Injectii bune

Una dintre conditiile esentiale pentru sanatatea copilului dumneavoastra o reprezinta imunizarea, adica vaccinarea. Vaccinurile contin o cantitate foarte mica de virusi/microbi morti sau atenuati, care introdusi in organismul copilului vor determina producerea de anticorpi fata de acei germeni.

Ca urmare, atunci cand copilul va intra din nou in contact cu microbii sau virusurile respective, organismul sau va reactiona prompt producand anticorpi care vor distruge imediat germenii. Astfel, copilul nu se va imbolnavi sau, in cazuri rare, va face o forma foarte usoara de boala. Prin vaccinare se previn boli grave, unele greu sau imposibil de tratat (poliomelita, tuberculoza, difteria, hepatita B).

In Romania copiii sunt vaccinati gratuit, dupa o schema care cuprinde vaccinurile considerate cele mai importante. Nu privati copilul de aceste vaccinari! Ii faceti cel mai mare deserviciu! Pe de alta parte, daca doriti sa administrati copilului un vaccin suplimentar, cereti neaprat sfatul medicului! Nu va luati dupa rude sau prieteni!

Vaccinarea nu este primejdioasa. Reactiile pe care le produce in organismul copilului sunt de obicei febra, inrosirea si intarirea locului unde a fost facuta injectia. Aceste simptome sunt mai puternice la copiii mai mari. Unele vaccinuri se administreaza injectabil (in brat, in coapsa), iar altele pe gura. Vaccinarea si supravegherea ulterioara revin medicului de familie, care va anunta parintii sa vina cu copilul la vaccinare, ii va informa asupra posibilelor efecte neplacute.

Vaccinul Diftero-Tetano-Pertussis (DTP)

Este un trivaccin eficace importiva difteriei, tetanosului si a tusei convulsive. Se sdministreaza 5 doze, la 2, 4 si 6 luni, la un an si la 3 ani. Poate determina reactii ca febra, roseata si inflamarea locului injectiei. Daca febra depaseste 38.5 grd C, administrati copilului antitermic (de exemplu: paracetamol 80 – 125mg), iar – local- puneti-i o compresa rece.

Vaccinarea BCG (bacil Calmette-Guerin)

Este eficient impotriva tuberculozei, boala care este din nou ingrijorator de frecventa in zilele noastre. Copiii sunt vaccinati BCG inca de la nastere si se controleaza cicatricea vaccinala. La intrarea in colectivitati copiii sunt testati (pentru a se vedea daca sunt imunizati) cu PPD (intradermoreactia la PPD). Daca IDR este negativa, adica nu se inroseste deloc zona injectiei cu PPD, se recomanda revaccinarea cu BCG. Vaccinul protejeaza fata de imbolnavire intr-un procent de 50 – 80 %.

Vaccinarea anti-poliomielita

Poliomielita este o boala pe cale de disparitie datorita vaccinului poliomielitic, care se administreaza pe cale bucala si nu provoaca reactii secundare. Nu trebuie administrat copiilor cu boli acute, febra sau diaree.

In Romania, acest vaccin se administreaza impreuna cu DTP la 2, 4 si 6 luni si la 1 an. Dupa vaccinare se interzic injectiile intramusculare timp de o luna!