Ghidul Parintilor

Nou-nascutul si familia sa - partea II
http://www.nou-nascuti.ro/ghidul-parintilor/nou-nascutul-si-familia-sa-partea-ii.html
Autor:


Rolul tatalui

Tatal este de asemenea profund influentat de nasterea copilului. Multi tati se simt stingheri manipuland copilul mic.

Tatal trebuie sa inteleaga ca mama face eforturi deosebite pentru a se atasa de noul ei nascut. Nou-nascutii au nevoie de o figura principala de care sa se ataseze  pentru a-si organiza comportamentul; aceasta persoana este de obicei mama. Fara aceasta influenta nou-nascutul ramane dezorganizat si agitat.

Tatal nu trebuie sa se simta amenintat de aceasta apropiere dintre mama si copil. El poate ajuta preluand o buna parte din treburile casei, inclusiv curatenia, hranirea cu biberonul, schimbarea scutecelor, plimbarea prin casa  a sugarului cu colici, devenind mai sensibil la nevoile sotiei epuizate, care adesea ezita sa ceara ajutor, avand grija de ceilalti copii si atasandu-se de nou-nascut.

Contributia sa la cresterea si dezvoltarea nou-nascutului este diferita de cea a mamei. Tatal care se joaca cu copilul creeaza o legatura emotionala mai intensa cu el. Joaca lor este mai zgomotoasa, mai viguroasa, copilul rade cu pofta si este fericit. Mama ii ofera jocuri mai linistite prin leganat, cantece si alintari. Copilul apreciaza ambele feluri de joaca si se dezvolta mai bine prin aceasta diferenta.

Fratii si surorile

Fratii nou-nascutului in varsta de peste trei ani se bucura, in general, de nasterea unui nou copil mai mici nu doresc de regula sa imparta timpul si dragostea parintilor. Primul gand al copilului mic va fi cum il va influenta venirea nou-nascutului. Copilul gelos crede ca nou-nascutul va primi toata atentia in locul sau.. El se simte neglijat si vrea sa fie tinut in brate si plimbat, in special cand mama este ocupata cu nou-nascutul.

Pentru cei sub trei ani atasarea de nou-nascut poate fi usurata prin introducerea noului fratior inainte de a se naste. Mama ii arata abdomenul pe masura ce creste, il lasa sa simta miscarile copilului, ii vorbeste de copilul nenascut si il include in conversatiile despre el, ii arata carti cu poze cu femei gravide explicandu-i cresterea noului copil. Daca regulile o permit, fratii si surorile nou-nascutului vor fi lasati sa viziteze lauza si copilul in maternitate. Parintii pot micsora aceasta ingrijorare cerandu-i ajutorul in ingrijirea nou-nascutului (de exemplu, la baie, sa gaseasca suzeta, sa-i dea jucarii), aratandu-i multa afectiune de-a lungul zilei si acordandu-i cel putin ½ ora pe zi exclusiv. In timp ce mama alapteaza, schimba sau ingrjeste nou-nascutul, povesteste ce face sau cum a facut cu el. Copilul mai mare trebuie incurajat sa atinga si sa se joace cu nou-nascutul, dar numai in prezenta mamei, sa-l tina in brate in timp ce sta pe pat. Trebuie evitat sa i se spuna " nu atinge copilul", dar nu i se va permite, totusi sa il poarte in brate pana nu este suficient de matur, eventual la varsta scolara.

Este normal pentru frati sau surori sa regreseze temporar in obiceiurile lor zilnice de mancat, somn, toaleta. Alte semne de regresie sunt reluarea biberonului, suptul degetelor, tulburari de somn, pierderea temporara a controlului sau comportarea agresiva cu nou-nascutul. Aceste aspecte nu trebuie criticate dar trebuie intervenit prompt, cu intelegere la orice tip de agresiune. Trebuie sa i se dea copilului alternative: cand este suparat pe fratiorul mai mic, sa vina la parinti pentru a fi imbratisat. Aici tatal poate fi de mare ajutor, oferind ceva special  fiecaruia dintre ceilalti copii. In perioada aceasta trebuie evitate schimbarile dramatice in viata lor, de exemplu trimiterea la cresa.

Fratii la care diferenta de varsta este mai mica de 2 ani, reactioneaza mai negativ. Diferenta ideala de varsta este de 2-3 ani sau mai mare. Acest interval permite recuperarea mamei, dezvoltarea copilului mic si cresterea abilitatii parintilor in ingrijirea copilului.


Bunicii

Copiii ai caror bunici participa in viata lor, se dezvolta mai bine in copilarie si mai tarziu in viata. Petrecand mult timp cu nepotii, acestia vor aprecia la varste mai mari si vor gasi in bunici o sursa de dragoste si de indrumare. Bunicii pot fi de un ajutor nepretuit.

Ei trebuie insa sa respecte modul de a ingriji nou-nascutii copiilor lor, care poate fi diferit de ceea ce erau ei obisnuiti. Trebuie sa evite sa-si  asume controlul in cresterea nepotilor. In lipsa unui pericol real, sa nu corecteze sau sa comenteze felul in care parintii ingrjiesc nou-nascutul. E bine sa-si controleze dinainte  nemultumirile, sau sa faca altceva (de exemplu, curatenie in casa, cumparaturi), sa faca numai remarci pozitive despre nou-nascut, sa laude mama pentru cat a fost de curajoasa, sa nu-si exprime dezamagirea despre sexul copilului sau sa mentioneze greutatile care vor urma. Primul cadou al bunicilor pentru nepotelul lor ar trebui sa fie evantuala renuntare la fumat.Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)