Comunicare si adaptare

Unul dintre aspectele fundamentale ale adaptarii la universul pe care il descopera il constituie comunicarea. Acest aspect poate fi abordat ca factor de echilibru al copilului cu mediul inconjurator. Comunicarea se realizeaza prin limbaj si prin reactii non-verbale (C.N.V), adica paralimbaj, gestica, mimica, postura. Comunicarea este extrem de importanta, ca factor de echilibru in familie, deoarece membrii acesteia isi petrec aproximativ jumatate din timpul vietii impreuna. Comunicarea non-verbala (C.N.V) include in variantele sale nenumarate „distante psihologice”. Acestea cresc atunci cand parintii exercita conduite blamante sau agresive, cand copiii manifesta conduite “opozante” sau cand in familii domina o excesiva penurie de comunicare.

Distanta intima

In distantele dintre cei care comunica exista incorporate o serie de dimensiuni ascunse de comunicare si de relationare afectiv-sociala. Comunicarea intima de maxima afectiune este de mica distant (20-30 cm) . Nu intamplator „distant intima” este egala cu aceea dintre fata mamei si aceea a copilului cand suge, fiind in bratele ei. Distanta intima este distanta marilor preferinte la aceasta varsta . Nu se poate ignora nici problema „atingerii”. Atingerea este distanta maximei iubiri si afectiuni. Copilul utilizeaza atingerea ca forma de comunicare (se cere in brate), dar utilizeaza si respingerea atingerii, cand se supara sau vrea sa fie lasat sa se tarasca singur intr-o directie oarecare. Distanta intima si atingerea sunt preferate pana la un an.

Distanta oficiala

Se contureaza si experienta distantei oficiale, fata de persoanele straine de familei. Acestea sunt tratate, in general, ca intruse in „spatiul intim” si se manifesta discordante fata de ele.

Hraneste-ma!

Pentru ca stomacul a mai crescut, bebelusii nu mai simt nevoia sa manance atat de des. Cei alaptati, inca vor manca de 6-8 ori pe zi, in timp ce numarul meselor va scadea pana la 4-5 pe zi in cazul bebelusilor hraniti cu biberonul.

Majoritatea doctorilor dau start la diversificare intre 4 si 6 luni. Daca il hranesti pe puiul tau exclusiv la san, mai poti astepta deoarece pentru primele 4-6 luni bebelusii pot lua toti nutrientii de care au nevoie din laptele matern. Inca poti sa nu-i dai apa daca alaptezi, si, daca afara nu este prea cald, caci specialistii sunt de parere ca bebelusii alimentati la san nu au nevoie de apa. Daca puiul tau a fost hranit cu biberonul, iar tu simti si consideri ca ar fi momentul potrivit sa treci la hrana solida, iti recomandam sa consulti mai intai pediatrul si sa-i asculti sfaturile. Noi iti putem spune ca intre 4 si 6 luni bebelusul apasa buza superioara sau inferioara cand lingurita este introdusa in gura , poate transfera alimentul de pe partea de sus pe partea de jos a limbii, pentru a inghiti si deschide gura cand vede lingurita apropiindu-se. Toate aceste abilitati permit bebelusului sa fie hranit cu lingurita. Stabilirea momentului oportun pentru alimentatia cu lingurita il alegi tu, indrumata fiind de doctorul copilului tau, dar atentie, chiar daca alaptezi, iar momentul diversificarii poate fi intarziat, trecerea la alimente solide nu se face mai tarziu de 8 luni!

Afla parerea altor parinti –> aici 

Aaau! Dintisorul.

Pentru unii copii varsta de 4-5 luni poate coincide cu aparitia primului dintisor. Daca nu se manifesta simptomele aparitiei primilor dinti, nu te ingrijora. Nu exista nici aici o regula general valabila, si nimic nu te poate convinge ca exista vreun moment anume in care ar trebui sa apara dintii. Daca unii copii se confrunta cu multe dureri pana la iesirea dintelui, altii se trezesc intr-o buna zi cu un dintisor. Te sfatuiesc sa te ocupi de igiena dentara a bebelusului tau inca de la aparitia primului dintisor.

Priveste ce stiu sa fac!

Mami, stiai ca dezvoltarea motricitatii este dependenta in mare masura de maturizarea sistemului nervos, osos si muscular?  Afla ca succesiunea achizitiilor este programata ereditar, iar dezvoltarea motorie se realizeaza in aceeasi ordine la toti copiii. Momentul aparitiei anumitor miscari depinde de conditiile externe: alimentatie, factorii care influenteaza sanatatea, relatia afectiva cu tine posibilitatea de exersare.

De exemplu, in unele zone copiii sunt infasati foarte strans si nu au posibilitatea sa isi miste picioarele. Ei se dezvolta motor mai incet.

Iti recomand pentru aceasta varsta sa-l stimulezi pe bebelusul tau. Aseazabebelusul pe burtica, iar el isi va ridica pieptul si capulsprijinindu-se in maini. Permite-i si incurajeaza-l sa stea mai mult inaceasta pozitie deoarece il va ajuta sa isi intareasca muschiibratelor. Aseaza-l pe spate si indeparteaza-te un pas. Vei constata caa ajuns la perfomanta de a se intoarce pe burtica. Bravo, bebe! Uniibebelusi reusesc chiar sa stea in sezut pret de cateva clipe. Aseaza-telanga el si sprijina-l daca se dezechilibreaza.

Sfatul specialistului:

“Poti sa ajuti dezvoltarea fizica asugarului de la o varsta foarte frageda, jucandu-te cu el jocurisimple, care-i fac placere:
Activitati de intarire:

  • Zborul: stai pe spate cu genunchii ridicati si balanseaza-ti copilul asezat cuburtica pe gambele tale. Intinde-i mana in afara, ceea ce-i va facesa-si ridice capul, apoi adu-i mainile inapoi in pozitia originala sirepeta.
  • Intinderea bratelor: aseaza copilul pe spate si lasa-l sa-ti prinda degetele;intinde-i unbrat deasupra capului.Cand il cobori, ridica celalalt brat deasupracapului;in acest timp copilul te priveste urmarindu-ti miscarile.Zambeste-i sau razi, vorbeste-i sau canta-i in timp ce exersezi cu el.Poti improviza mici cantece sau poezii.
  • Incrucisarea bratelor: tinand copilul de maini, intinde-i bratele lateral si apoi incruciseaza-le la piept;repeta de cateva ori.”(Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc si Ed. Accent Print, Suceava)

NU UITA, MAMI!

Luna aceasta nu uita de vaccinul DTP/VPO. Intreaba-ti medicul pediatru despre vaccinarile obligatorii si facultative. Este bine sa fii informata si sa cunosti calendarul de vaccinari.
 
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 0-12 luni, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC! Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o intrebare legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagine: Bogdan Bruda