Concediul de maternitate

Trebuie discutate dinainte detaliile concediului cu angajatorul. Scrie toate detaliile concediului pe o hartie, pentru ca seful tau sa le poata avea la indemana. Mentioneaza data la care pleci, data la care te vei intoarce, proiectele pe care planuiesti sa le terminin inainte sa pleci, precum si ce va trebui sa faca inlocuitorul tau. Stabileste o intalnire cu persoanele care te vor inlocui, asa incat acestea sa-ti poata pune toate intrebarile necesare. Asigura-te ca stii care este politica companiei in legatura cu concediile de maternitate si care sunt legile care protejeaza viitoarele si proaspetele mamici.

Medicul pediatru

Medicul pediatru va avea un rol important in vietile voastre in primii ani de viata ai copilului, deci trebuie sa va ganditi bine pe cinve veti alege. Multi dintre noi petrec mai mult timp in cautarea unei perechi de pantofi, decat in cautarea unui medic bun, pentru ca ne bazam pe recomandarile prietenilor sau ne gandim la distanta pana la cabinet. Dar daca veti cauta cu grija, veti gasi cabinetul care se potriveste cel mai bine familiei voastre.

„De obicei, viitorii parinti vin la noi cu o luna au doua inainte de nastere si ii chemam la sfarsitul zilei, ca sa poata petrece o jumatate de ora in clinica si sa poata vedea cum stau lucrurile la noi.”, explica Dr. Borgenicht. „Asa ajungi sa cunoasti medicul si sa-i intelegi stilul. Daca sunteti prevazatori va veti permite sa vizitati mai multe cabinete si sa alegeti pediatrul care vi se potriveste”

Ingrijirea fratilor

Daca aveti deja copii trebuie sa stability cine se va ocupa de ei in timpul travaliului si al nasterii. Cei mai mari pot veni la maternitate, cei mici vor ramane acasa cu unul din bunici. De asemenea, cineva trebuie sa-i duca la scoala.

Viitorii parinti trebuie sa-si faca planuri pentru dupa nastere – cine o sa-i ajute sa aiba grija de copii, cat va dura concediul de maternitate sau paternitate, cine va sta acasa cu copilul si cine va merge la serviciu. Trebuie sa faceti planuri concrete dar sa lasati loc pentru posibile schimbari. La realizarea planului trebuie sa participle si ceilalti copii pentru ca ei sa stie la ce sa se astepte si sa nu se simta dati la o parte.

Impartirea sarcinilor

In multe familii, la scurt timp dupa nastere, unul din parteneri incepe sa se simta coplesit si nemultumit de ceea ce face celalalt. Proaspata mamaica poate sa simta ca sotul nu o ajuta sufficient in ingrijirea copilului, iar sotul care ajunge acasa si gaseste casa murdara poate avea impresia ca sotia casnica nu munceste atat de mult cat munceste el la serviciu. Aceste neintelegeri apar din cauza lipsei de comunicare. De aceea este important sa stabiliti dinainte care vor fi indatoririle fiecaruia si sa negociati in legatura cu schimabrile care pot afecat planul dinainte facut.