc”, dar adesea, chiar si „te rog” este inlocuit cu „vreau”. Rolul tau este sa-i faci educatie, sa-i explici, dar nu pretinde prea mult deocamdata si nu te supara inutil pe copilul tau.

Adesea puiul tau isi ascunde rusinat fata in fusta ta in loc sa spuna „buna ziua” sau „la revedere”. Saluta tu, astfel incat sa te auda; politetea se invata prin exemplu. Daca vei fi chiar tu politicoasa cu el, vei avea in viitor un copil politicos. Cu respect incepe totul. Roaga-l frumos cand doresti ceva de la el, ureaza-i „buna dimineata” si „noapte buna” fara exceptie, iar la masa spune-i „pofta buna” si „sa-ti fie de bine”. De asemenea saluta-i si pe ceilalti copii, nu doar pe parintii acestora, atunci cand va intalniti cu ei.

O imbratisare, un sarut

Pe cat de afectuos si dragastos este copilul cu tine, pe atat se impotriveste de mult, atunci cand i se cere sa imbratiseze o alta persoana. Saruturile si imbratisarile fac placere adultilor, dar copiii nu se dau in vant dupa ele. Un copil este suficient sa salute, dar nu trebuie constrans sa ofere si o imbratisare, daca acesta nu simte sa faca acest gest. Daca insistati, copilul ar putea ajunge sa nu-si mai doreasca sa imbratiseze pe nimeni. Chiar daca sarutul este un semn de afectiune, gestul trebuie sa fie unul liber, neimpus. Daca puiul isi aude matusa intreband cu un aer fals trist: „Nu ma imbratisezi la plecare?”, ar putea executa gestul, dar se va simti constrans si nu o va face cu placere, ci doar ca sa multumeasca pe cineva. Copilul va actiona in dezacord cu sentimentul sau real si va saruta si imbratisa doar pentru a nu supara, pentru a fi un copil ascultator, nimic mai mult. Atasamentul fata de alte persoane trebuie sa creasca in concordanta cu ceea ce simte copilul.

Jocurile preferate

La aceasta varsta, copilul tau incepe sa invete regulile de joc si devine astfel capabil sa joace corect jocuri de societate simple, cum ar fi domino. De asemenea, in aer liber, este tot mai sigur pe el cand se catara pe structurile complexe ale toboganelor si leaganelor.
Instrumentele de muzica ritmica, pianul de jucarie, chitara in miniatura, se numara printre jucariile preferate ale copilului de 33 de luni. Ofera-i copilului tau un un picup sau un casetofon cu baterii, iar copilul tau va fi pasionat sa le descopere mecanismul de functionare. Lasa-i la indemana casetele cu cantecele si povestile preferate pe care foarte curand va invata sa si le schimbe singur.

Pentru ca la aceasta varsta ii place sa imite si iubeste jocurile de rol, un cadou potrivit ar fi o trusa medicala cu care isi va ingriji papusile si animalele de plus. O masa mica si un scaunel asemenea vor fi des folosite daca ii pui la dispozitie hartie, creioane colorate si acuarele, plastilina, bucati de panza, lipici. La aceasta varsta, micului artist ii place sa realizeze colaje, planse, desene.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acestghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pecare il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu teingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN itirecomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurirelegata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.