Noi, cei care avem posibilitatea sa ne bucuram de tot ceea ce ne inconjoara, nu stim sa o facem; ni se pare foarte normal sa auzim pasarile cerului cantand, sa vedem lumina zilei, luna, stelele si intreaga natura. Dar, vedem si nu vedem, auzim si nu auzim, pentru ca nu stim sa ascultam glasul Domnului Care ne vorbeste prin tot ceea ce a creat pentru noi. Poate daca ne vom gandi la faptul ca exista unii copii care nu au avut sansa sa vada tot ceea ce noi putem vedea, vom invata sa traim. Intr-adevar, sunt acei copii care au murit nebotezati, care nu au vazut niciodata lumina, care nu au vazut niciodata frumusetea florilor, nici nu au auzit vreodata cantecul pasarilor. Spune Parintele Cleopa ca acestia stau in partea de miazanoapte din ceruri unde este un fel de ceata, cum e la noi in zori de ziua cand nu s-a luminat inca.

Stim ca preotul nu are voie sa boteze copiii morti sau avortati pentru ca sufletul lor s-a departit de trup si ar fi ca si cum ar boteza o bucata de tarana. Sinodul VI Ecumenic in canonul 83, spune : ” Cei morti nu pot fi botezati, dupa cum nu pot fi nici impartasiti ” In plus, copiii decedati si nebotezati nu pot fi considerati membri ai Bisericii, chiar daca parintii lor sunt crestini. Calitatea de membru deplin al Bisericii lui Hristos se dobândeste în urma administrarii tainelor de initiere (Botez, Mirungere, Euharistie), iar potrivit canonului 14 al Sf. Timotei al Alexandriei, înmormântarea este interzisa necrestinilor, ereticilor, schismaticilor, celor excomunicati, anatematizati, precum si sinucigasilor. Rugaciuni de pomenire se pot face doar pentru cei care faceau parte din comunitatea bisericeasca, în momentul plecarii la Domnul.

Asadar, ar zice unii dintre noi ca acesti micuti au fost uitati de Dumnezeu, insa nu este asa; Dumnezeu l-a creat pe om pentru fericire si ne iubeste pe toti la fel. Domnul ii aude cu siguranta si pe acesti micuti nevinovati care striga la El. Si cum nu va mantui Domnul niste suflete nevinovate cand le da posibilitatea de mantuire si celor murdarite de pacat? Da, si ei se pot mantui. Si aici intervine rolul parintilor. Care este rolul acestora? Prin ei se pot mantui copiii nebotezati; prin curatirea lor. Domnul vrea sa vada pocainta acestor parinti pentru a-i putea mantui si pe copiii lor. Asadar, daca parintii duc o viata curata, merg la duhovnic si se spovedesc sincer, isi fac canonul de rugaciune dat de catre duhovnic, atunci ei impreuna cu micutii lor care au murit nebotezati vor zbura catre inaltul cerului la Tatal Care ii asteapta. Acesta este de fapt botezul copiilor ce mor nebotezati, este botezul nadejdii, al sperantei.

Copiii morti nebotezati au si ei dreptul la fericire, iar Dumnezeu le da fericire pentru simpla lor existenta, ei nu pot primi fericirea ca o rasplata pentru anumite fapte virtuoase, deoarece ei nu au asemenea fapte. Astfel, asa precum ei Il slavesc pe Creatorul pentru existenta lor nevinovata, desi noi nu stim acest lucru, si Domnul le da lor izbavire.

Discuta cu mamele care au trait aceasta experienta –> aici