Nutritie - Alaptare

Colostrul
http://www.nou-nascuti.ro/nutritie/alaptare/colostrul.html
Autor: Echipa NN

Colostrul este primul lapte, produs de glanda mamara in ultima parte a sarcinii si in primele zile de la nastere. Este diferit de laptele propriu-zis prin culoare si consistenta. Colostrul este mai gros, lipicios, cu o culoare galbuie sau chiar portocalie. Are o multime de proprietati care il face hrana ideala pentru un nou-nascut, in ce priveste continutul si capacitatea de a fi digerat.

De ce este bun? Colostrul are multe proprietati:
Daca nou-nascutul este alaptat des, glandele mamare incep sa produca lapte propriu-zis in a treia sau a patra zi de la nastere. In acest moment, laptele isi mareste volumul, devine mai subtire ca si consistenta,  mai alb si mai opac. Cantitatea de anticorpi scade (dar nu dispar complet) si se mareste cantitatea de lactoza.

Nicio minune nu dureza prea mult, deci nici colostrul care este o adevarata minune a naturii. De aceea, nou-nascutul trebuie sa profite de el cat mai repede, fiind alaptat intens in primele sale zile. Se recomanda sa fie hranit de 8-12 ori in 24 de ore, pentru a nu pierde substantele atat de necesare din colostru.

Din pacate, in multe maternitati, mamica isi vede copilul foarte rar in primele sale zile si  personalul medical nu prea incurajeaza alaptatul timpuriu. In mod ideal, copilul este alaptat mediat dupa nastere, daca mama nu a suferit vreo complicatie si este capabila sa-l hraneasca. Sa ne gandim ca toate mamiferele isi alapteaza puii imediat ce s-au nascut. Ele stiu din instinct cat de important este primul lapte. Probabil ca noi, oamenii, suntem singurele mamifere care amanam prima alaptare, si nu pentru ca asa ar vrea mamicile, ci pentru ca nasterea este tot mai mult un act medical si nu un eveniment natural, fericit.

Daca mamica are putere dupa travaliu si nastere este bine sa insiste pentru a-i fi adus copilul imediat. Daca nu poate face asta ea insasi, taticul ar trebui sa preia sarcina, insistand pe langa personalul medical ca nou-nascutul sa fie pus la sanul mamei.

In alte tari este foarte "la moda" colostrul de vaca dat copilului dupa ce a disparut colostrul mamei. Colostrul de vaca are proprietati asemanatoare cu cel uman si poate contribui la sanatatea copilului, chiar daca de la mama primeste lapte-propriu-zis. Daca aceasta este sau nu o optiune si pentru copilul tau, numai medicul pediatru poate sa decida.Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)