Nutritie

Mierea - un aliment-minune sau un pericol?
http://www.nou-nascuti.ro/nutritie/mierea-un-aliment-minune-sau-un-pericol.html
Autor: Echipa NN

Foarte laudata de mamici, bunici si chiar de catre specialisti, mierea este un aliment foarte sanatos si extrem de nutritiv pentru copilasi, cu conditia sa nu se exagereze ponderea ei in meniu si sa nu fie introdusa in alimentatia copilului mai devreme de un an.

De ce este buna

Mierea contine substante foarte utile, printre care la loc de cinste se afla vitaminele B1, B2, B3 (PP), B5, B6, C si, ca acesorii eficace, vitaminele A, B8 (H), B9, D, K. De asemenea, reprezinta o sursa buna de glucoza, fructuoza, proteine si minerale. Intre altele, regularizeaza tranzitul intestinal, combatand germenii patogeni, are virtuti antiseptice, vindeca iritatiile gatului si poate trata tusea.

Nu inainte de un an

Este recomandat sa evitati utilizarea mierii - ca, de altfel, a oricarui indulcitor - in cadrul alimentatiei copiilor mai mici de un an. De ce? Motivele sunt mai multe, dar unul ramane esential in opinia expertilor. Mierea contine o bacterie numita Clostridium botulinum care provoaca botulism, un soi de toxiinfectie alimentara cu efecte deloc inofensive. Inainte de a implini un an, sistemul digestiv al celui mic nu este pregatit pentru a elimina aceasta bacterie din organism si simptomele ingerarii toxinei botulinice pot include tulburari digestive (constipatie, diaree, voma, dureri abdominale), letargie, dureri de cap, dificultati la inghitire si, daca tratamentul nu este aplicat imediat, paralizie. La sugari, manifestarile pe care le poate lua contaminarea sunt urmatoarele: constipatie, lipsa controlului capului, apetit scazut, plansete slabe si dificultati de respiratie.

Bine de stiut

Nu toata mierea contine spori de Clostridium botulinum, aproximativ 10-15% din cantitatea de miere comercializata in Europa fiind "vinovata" de prezenta germenilor de infectare. Totusi, in cazul celor mici, este mai bine sa va asigurati ca nu va asumati un astfel de risc.
 

Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)