Imi sug degetul

Nou-nascutii au reflexul de supt. Suptul degetului este semnalul necesitatii de a se hrani. Din ce in ce mai multi cercetatori opineaza ca are de asemenea , si „functia” de suplinitor al afectiunii materne si al sigurantei pe care o simte copilul cand este alaptat.

Aceasta necesitate a copilului nu este un motiv de neliniste in ceea ce priveste formarea dintilor, cel putin in primii 2 – 3 ani de viata, doar in masura in care se constata. O presare exagerata a maxilarelor si o frecventa excesiva a acestui obicei. Specialistii nu recomanda folosirea suzetei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda parintilor sa nu-si incurajeze copiii sa foloseasca suzeta. Unele studii stintifiice sugereaza ca, datorita „functiei” suzetei de suplinitor al afectiunii si al atentiei de care au nevoie copiii, folosirea acesteia ar putea induce o dezvoltare redusa a capacitatii de intelegere.

Si aceasta deoarece creierul uman, care in primul an se dezvolta intr-un ritm rapid, are nevoie de stimulare si nu de „calmarea”pe care o ofera suzeta.

Cum ma ajuti mamico…

  • Nu expuneti copilul la frig. Aceste reprezinta un factor negativ in aparitia dintilor, care agraveaza in general durerea gingiilor.
  • Dati copilului sa rontaie ceva relativ tare, atenuind astfel tendinta lui permanenta de a mesteca si de a musca. Nu folositi obiecte cu care micutul s-ar putea ineca.
  • Frecati usor gingiile copilului cu degetul dumneavoastra sau cu un gel special care ajuta la calmarea durerii.
  • Incercati de asemenea, sa dati sugarului sa muste jucarii reci (exista jucarii speciale in aceste scop), care sa fie tinute in frigider si nu in congelator, deoarece exista pericolul degerarii.
  • Nu folositi medicamente sau alte leacuri, fara acordul medicului.
  • Curatati gurita copilului de 2 – 3 ori pe zi pantru a o proteja de microbi. Cu un tifon umed, frecati usor gingia sau dintisorii (daca exista).
  • Trebuie sa acordati o atentie deosebita alimentatiei copilului. Este bine sa evitati alimentele si bauturile care contin zahar sau indulcitori artificiali. Posibilului consum de zahar trebuie sa-i urmeze intotdeauna spalarea dintilor.
  • Nu neglijati nici dumneavoastra ingrijirea si spalarea dintilor, avand in vedere ca, prin contactul direct cu copilul, ii puteti transmite microbii din gura. In plus, veti fi un bun exemplu.
  • Pentru dezvoltarea normala a cavitatii bucale si formarea corecta a dintilor, este bine ca pana in luna a 12-a sa se finalizeze si indepartarea treptata a folosirii biberonului. Aceasta se poate realiza prin micsorarea zilnica a cantitatii de lapte sau prin diluarea treptata cu apa, astfel incat continutul biberonului sa devina numai apa. Inlocuitor al biberonului este paharelul copilului cu o gura speciala si, apoi, paharul obisnuit.