In sfarsit mancare normala!
Procesul de introducere a mancarii „solide” in programul alimentar al sugarului, in paralel cu alaptarea, se numeste diversificare si trebuie sa se produca treptat. Aceasta faza reprezinta o etapa pentru formarea obisnuintelor alimentare ale sugarului, il ajuta sa-si dezvolte baza mestecatului, a inghititului si a vorbirii.

La varsta de 6 luni, sugarul este gata sa incerce mancaruri solide si sa raspunda noilor experiente culinare. Momentul potrivit va fi stabilit intotdeauna in conformitate cu recomandarile medicului, fara graba, deoarece sistemul sau digestiv, insuficient dezvoltat, este supus posibilitatii aparitiei alergiilor alimentare.
La inceput sugarul va continua sa asimileze cele mai multe componente nutritive din lapte si se va limita doar la anumite alimente din alimentatia dietetica a celor mari.

Treptat, isi va extinde gama incercarilor culinare, astfel incat pana la varsta de un an alimentatia copilului sa nu mai aiba ca baza principala laptele.

Mancarurile solide sunt introduse in alimentatia sugarului putin cate putin. Se incepe cu cateva lingurite in primele zile, pentru ca in continuare sa se renunte treptat la cate o masa de lapte, care va fi inlocuita progresiv cu crema de fructe sau cu supa de legume, apoi cu supa de carne, cu peste, ou etc. Este bine ca aceste mese noi sa fie al doilea mic-dejun sau masa de pranz si nu mese de dupa-amiaza sau de seara, deoarece pot provoca tulburari in organismul copilului.

Ce imi gatesti astazi mama?
Alimentele naturale, proaspete, acelea pe care le prepara mama, sunt cele mai sanatoase. Compozitia echilibrata si diversitatea acestora ii cultiva copilului obisnuinte alimentare sanatoase. Pregatirea atenta si gatitul igienic al mancarii protejeaza sanatatea copilului, contribuie la pastrarea substantelor nutritive din alimente si elimina posibilitatea dezvoltarii microbilor.

Hrana sugarului trebuie sa fie pasata si calduta, deoarece acesta nu stie inca sa mestece iar lingurita este ceva nou pentru el.

Pe masura ce capacitatea de masticatie a copilului se dezvolta, zdrobirea alimentelor se poate face cu furculita sau cu discul gros de la masina de tocat.

Fiecare aliment nou produce schimbari in organismul sugarului. Acesta poate prezenta diaree, indispozitie sau eruptii pe piele.
Parintii trebuie sa urmareasca reactiile sugarului in primele 24 de ore. Simptomele severe semnifica de obicei, faptul ca sugarul nu accepta deocamdata noul aliment.

Ce nu trebuie sa mananc

  • Pana cand copilul va implini varsta de 4 ani evitati mirodeniile, condimentele, grasimile animale, alimentele prelucrate (salam, jambon, s.a.). Nepotrivite sunt, de asemenea, si alimentele dure precum semintele, pentru ca acestea pot sa-i ramana in gat sa sa-l inece; i le puteti da doar fin macinate.
  • Evitati ceaiul, cofeina (din compozitia ciocolatei), bauturile acidulate, pentru ca toate acestea pot determina probleme de digestie si, in plus, impiedica sugarul sa doarma.
  • Sarea ingreuneaza activitatea rinichilor copilului, folosirea exagerata a acesteia putand sa conduca mai tarziu la aparitia hipertensiunii arteriale. Pana la implinirea varstei de un an, rinichii sugarului nu sunt capabili sa elimine in mod normal sarea. Atat timp cat copilul nu-i cunoaste gustul, mancarea nesarata nu este o probleme pentru el. De altfel, toate toate sarurile minerale de care are nevoie organismul copilului pot fi luate din alimentele obisnuite.
  • Atentie si la zahar! Fructele coapte sunt bogate in fructoza, care le face suficient de dulci. Surplusul de zahar are ca rezultat obisnuirea sugarului cu gusturile foarte dulci, fapt care mareste posibilitatea de a deveni obez, de a fi predispus la carii dentare sau chiar la diabet. Daca doriti sa dati unui aliment un gust mai dulce, folositi fructe pasate (in iaurt, de exemplu).
  • O lingurita de ulei este tot ceea ce poate fi mai bun si nu trebuie sa lipseasca din supe. Alegeti pentru sugar uleiurile de masline, de floarea soarelui sau de porumb „virgine” (rezultatul primei presari, fara rafinare).

Creme – supe
Primele alimente solide, cele mai potrivite pentru copii, sunt cremele si supele. Nu necesita mestecare, sunt usor digerabile si prepararea lor nu presupune un efort deosebit.

  • Sugarul poate consuma aproape toate fructele. Totusi nu-i dati banane, capsuni, zmeura, kiwi pana la 8-9 luni (sunt alergizante!). Pepenele galben, este de obicei, greu digerabil pentru stomacul lui atat de sensibil, iar gustul pepenelui verde ii este foarte rar pe plac. Pasati fructele pe care la dati copilului.
  • Cartoful reprezinta elementul de baza in supa de legume. Legumele trebuie foarte bine spalate. Se fierb intr-un vas care se inchide bine pentru a nu-si pierde componentele nutritive. Nu uitati frunzele verzi: spanac, loboda, telina, patrunjel etc.
  • Pentru supa de carne, alegerea carnii potrivite este importanta. Nu trebuie sa contina fibre, grasime, pielite si nervuri.
  • Pestele, mai ales cel alb, este un aliment foarte sanatos. Este insa nevoie de multa atentie la curatarea lui.

Gatiti legumele in coaja, daca este posibil, pentru a pastra cat mai multe vitamine. Daca doriti ca supa sa fie mai concentrata, adaugati cartofi, fara a exagera.

articol trimis de: ziza

–  va urma –