O femeie gravida de la cursul Lamaze intreaba educatorul prenatal La televizor arata ca majoritatea femeilor in travaliu sunt in pat. Ele sunt conectate la masini, cum este cea care monitorizeaza inima bebelusului. Nu este nasterea mai sanatoasa cu tehnologia din ziua de astazi?

Dezvolatea ingrijirii medicale a facut nasterea mai sigura, in special pentru femeile cu sarcini avand risc crescut sau pentru bebelusii prematuri. Interventiile obstetrice cum ar fi liniile intravenoase (IV), monitorizarea electronica fetala (MEF), augmentarea (grabirea nasterii) si anestezia epidurala sunt rutina in multe dintre spitale. totusi, cercetarile nu au indicat ca aceste interventii imbunatatesc rezultatele nasterii pentru toate femeile. De fapt, cercetarile sugereaza ca daca nu exista o indicatie medicala clara (un motiv) pentru o interventie, interferarea cu procesul natural al travaliului si nasterii este putin probabil sa fie benefica, putand fi chiar daunatoare. Interventiile pot fi simple, cum ar fi separarea mamelor si a nounascutilor dupa nastere, sau complexe, cum ar fi utilizarea monitorizarii electronice fetale continue pentru un travaliu normal.

Restrictii de Mancare si Bautura

Restrictionarea lichidelor si alimentelor in timpul travaliului este o traditie obstetrica larg raspandita. a inceput cu aproximativ 50 de ani in urma, atunci cand femeile nasteau sub anestezie generala, fara protectia cailor respiratorii. traditia este bazata pe consideratia ca reducerea rapida a continutului stomacal va face ca posibilitatea aparitiei aspiratiei gastrice (intrarea continutului stomacului in plamani), in cazul in care o femeie vomita in timpul anesteziei generale, sa fie mult redusa. totusi, tehnicile de anestezie s-au imbunatatit considerabil in ultimii 50 de ani. anestezia generala este rara in obstetrica moderna; aspiratia este rara in anestezia moderna; nici o perioada de accelerare nu garanteaza un stomac gol; si lichidele clare parasesc stomacul aproape imediat. Din aceste motive, multi furnizori de servicii de sanatate nu mai restrictioneaza mancatul si bautul in timpul travaliului normal.
Societatea americana a anestezistilor (saa) si Colegiul american de Obstetrica si Ginecologie (CaOG) recomanda ca femeile cu travalii fara risc sa consume lichide clare in timpul travaliului. Moasele recomanda frecvent consumul snacksurilor si al fluidelor care ofera energie pentru un travaliu lung. societatea Obstetricienilor si Ginecologilor din Canada declara ca o femeie in travaliu activ ar trebui sa primeasca o dieta lichida si usoara.Grupul de sarcina si Nastere Cochrane, o sursa de informatii bazate pe evidente respectata la nivel mondial, recomanda utilizarea unei diete sarace in grasimi si cu putine reziduuri pentru travaliu.Anestezistii conduc studii despre siguranta alimentarii in travaliu. Traditia restrictionarii mancatului si bautului in timpul travaliului s-a schimbat pe masura ce au aparut cercetari si descoperiri noi.

Utilizarea Fluidelor Intravenoase

Terapia intravenoasa a fost folosita de rutina pentru a preveni deshidratarea femeilor restrictionate sa manance si sa bea si pentru a oferi acces rapid la vena in caz de urgenta. Totusi, necesitatea IV la toate femeile aflate in travaliu a fost pusa la indoiala.Urgentele cu amenitarea vietii sunt foarte rare la femeile cu travalii fara risc; IV nu ofera nutritie sau energie asemanatoarea cu cea oferita de hrana si fluide; unele femei gasesc IV ca fiind dureroasa si stresanta; si IV face ca femeile sa gaseasca dificila schimbarea pozitiilor si miscarea libera de jur imprejur. Conform Grupului pentru sarcina si Nastere Cochrane, utilizarea de rutina a IV nu pare sa fie benefica.
Daca travaliul va este indus sau grabit, daca aveti o epidurala, sau daca nu puteti sa beti si sa mancati, atunci veti avea nevoie de o IV.

Monitorizarea Electronica Fetala Continua

Bataile cordului fetal pot fi monitorizate fie prin auscultatie (ascultand cu un aparat Doppler sau cu un stetoscop) fie prin monitorizare electronica fetala. MEF poate fi facuta continuu (constant) sau intermitent (din cand in cand). Un exemplu de monitorizare electronica intermitenta este atunci cand monitorul este lasat pe femeia in travaliu timp de 20 minute in fiecare ora, si scos restul de 40 minute. in timp ce monitorul este scos, femeia in travaliu este libera sa se miste si sa foloseasca masuri de confort de tipul, baii in cada sau a dusului. MEF Continua restrictioneaza abilitatea unei femei de a se misca si de a schimba pozitiile, de obicei acest lucru insemnand ca femeia sta in pat. accesul ei la o varietate mare de masuri de confort, cum ar fi utilizarea dusului, cazii, a mingiei de travaliu, poate fi restrictionata. Recomandarile pentru monitorizarea prin auscultati depinde daca femeia este considerat ca avand un travaliu cu sau fara risc. Pentru travaliile fara risc, expertii recomanda ca asistenta sa asculte bataile cordului fetal la fiecare 30 minute in timpul travaliului activ (faza in care cervixul se deschide pana la 10 cm) si la fiecare 15 minute in timpul stadiului al doilea (cand femeia impinge).
Pentru travaliile cu risc crescut, asistenta trebuie sa asculte bataile cordului fetal la fiecare 15 minute in timpul travaliului activ si la fiecare 5 minute in timpul celui de-al doilea stadiu.
Conform Colegiului american de Obstetrica si Ginecologie (CaOG) si asociatiei pentru sanatatea Femeii, Obstetrica si asistente Neo-natologie (asFOaN), femeile sanatoase care nu au complicatii pot fi monitorizate fie prin auscultatie intermintenta, fie prin MEF. Studiile care au comparat auscultatia cu MEF au dezvaluit ca nu exista nici odiferenta in ceea ce priveste rezultatele pentru bebelus. totusi, mamele cu MEF au mai multe nasteri cezariene. CaOG sugereaza utilizarea auscultatiei in locul MEF ca modalitate de reducere a ratei cezarienei.

Discutati cu medicul vostru curant despre utilizarea auscultatiei si a MEF intermitente in locul MEF continue. totusi, daca aveti complicatii medicale, daca travaliul va este indus sau grabit artificial, daca aveti o epidurala, sau daca exista o problema in timpul travaliului, veti avea nevoie de MEF continua.

Grabirea travaliului: Ruperea artificiala a Membranelor si augmentarea travaliului

Limitarea travaliului in timp pare sa sune promitator, dar intervenirea in ritmul si durata travaliului fara o indicatie medicala este putin probabil sa fie benefic.Fiecare travaliu este unic si este influentat de un numar de factori, inclusiv marimea si pozitia bebelusului, abilitatea gravidei de a se misca liber, increderea pe care ea o simte si suportul pe care il primeste in travaliu. Ruperea pugii de apa (ruperea membranelor) poate scurta travaliul, dar exista o serie de repercusiuni.Punga de apa care inconjoara bebelusul il protejeaza de infectii si de presiune pe masura ce se misca inspre canalul de nastere. Cercetarile sugereaza ca atunci cand membranele sunt rupte timpuriu in timpul travaliului, rata de operatii cezariene creste.Din cauza faptului ca ruperea prelungita a membranelor este asociata cu un risc crescut de infectie atat pentru mama cat si pentru fat, timpul incepe sa se scurga intr-un mod cat se poate de realist odata ce membranele s-au rupt. Daca travaliul  nu progreseaza, un medic curant poate sugera utilizarea oxitocinei artificiale (Pitocina) pentru a accelera travaliul. in travaliul normal, oxitocina este eliberata de creier. atunci cand oxitocina este eliberata in canitate mare, sunt eliberate si endorfinele. Endorfinele, hormoni de anihilare a durerii naturali, ajuta femeia sa faca fata travaliului, reducad perceptia durerii. Pitocina, oxitocina artificiala, furnizata prin perfuzie IV, nu ajunge la creier; de aceea, nu declanseaza eliberarea endorfinelor.
Pitocina schimba travaliul si in alte moduri. Contractiile femeilor care au primit Pitocina sunt mai puternice, mai lungi, si adesea mai dureroase. Daca Pitocina a fost oferita, femeile au nevoie de alte interventii, de tipul perfuziei IV sau MEF continue. atunci cand au primit Pitocina, femeile sunt, de obicei, restrictionate la pat, fara confortul miscarii libere sau utilizarii baii calde sau a dusului. Contractii mai puternice, pierderea endorfinelor si inabilitatea de a utiliza masurile de confort cresc probabilitatea ca femeile sa aiba nevoie de analgezie epidurala.
Conform Grupului pentru sarcina si Nastere Cochrane, Permitand femeii sa se miste de jur imprejur si sa manance si sa bea dupa cum doreste poate fi cel putin la fel de eficient si cu siguranta mai placut pentru un numar considerabil de femei care se presupune ca ar avea
nevoie de augmentare.Cercetarile sugereaza ca amniotomia (ruperea membranelor) si augmentarea cu Pitocina ar trebui sa fie rezervata pentru femeile care au cu adevarat o progresie anormala a travaliului. Nici una dintre ele nu ar trebui sa fie folosita pe principii de rutina.

Analgezia Epidurala

Cele mai multe femei se tem de durerea travaliului si a nasterii si sunt nerabdatoare sa utilizeze medicatia impotriva durerii, in special atunci cand medicatia este atat de eficienta ca epidurala in ceea ce priveste ameliorarea durerii. in unele spitale mai multe de 90% dintre femei beneficiaza de analgezie epidurala in timpul travaliului. 60% dintre femeile dintr-un sondaj realizat in statele Unite au raportat ca au facut epidurala. totusi, 26% pana la 41% dintre aceste femei nu cunosteau efectele secundare ale epiduralelor.Cu o epidurala, din cauza relaxarii muschilor pelvieni, poate dura mai mult pana cand bebelusul se va roti si va cobora prin canalul de nastere. absenta durerii poate interfera cu eliberarea naturala de oxitocina si poate duce la nevoia de a stimula travaliul cu Pitocina. Deoarece medicatia epidurala poate determina o scadere a tensiunii arteriale, utilizarea fluidelor IV atat inainte cat si dupa epidurala este recomandata. Pentru medicamentele utilizate in epidurale pot scadea tensiunea arteriala a mamei, ritmul batailor cordului fetal trebuie monitorizat continuu cu MEF. Unele femei cu epidurale nu simt nevoia sa urineze, si de aceea poate fi necesara instalarea unui cateter vezical pentru a goli vezica urinara. Schimbarile in fiziologia travaliului si nasterii si interventiile necesare pentru a asigura siguranta mamei si a copilului in timpul unei epidurale, pregatesc terenul pentru un numar de posibile efecte nedorite. studiile au indicat faptul ca epiduralele sunt asociate cu o rata scazuta de nasteri spontane vaginale, o rata crescuta de nasteri instrumentale (vacuum sau forceps), si travalii mai lungi, in special pentru femeile aflate la prima nastere. Studiile au indicat deasemenea ca femeile cu epidurale au rate crescute de febra in timpul travaliului. Ca rezultat, bebelusii lor pot avea nevoie sa fie testati si tratati de posibile infectii, ceea ce duce la separarea lor de mame. Dovezile demonstreaza ca utilizarea epiduralelor, in special la mamele aflate la prima nastere, poate creste rata de operatii cezariene. Este normal sa cantariti cu atentie riscurile si beneficiile epiduralelor inainte de a lua o decizie personala. Fiecare travaliu este unic. Daca travaliul tau este deosebit de lung si tu esti foarte obosita, utilizarea epiduralei poate oferi o pauza benefica. Pot fi si indicatii medicale pentru epidurale de exemplu, daca este nevoie de o operatie cezariana. Daca esti foarte activa pe durata travaliului, si esti libera sa te misti si gasesti confort intr-o varietate de moduri, este mai putin probabil sa ai nevoie de epidurala, sa ai nevoie sa fie instalata in timpuriu in travaliu, sau sa ai nevoie de atat de multe medicamente. Utilizand o doza mica de medicament pentru epidurala, care este folosit mai tarziu in timpul travaliului, si permitandui sa se epuizeze inainte de a impinge, poti reduce rata efectelor nedorite.

Recomandari de la Lamaze International

Lamaze International recomanda sa evitati restrictiile cu privire la mancare si lichide, si sa discutati cu medicul vostru despre utilizarea perfuziilor IV, MEF continue, ruperea artificiala a membranelor, augmentarea travaliului si epidurale pentru ca ele sa va fie administrate numai daca exista o indicatie medicala.