Exista ape si ape… si chiar daca utilizam acelasi termen generic pentru a o denumi, ea nu este niciodata aceeasi. Originea, gradul de puritate si compozitia ei ii determina gustul si clasificarea stiintifica legala.

Apa de la robinet: este apa purificata si tratata chimic inainte de a ajunge in fiecare casa printr-o retea de conducte. Calitatea sursei din care este preluata si metodele de purificare dure ii reduc mult din calitatile naturale specifice iar parcursul ei pana la consumator prin sistemul de conducte ii altereaza semnificativ puritatea.

5 categorii de apa de baut

  • apa de la robinet
  • apa de izvor
  • apa minerala naturala
  • apa carbogazoasa
  • apa purificata / distilata

Tratamentul preferat de purificare a apei de la robinet implica utilizarea clorului pentru indepartarea bacteriilor si a altor paraziti din apa potabila. Dar atunci cand clorul reactioneaza cu compusi organici din apa se produce trihalometan care pot cauza cancer. In schimb, cryptosporidium, un parazit microscopic ce poate cauza probleme de sanatate serioase sau chiar moartea, este rezistent la clor.

Apa de izvor: atunci cand izvoraste dintr-o zona curata, in care mediul subteran nu este impurificat, este suficient filtrata pentru a o face potabila dar este sensibila la modificari de clima si poluare la suprafata. In special pentru apele de ses sau de deal, perioadele ploioase sau dimpotriva, secetoase, afecteaza in mare masura continutul de minerale si microorganisme, uneori apa pierzandu-si potabilitatea.

Apa minerala naturala: apa minerala naturala provine dintr-o sursa ce a fost supusa unor teste de calitate stricte, prevazute prin lege. Spre deosebire de simpla apa de izvor, o apa minerala de calitate este obtinuta prin foraje la mare adancime care ii asigura stabilitatea, temperatura si continutul de saruri minerale constante, indiferent de conditiile climaterice de la suprafata.

Mai mult, daca apa minerala este extrasa dintr-o zona declarata rezervatie naturala, straturile minerale subterane ce ii asigura filtrarea vor fi mentinute in cea mai buna stare, asigurand o protectie eficienta impotriva oricarei contaminari microbiologice.

Apa minerala naturala este practic apa pura, netratata, cu exceptia eliminarii elementelor instabile si adaugarea de dioxid de carbon natural. Ea ajunge la consumator intacta, cu toate calitatile sale naturale. Adaosul de dioxid de carbon natural extras din acelasi spatiu natural ca si apa ii asigura inca o data integritatea. Pentru prepararea laptelui pentru bebelusi multi pediatri recomanda apa minerala microbiologic pura.

Apa carbogazoasa: obtinuta adesea chiar „de la robinet” sau din surse echivalente, re-purificata prin metode industriale si adaugandu-i-se dioxid de carbon industrial, apa carbogazoasa este practic o apa lipsita de noblete ce si-a pierdut intreaga bogatie si „viata” intrinseca. Ea este o simpla apa gazoasa, mai bine purificata decat ce de robinet.

Apa purificata / distilata: este o apa obisnuita, purificata prin metode dure, inclusiv distilare, ce elimina orice continut de minerale si microorganisme, lasand apa in starea ei chimic pura: H2O.

Apa este constituentul de baza al organismelor vii, intre 50 si 90% din greutatea acestora fiind apa. Aproape orice proces din interiorul corpului fiintelor vii are nevoie de apa pentru a se desfasura. Corpul uman are mai mare nevoie de apa decat de orice alta substanta nutritiva, o hidratare corecta mentinand nu numai tineretea si elasticitatea organismului ci si desfasurarea corecta a proceselor de digestie si purificare prin transpiratie si excretie.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor sunt intr-o continua stare de deshidratare, nestiind ca simpla senzatie de „gura uscata” nu este o atentionare delicata din partea organismului ci un adevarat strigat al acestuia.

Specialistii in nutritie considera un consum zilnic de 2 litri de apa ca fiind absolut necesar pentru majoritatea oamenilor. Cea mai buna modalitate de a asigura necesitatile de apa ale organismului este pur si simplu de a bea apa. Sucurile naturale din fructe, laptele, bauturile fara cofeina, fructele si legumele, sunt si ele surse valoroase de apa. Bauturile alcoolice si cele ce contin cofeina, chiar daca sunt in mare masura apa, contin diuretice ce determina ca in final organismul sa piarda mai multa apa decat asimileaza.

Majoritatea oamenilor nu beau suficienta apa. Pe langa obisnuita senzatie de sete, cateva semne clasice a lipsei unei hidratari adecvate sunt:

  • dureri de cap
  • putere de concentrare redusa
  • oboseala
  • risc crescut de dezvoltare a infectiilor la rinichi
  • constipare

    Pe langa aceste semne, o caracteristica a imbatranirii si pierderii vigorii si elasticitatii trupului o constituie deshidratarea gradata a organismului odata cu inaintarea in varsta.

    Este aproape imposibil sa bei „prea multa apa”, capacitatea de eliminare normala a rinichilor facand cu usurinta fata oricarui surplus.