Adesea avem impresia ca aparitia unei sarcini poate fi controlata. La inceputul casniciei sau a arelatiei, cuplurile pot folosi metode contraceptive care impiedica aparitia sarcinii, deci cei doi se asteapta ca la momentul oportun sa poata avea copii fara niciun fel de impediment. Cand isi dau seama ca poate exista o problema de infertilitate ei sufera un soc.

In acest moment este important ca fiecare din parteneri sa fie constient de durerea si frustrarea celuilalt. Durerea de a nu putea avea un copil este absolut normala si trebuie discutata. Tratamentul infertilitatii poate fi greoi si indelungat, iar pentru a-l putea suporta trebuie sa va oferiti o perioada in care sa va reveniti din socul suferit.

Negarea

Pentru multe cupluri, experienta infertilitatii este primul moment din viata lor cand nu pot controla rezultatul final. Filosofia lui " Am sa reusesc daca ma straduiesc indeajuns", care stim ca functioneaza in orice alta situatie, poate fi de ajutor si in cazul infertilitatii. Angajamentul pe care si-l iau cei doi parteneri, le poate oferi increderea necesara daca ei au aceleasi asteptari in legatura cu posibilele tratamente.

Negarea poate fi un sentiment negativ daca fiecare din parteneri are alte asteptari in ce priveste viitorul. Se intampla adesea ca unul din parteneri sa fie increzator in rezultatele tratamentului, in timp ce celalalt este sceptic si nu are asteptari prea mari.

Pentru ca aceasta discrepanta sa dispara trebuie sa aveti relatie buna, bazata pe incredere cu medical vostru, care sa va dea informatii corecte cu privire la tratament si la sansele de reusita. Cand cuplul nu are incredere in tratament si in rezultatul lui, datorita sentimental de negare, cei doi vor merge din doctor in doctor in incercarea de a gasi pe cineva care sa le resolve problema. In acesta cazuri discutiile cu un psiholog pot fi de ajutor. Psihologul poate "traduce" informatiile medicale venite de la doctori si va poate oferi o parere obiectiva.

Furia

Furia e un sentiment normal in cazurile de infertilitate. Ea poate fi indreptata catre multe personae, inclusiv partenerul, prietenii, familia, medicii, propria persoana, sau chiar divinitatea. Foarte des apar sentimente de furie atunci cand cunoscutii sau personae din familie anunta ca vor avea copii, sau atunci cand experientele trecute au provocat infertilitatea partenerului. De asemenea e normal sa fii furios atunci cand personae din sistemul medical au ignorat posibilele cauze ale infertilitatii sau nu ti-au recomandat sa mergi la un specialist atunci cand trebuia.

Din motive culturale si sociale, cel mai adesea barbatii sunt cei care isi exprima sentimetele de furie la adresa partenerelor. Este important sa discutati despre ceea ce simtiti sis a gasiti modalitati de a va exprima sentimentele. De multe ori, furia acopera alte sentimente care sunt mai greu de exprimat. Discutati despre ceea ce simtiti, singuri sau impreuna cu un psiholog, si veti reusi sa reduceti intensitatea furiei pe care o simtiti.