Ce au de Facut Persoanele de Suport in timpul Travaliului si al Nasterii?

Uneori aceasta persoana trebuie sa fie foarte activa, plina de idei si gata de actiune. Alteori, tot ce ii trebuie mamei este prezenta cuiva apropiat in care sa aiba incredere, care este calm, o ajuta sa se simta in siguranta si are incredere in abilitatea ei de a da nastere asa cum crede ea de cuviinta.

Tot timpul trebuie sa: ii aminteasca sa aiba grija de ea insasi, adica sa manance, sa bea apa, sa se odihneasca, sa mearga la baie cel putin o data pe ora. (Parteneri! Amintiti-va sa faceti acest lucru si voi!)

Tot timpul trebuie sa: fie sensibil la nevoile emotionale ale mamei si sa incerce sa ajusteze activitatile si comportamentul la dispozitia mamei.

Travaliul timpuriu: o ajuta pe mama sa isi pastreze calmul, sa ramana relaxata si o distreaza. O incurajeaza sa alterneze perioadele de odihna si relaxare cu activitati care ajuta la progresul travaliului.

La spital: serveste ca avocat al mamei si bebelusului sau o ajuta pe mama sa ia deciziile. Pune intrebari personalului pentru a se asigura ca informatiile primite sunt corect intelese pentru a putea lua decizii si pune intrebari pentru a se asigura ca mama intelege care sunt riscurile si beneficiile implicate, clarificand orice neintelere ar putea sa apara intre planul vostru de nastere pus la punct inainte si ceea ce se intampla.

Travaliul Activ: ii aminteste mamei de tehnicile de respiratie, ii aminteste sa schimbe pozitiile adesea, ii sugereaza diferite pozitii, ii face masaj, o distreaza citindu-i sau oferindu-i muzica sa asculte. Ii ofera asigurari si o incurajeaza. Este important ca partenerul de travaliu sa ofere sugestii specifice si optiuni intre care ea sa aleaga.

Nasterea: o ajuta sa schimbe pozitiile, ajuta personalul medical sa ii ghideze eforturile de impingere, ii aminteste mamei sa respire.

Ce nu trebuie sa faca partenerul de travaliu in timpul travaliului si al nasterii?

Nu trebuie sa critice sau sa se planga. Mama are nevoie de sustinere pentru a-si sustine travaliul in modul ei propriu, si are nevoie de sugestii pentru a incerca cate ceva. Nu are nevoie sa i se spuna ca ceea ce face nu este corect.

In timpul travaliului, femeile sunt foarte receptive la lucrurile care le sunt spuse. Daca ii spui unei mame aflate in travaliu „Pari extenuata!”, atunci ea se va simti si mai extenuata! In loc de asta, partenerul de travaliu ar trebui sa observe care este starea mamei si sa incerce sa isi adapteze sugestiile in functie de asta: poate ca ar fi bine sa incercam o pozitie de odihna, sau poate e timpul pentru un surplus de suport emotional.

Partenerii de travaliu nu ar trebui sa incerce sa puna intrebari de genul: Ce ai mai vrea sa incerci? Mai ales atunci cand travaliul este avansa, s-ar putea sa nu aveti idei noi, iar intrebarile vor fi pur si simpul stresante. Este mai bine ca partenerii sa spuna: „Iata trei sugestii: care dintre ele ti se pare mai buna pentru tine?”

Partenerii de travaliu nu trebuie sa o incurajeze pe mama sa faca lucruri care nu se potrivesc cu ceea ce doreste ea de la nastere. Cel mai comun exemplu este pentru viitoarele mamici care sperau sa aiba o nastere nemedicata, dar care au un partener de travaliu caruia ii este greu sa ii vada durerea, facand comentarii de genul „Deja este prea mult, draga! De ce nu vrei sa aflam daca se poate sa primesti medicatie impotriva durerii?” sau „Cat mai ai de gand sa astepti pana sa ceri medicatie pentru durere?”

Partenerii de travaliu trebuie sa incerce sa isi tina in frau problemele proprii si sa se concentreze asupra mamei aflate in travaliu. In timpul travaliului si nasterii nu este o perioada buna pentru sot sa ii povesteasca soacrei sale cum nu suporta el cand ea face ceva anume!
In general, mama aflata in travaliu nu vrea decat sa se simta respectata, iubita, ingrijita si asigurata ca totul este asa cum ar trebui sa fie.

Tehnicile de respiratie, masajul, si toate tipurile de tehnici de comfort pentru travaliu o ajuta sa suporte durerea, dar acesta este numai un tablou general al ceea ce o mama are nevoie pentru a crea o amintire placuta cu privire la nastere.