Alimentatia nou nascutilor si copiilor mici este un subiect foarte important pentru parinti si pentru medici. Cercetarile facute in Romania arata ca alimentatia exclusiv la san a copiilor dureaza 3-8 luni, mult mai putin decat recomandarile O.M.S. Introducerea altor lichide este foarte precoce, in medie la varsta de o luna jumatate.

Iata o lista care arata principalele beneficii ale alimentatiei la san, pentru copii pana la varsta de 6 luni si cateva sfaturi pentru pastrarea secretiei lactate a mamei:

– Copii alimentati cu lapte artificial se imbolnavesc mult mai des decat cei alimentati la san.
– Laptele matern este un aliment perfect pentru copii, el isi modifica continuu compozitia si satisface cerintele de crestere ale copilului.
– Este mai usor de digerat decat orice altceva. Nici cel mai bun lapte artificial nu poate egala laptele matern.
– Laptele de mama este intotdeauna pur si perfect. Biberoanele si tetinele care nu sunt bine sterilizate pot vehicula microbi producatori de boli. Nici un aliment artificial nu poate fi la fel de pur ca laptele matern.
– Mama care da un biberon copilului incepe sa-si piarda secretia lactata, deoarece acest copil va suge mai rar fata de cel alimentat exclusiv la san.
Mama care crede ca nu are lapte suficient trebuie sa puna copilul mai des la san, pentru a creste secretia lactata. Dand copilului un supliment de lapte artificial, situatia ei se va inrautati.
– Atunci cand copilul primeste un biberon se creeaza asa numita confuzie a biberonului, deoarece suptul din biberon este diferit de suptul la san. Copiii carora li s-a dat biberonul renunta mai devreme la alimentatia la san decat ceilalti.
– De indata ce mama adopta alimentatia mixta sau artificiala pentru copilul ei, ea este mai putin protejata fata de o noua sarcina. Numai alaptarea frecventa amana reinstalarea ciclului menstrual.
– Alimentatia la san este mai convenabila decat cea artificiala.
– Laptele matern este intotdeauna gata de intrebuintare si are intotdeauna temperatura optima. Biberoanele cer timp pentru o sterilizare corecta. Prepararea laptelui praf cere, de asemenea, timp.
– Alimentatia la san este mult mai economica dacat cea artificiala. Cand mama incepe sa cumpere lapte praf, ea trebuie sa continue sa-l procure, deoarece secretia sa lactata va continua sa scada.
– Atunci cand mama lucreaza si isi colecteaza laptele pentru mesele copilului din perioada in care ea lipseste de acasa, administrati laptele cu canita sau lingurita si nu cu biberonul.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului – Promovarea alaptarii