Ghidul Parintilor

Parenting
http://www.nou-nascuti.ro/ghidul-parintilor/parenting.html
Autor: psihoterapeut Anda Pacurar


Sa fii parinte reprezinta un full time job, iar caracteristicile acestui job le inveti permanent. In relatia cu copiii se poate intampla sa iti pierzi rabdarea, sa nu stii cum sa actionezi, sa nu intelegi cum de s-a ajuns intr-o anumita situatie, sa nu intelegi comportamentul lor sa recurgi la solutii pe care apoi le regreti. Fiecare parinte simte aceste lucruri la un moment dat. Adesea parintii isi folosesc puterea, devin autoritari si cred ca doar asa reusesc sa faca fata copilului neascultator. Se ajunge la pedeapsa si rasplata, modalitati ineficiente de lucru cu copiii. Pedeapsa ajunge sa intareasca acel comportament nedorit al copilului si sa afecteze pe mai multe planuri relatia lui cu parintii sau cu cei din jur.
Ceea ce incercam prin aceste artiole sau in cadrul consilierii familiale, nu are in vedere gasirea unui vinovat , ci a unor solutii eficiente de imbunatatire a relatiei cu copiii.

Cateceva despre copii:
Copiii invata ce traiesc

Daca un copil traieste cu critica, invata sa condamne.
Daca un copil traieste cu ostilitate invata sa lupte.
Daca un copil traieste cu ridiculizare invata sa fie timid.
Daca un copil traieste cu rusine, invata sa se simta vinovat.
Daca un copil traieste cu toleranta, invata sa fie rabdator.
Daca un copil traieste cu incurajare, inavata increderea.
Daca un copil traieste cu recunostinta, invata sa aprecieze.
Daca un copil traieste cu corectitudine, invata ce e dreptatea.
Daca un copil traieste cu siguranta, invata sa aiba incredere.
Daca un copil traieste cu aprobare, invata sa se placa pe sine.
Daca un copil traieste cu acceptare si prietenie, invata sa descopere dragostea in lume.

Incurajare sau lauda

Lauda
Incurajarea

Exemple de incurajare:

Scopurile gresite ale comportamentelor dificile ale copiilor

Dupa cum spuneam copiii pot interpreta gresit atitudinile parintilor, se pot simti frustrati, descurajati si astfel ajung la comportamente neadecvate. Pe masura ce descurajarea lor creste, trec de la un scop la altul. Mai intai incearca sa obtina atentie. Daca simte ca a esuat, e ranit si vrea sa se razbune. Apoi intra intr-o lupta pentru putere si daca nici asa nu simte ca e valorizat, ca apartine, renunta total, se izoleaza, se retrage.

Atentia excesiva

Prin comportamentul sau copilul vrea recunoastere . Uneori incearca sa atraga atentia excesiv si intr-un mod negativ. Isi intrerupe parintii, este hiperactiv, zgomotos, pune intrebari intr-una, face pozne, are obiceiuri proaste. Sau dimpotriva afiseaza slabiciune sau este sarmant.
Reactia parintilor. Sunt exasperati, la capatul rabdarii, vor sa aiba liniste. Isi cearta copiii fara succes. Comportamentele se repeta.

Putere

Este agresiv, rebel, refuza, nu se supune, minte, are crize de nervi, o face pe seful. Poate manifesta si o opozitie pasiva prin suptul degetului, minciuni, lene.
Reactia parintilor. Adesea ei intra in aceasta lupta pentru putere. Se simt frustrati, devin din ce in ce mai autoritari crezand ca nu sunt destul de fermi. Asta nu face decat sa accentueze comportamentul copiilor.

Razbunare

“Ma ranesti, ma pedepsesti si eu voi face la fel”. Violent, ursuz, ranire afectiva sau fizica a celor din jur sau autoagresiune.
Reactia parintilor. Se simt raniti, cred despre copilul lor ca este rau, obraznic si ajung sa-l raneasca la randul lor.

Retragere

Nu are chef sa faca nimic, incepe ceva dar renunta usor, se izoleaza de ceilalti. Este expresia celui mai inalt grad de descurajare pe care o resimte.
Reactia parintilor. Se simt neajutorati nu stiu ce sa-i mai ofere copilului, vor sa-l ajute cu orice pret. In schimb nu primesc nici un raspuns.

Sursa: www.psihocenter.roArticol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)