Ghidul Parintilor

Parinti vs bunici - managementul conflictului
http://www.nou-nascuti.ro/ghidul-parintilor/parinti-vs-bunici-managementul-conflictului.html
Autor: Claudia Gabriela Dumitriu, psiholog

Conflictul care apare intre mama si bunica in privinta cresterii copilului, este, intr-o mare masura, un conflict intre generatii Fie ca vorbim despre mama mamei sau despre a tatalui, generatiile sunt diferite, conceptiile si principiile cresterii si educarii copilului sunt diferite, modalitatile de abordare si personalitatile sunt diferite. In consecinta, si in privinta educatiei copilului, parerile vor fi diferite. Mama va considera, in multe cazuri, ca abordarea bunicii si metodele sale de educatie sunt invechite si neadaptate timpurilor actuale, iar bunica, la randul ei, poate avea tendinta de a considera ca mama face greseli din cauza lipsei de experienta, ca lasa prea multa libertate copilului, sau nu va intelege metodele moderne de educatie. De aici, se poate ajunge foarte usor la conflict, un conflict in care, copilul are cel mai mult de pierdut.

Bunici sau parinti?

In societatea actuala, in putine cazuri parintii se pot ocupa in primii ani de viata de cresterea si educatia copilului. De cele mai mlte ori mama petrece o perioada scurta de timp acasa pentru a avea grija de copil. In conditiile in care ambii parinti lucreaza, cele mai multe familii apeleaza la bunici pentru a le acorda sprijin in cresterea copiilor. Desigur, exista si alte solutii, cum ar fi angajarea unei bone sau gradinitele cu program prelungit, dar de cele mai multe ori sunt costisitoare , nu ofera foarte multe garantii, sau sunt greu de gasit. In aceste conditii, solutia cea mai convenabila pare a fi apelarea la sprijinul bunicii.

Sunt situatii in care copiii sunt lasati la bunici pe parcursul saptamanii, deoarece parintii lucreaza de dimineata pana seara, fiind luati de acasa in week-end. In acest caz, conflictele pot avea ca tema programul impus de bunici, orele de masa si de somn (copilul doarme prea mult, sau prea putin), alimentatia (copilul primeste dulciuri cand doreste, mananca ce si cand doreste sau este fortat sa manance), rasfatul (pentru a face pe plac copilului si a fi iubiti, bunicii ii indeplinesc orice dorinta si cerere), educatia prea severa (bunicii pot fi adeptii unui stil rigid de educare a copilului, cu pedepse si restrictii dure, care nu corespunde stilului relaxat al parintilor). Odata ajuns acasa, copilul devine mofturos, refractar in fata autoritatii parintilor, nu se poate adapta programului impus de parinti, face permanent comparatii in favoarea bunicilor, etc, iar relatia devine frustranta de ambele parti.

O alta posibilitate este aceea in care bunica locuieste impreuna cu parintii pentru a avea grija de copil in perioada in care acestia sunt la serviciu. Daca relatia dintre mama si bunica este conflictuala, copilul poate fi prins in adevarate triunghiuri emotionale, in care , de exemplu, bunica poate incerca sa il atraga de partea sa prin rasfat, favoruri pe care mama I le refuza sau conditioneaza, ascunderea “nazbatiilor“ facute de copil, sau comentarii la adresa mamei. In acest fel, bunica va submina autoritatea mamei in fata copilului, iar aceasta va constata in scurt timp ca nu mai este ascultata, ca este respinsa.

Mai exista si situatia copiilor crescuti de bunici, care isi vad parintii la cateva saptamani, sau in vacante. In aceste cazuri, bunicii impun in totalitate propriile reguli in ceea ce priveste cresterea si educatia copiilor, devenind adevarati substituti parentali. Riscul in acest caz este ca copilul sa resimta situatia ca pe un abandon din partea parintilor, si emotional sa transfere atasamentul parental asupra bunicilor.

Cauzele conflictelor dintre mama si bunica

Mama este figura primordiala de atasament al copilului. Cand aceasta lipseste, rolul sau este preluat de catre bunica. Relatia dintre cele doua poate fi una armonioasa, cooperanta, iar eforturile lor se pot reuni pentru a oferi copilului cea mai buna cresterea, sau…incarcata de conflicte, pentru ca:
Recomandari pentru parinti

Indiferent daca in educatia copilului sunt implicati ambii bunici, sau doar bunica, nu uitati ca relatia dintre parinti si bunici este un model pentru copil, pe care nu va ezita sa il aplice la randul sau in relatia cu proprii parinti. Nu ii dati de ales, ci concentrati-va pe a-I creea sentimentul armoniei  si al apartenentei.

Cu putin efort, va puteti face intelesi
Un articol din Campania de Informare "Parinte de nota 10 (zece)"


Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)