Termenul de masturbare se refera la auto-stimularea organelor genitale cu scopul de a obtine satisfactie sexuala. Orice sexolog, psiholog sau medic iti va spune ca asa ceva este perfect la normal la adulti, atat femei cat si barbati, si ca nu este sub nicio forma periculos. Dar ce se intampla cand asemenea comportamente apar la copii?

Oricat de ciudat ar parea, o treime din copilasii intre 2 si 6 ani se masturbeaza. Unii mai rar altii mai des. De fapt, unii ar spune ca acest comportament nu este nici pe departe masturbare, pentru ca nu implica fantezii sexuale, ci este doar o joaca placuta cu organele genitale. Ca sa simplificam lucrurile, vom lasa la o parte aceasta polemica si vom vorbi despre masturbare si la copii.

Atat baietii cat si fetele isi freaca manutele sau un obiect de organele genitale. Nu trebuie sa te mire. Masturbarea inseamna mai mult decat acea “inspectie”: a organelor genitale pe care o face orice copil in timpul baitei, din curiozitate. In timp ce se masturbeaza, copiii devin preocupati, nu se mai pot concentra pe altceva, privesc fix si se inrosesc. Se poate intampla o data pe saptamana sau de mai multe ori pe zi. De obicei se intampla cand copilul este obosit, stresat, plictisit.

In jurul varstei de doi ani, copii incep sa-si exploreze corpul: degetele, urechile, unghiile, burtica. In timpul acestor “cercetari” vor ajunge si la organele genitale. Sunt si ele o parte a corpului si trebuie descoperite ca si celelalte parti. Pentru el nu este nicio diferenta intre manute si organele genitale, pentru ca la aceasta varsta inca nu cunoaste rusinea. La un moment dat, copilul isi va da seama ca se simte bine daca isi atinge penisul sau clitorisul. Va continua sa atinga locul respectiv, pur si simplu pentru ca acest lucru ii provoaca placere. El nu stie ca aceea este placere sexuala. Unii copii se masturbeaza mai des pentru ca ceva ii nemultumeste, se simt obositi, frustrati, plictisiti.  

Trebuie stiut ca masturbarea nu are nicio cauza medicala. Iritatiile zonei genitale provoaca durere sau mancarimi, in niciun caz nu duc la masturbare. Masturbarea este, mai degraba, un semn ca organele genitale sunt sanatoase si functioneaza.
Odata ce descopera acest comportament care le provoaca placere, copiii nu vor sa renunte la el. Multi dintre ei nu vor renunta niciodata complet. Dar daca se rezolva alte probleme care ii supara (stresul, frustrarea, plictiseala), episoadele ar putea sa se rareasca. Pana la 5 – 6 ani, copiii invata ce se cuvine si ce nu si vor evita sa se masturbeze in prezenta cuiva. Mai tarziu, la pubertate, masturbarea devine un obicei general, datorita hormonilor si dorintei sexuale care incepe sa apara.

Trebuie stiut ca masturbarea nu reprezinta un pericol din punct de vedere fizic. Dezvoltarea organelor sexuale nu este intarziata si nu este pusa in pericol in niciun fel. Masturbarea devine anormala daca se intampla in public, dupa varsta de 5 – 6 ani. Altfel, nu inseamna ca cel mic va deveni dependent de sex, promiscuu sau ca va avea un comportmanet sexual nepotrivit.
Din contra, problemele apar atunci cand parinti nu stiu sa gestioneze situatia asa cum se cuvine. Daca ii transmiti copilul tau ca masturbarea este un comportament rusinos, murdar, atunci ii poti influenta in rau comportamentul sexual. Daca ignori cu totul episoadele, atunci va intelege ca poate sa o faca oricand, oriunde. De aceea, situatia trebuie rezolvata cu mult tact.

Ce este de facut?

In primul rand, ca parinte, trebuie sa ai asteptari realiste. Nu te astepta sa scapi de tot de acest comportament. Accepta faptul ca cel mic a descoperit masturbarea si ca ii face placere. Singurul lucru pe care il poti controla este locul in care se intampla. Un scop realist este ca cel mic sa se masturbeze numai in intimidate, fie in camera lui, fie in baie. Spune-i ca poate sa o faca, dar numai cand este singur in camera. Nu ignora complet comportamentul, pentru ca cel mic va deduce ca poate sa se masturbeze oricand vrea, oriunde vrea, si te vei trezi intr-o zi ca o face la locul de joaca, in fata copiilor si a parintilor, la gradinita sau la scoala.

Seara, inainte de culcare, cand copilul este in patutul lui, masturbarea poate fi ignorata, Trebuie sa intleegi ca stresul si oboseala tipica serilor sunt factori care atrag acest comportament. Nu controla copilul inainte de culcare. Atata timp cat este singur in camera poate sa o faca.

Pe de alta parte, daca se masturbeaza intr-o camera plina, chiar daca sunt in jur numai memrii familiei, trebuie sa intervii. Incearca sa-i distragi atentia cu o jucarie sau o activitate placuta. Daca nu reusesti asa, explica-i copilului ca il intelegi, ca stii cum se simte, dar ca nu are voie sa o faca atunci cand sunt alte personae in preajma. La varsta de 4-5 ani, copiii incep sa inteleaga sentimentele celorlalti si inteleg ce este aceea intimitate, stiu ca unele lucruri nu se fac de fata cu altii.

Unii copii se masturbeaza mai putin daca primesc mai multa atentie, daca nu sunt lasati sa se plictiseasca. Asigura-te ca cel mic are tot timpul ceva de facut si ca petrece destul timp cu mami si tati.

Cea mai mare greseala pe care o poate face un parinte este incercarea de a elimina masturbarea cu totul. Acest lucru va duce la adevarate lupte, pe care in final parintele le pierde. Orice ai face nu poti sa-l supraveghezi tot timpul si, imediat ce ramane singur, va incepe sa se masturbeze. In plus, stresul pe care i-l provoaca certurile il va face sa se masturbeze si mai des. In niciun caz copilul nu trebuie pedepsit fizic, nu  trebuie sa tipi la el sau sa-l certi. Nu cataloga masturbarea ca fiind un comportament murdar, rusinos, rau sau pacatos. Aceste abordari vor duce la inhibitii sexuale pe viitor. Problemele sexuale la adulti sunt cel mai adesea legate de probleme din copilarie. Fie au fost abuzati sexual, fie li s-a transmis in familie, ca sexul este murdar si pacatos.

Un articol din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”