Experienta infertilitatii este diferita de la o persoana la alta. Cand partenerii au pareri diferite despre capacitatea lor de a procrea apar sentimente de izolare si singuratate. Este important sa fiti constienti de aceste diferente pentru a va putea intelege mai bine unul pe celalalt. Vand vine vorba de infertilitate, barbatii trebuie sa lupte pe doua fronturi: incercarile de a avea copii si grija fata de partenera. Barbatii sunt programati genetic “sa ucida dusmanul si sa aiba grija de femeie”, iar acest ideal ii face sa incerce incontinuu ca resolve problema. In plus, societatea invata barbatii ca trebuie sa fie puternici sis a nu-si exprime sentimentele. Astfel, singurul sentiment pe care “au voie” sa-l arate este furia. Pe de alta parte, regulile sociale, le dau voie femeilor sa-si exprima o gama large de sentimente. Ele pot sa planga, sa discute despre durerea pe care o simt. Femeile pot sa se soncentreze asupra incercarilor de a avea copii, fara sa isi faca grji si pentru partener. De multe ori, femeile or doar sa vorbeasca despre infertilitate, fara sa astepte raspunsuri sau tratamente. La barbate, sentimentele si gandurile raman personale. Atunci cand decid sa discute, ei discuta despre ce trebuie facut, despre cum se poate rezolva problema.

Este important sa cunoastem aceste diferente. Nu trebuie a ghicesti ce vrea sau ce are nevoie partenerul, trebuie sa-l intrebi. Aminteste-ti ca "a intelege nu inseamna a fi de accord". Nu incerca sa-ti faci partenerul sa simta ce simti, incearca sa-l faci sa inteleaga ce simti tu. Acesta e secretul pentru a avea o casnicie puternica.

Intimitatea

Infertilitatea e o mare amentintare la adresa intimitatii unui cuplu. Adesea, a face dragoste este egal cu a face copii. Daca infertilitatea persista, sentimentul esecului poate invada viata sexuale, raportul sexual amintind mereu de ceea ce nu se intampla.

In plus, unele tratamente pot mari dimensiunea ovarelor, ceea ce face ca actul sexual sa devina dureros, si uneori chiar interzis. Amintiti-va ca intimitatea inseamna mai mult decat un raport sexual. Unele cupluri uita sa-si exprime afectiunea, fiecare din parteneri presupunand ca celalalt ii cunoaste sentimentele. In timpul tratamentelor pentru fertilitate este forte important sa-ti arati afectiunea fata de partener si sa-i spui ce simti pentru el. Va este de ajutor daca din cand in cand uitati de tratamente si va rezervati timp doar pentru voi. Amintiti-va ca sunteti impreuna pentru calitatile pe care le-ati vazut unul la celalalt si nu pentru a avea copii.