1. Trebuie sa facem sex in fiecare zi, daca vreau sa raman inarcinata?

"Cuplurile care fac sex in fiecare zi sau o data la doua zile, obtin o sarcina mai repede decat cele care fac sex o data la trei sau patru zile" spune Peter McGovern, endocrinilog la Spitalul Universitar din Hackensack, New Jersey. Specilistii in fertilitate sfatuiesc cuplurile sa faca sex o data la doua zile in perioada fertila (cinci-sase zile inainte de ovulatie si o zi dupa)

2. Exista un tip de silueta mai potrivit pentru a face copii? Daca am sanii mici si soldurile inguste am mai putine sanse sa am copii?

Toate tipurile de siluete sunt la fel de fertile, toata femeile au sanse egale de a concepe un copil, indiferent de tipul de constitutie. Totusi, studii recente au aratat ca femeile cu sanii mari si talie ingusta au niveluri mai ridicate de estrogen si progesteron, hormonii asociati cu fertilitatea. Studiul nu a comparat si capacitatea de a ramane insarcinate a femeilor cu diferite tipuri de constitutie. Oricum, nu poti schimba forma corpului tau, asa ca incearca sa ai un corp sanatos.

3. Pot sa tin cura de slabire daca vreau sa raman insarcinata? Am voie sa reduc cantitatea de carbohidrati?

Unele tipuri de dieta nu pun probleme, ba chiar o dieta echilibrata si sanatoasa, insotita de exercitii fizice, este ideala. Alte diete, bazate pe infometare, nu sunt deloc potrivite pentru cele care isi doresc copii. Trebuie sa ai grija ca organismul tau sa nu duca lipsa de calciu, acid folic si fier. Poti lua niste vitamine speciale, pentru perioada prentala.

4. Inca nu mi-a intarziat menstruatia, dar ma simt ca si cum as fi insarcinata. Cat de devreme pot face un test de sarcina?

In primele saptamani de sarcina te poti simti ca si cum ar trebui sa-ti vina menstruatia, dar unele femei observa efectele cresterii nivelului de hCG (gonadotropina corionica umana, hormonul sarcniii), efecte printre care se numara si tensiunea in sani. Un medic obtetrician american, a facut un studiu neoficial, pe o perioada de cinci ani. Femeile care veneau la cabinet pentru un test de sarcina erau intrebate daca cred ca sunt insarcinate sau nu. Medicul a descoperit ca multe din pacientele care erau insarcinate nu credeau ca sunt. Testul de sarcina este cea mai buna metoda de a afla daca esti sau nu insarcinata, iar analizale de sange dau rzultatele cele mai relevante, mai ales in primele saptamani de sarcina. Testele de sarcina sunt relevante atunci cand sunt facute in concordanta cu instrustiunile din pachet, de obicei in ziua cand constati ca a intarziat menstruatia. Acum exista si unele teste performante care ofera rezultate relevante, chiar daca sunt facute cu cinci zile inainte de data menstruatiei.

5. Daca ciclul meu este regulat inseamna ca am o ovulatie normala si sunt fertila?

Din fericire, pentru majoritatea femeilor, unciclu regulat inseamna o ovulatie normala. Daca nu ai mentruatie, inseamna ca nu ai nici ovulatie, dar e posibil sa ai menstruatie in lunile cand nu ovulezi. Chiar faptul ca ai ovulatie nu inseamna ca esti fertila in mod sigur, pentru ca poti sa suferi de probleme ale trompelor uterine sau sa ai un nivel scazut de progesteron. Daca iti faci griji in legatura cu ovulatia poti folosi graficul temperaturii bazale, sau un test pentru ovulatie.

6. De obicei am cicluri regulate, dar ultima data mi-a intarziat menstruatia. Asta poate sa insemne ca eram nsarcinata si am suferit un avort?

Este posibil. Intre 10 si 25% din sarcini se sfarsesc prin avorturi spontane. De multe ori femeile in cauza nici nu stiau ca sunt insarcinate, pentru ca avorturile se intampla prea devreme. Medicii ne asigura ca peierderile de sarcina in primele saptamani sunt foarte des intalnite si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Aceste avorturi sunt la fel de dureroase ca o menstruatie normala si singurul mod de a-ti da seama ca ai suferit o pierdere de sarcina ar fi o analiza de sange. Totusi, intarzieri ale menstruatiei, o data sau de doua ori pe an, sunt absolut normale si se datoreaza stresului, calatoriilor lungi, efortului fizic intens, sau problemelor de sanatate.