Dacape timpul sarcinii viata sexuala poate continua nestingherit, imediatdupa nastere, lucrurile se schimba radical. Multi viitori parinti, simai ales tatici, isi imagineaza ca isi vor putea relua viata sexualanormala, fara niciun fel de problema, la un anumit timp dupa nastere.Foarte rar se intampla asa. Travaliul sinasterea sunt procese epuizante si traumatizante pentru corpul uneifemei. Trecea copilului prin vagin sau taierea uterului pentrucezariana au urmari importante asupra organismului, care se vindecaabia dupa cateva saptamani. Acest fapt si altele fac ca viata sexualasa reprezinte o problema in majoritatea cuplurilor.

Esteposibil ca tinerii parinti sa nu fie gata pentru sex decat la catevaluni bune dupa venirea pe lume a bebelusului. Altii sunt gata dupacateva saptamani. Totul depinde de starea fizica a mamei, de gradulde oboseala si, bineinteles, de comunicarea intre cei doi.

Caproaspata mamica este absolut normal sa nu smti nevoia de a-tireincepe viata sexuala. Motivele ar putea fi multe.

  • oboseala si starea generala de disconfort, stresul

  • durerea in zona perineala datorata epiziotomiei sau pur si simplu traumelor suferite de organele genitale

  • lipsa lubrifierii naturale care poate dura pana la 8-10 saptamni, mai ales daca alaptezi.

  • complexele create de schimbarile pe care le-au adus in corpul tau sarcina si nasterea.

  • grijile legate de bebelus

  • lipsa timpului

Nu in ultimulrand, trebuie sa amintim factorul hormonal. Acestuia i se datoreazalibidoul scazut al mamei. Unii specialisti spun ca femeia esteprogramata genetic sa-i acorde toata atentia bebelusului, in primelesale luni. Acest fapt, spun ei, ar fi asiguratsupravietuirea speciei in vremea cand pericolele pandeau la tot pasulun nou-nascut lipsit de aparare. Daca in timpul sarcinii nivelul deestrogen atinge punctul maxim, dupa nastere el scade brusc. Inschimb, creste nivelul de prolactina, hormon care sustine lactatia,dar scade libidoul, si nivelul de oxitocina, hormon responsabilpentru comportamentul matern.

Darmamica nu este singura care poate suferi de lipsa libidoului. Nicitatici nu sunt intotdeauna gata sa-si reia viata sexuala. Oboseala,grija pentru nou-nascut isi spun cuvantul si in cazul lor. In plus,unii tatici se tem sa nu provoace dureri partenerelor, nestiind caresunt senzatiile resimtite de acestea. Chiar daca nu a fost implicatdirect in travaliu si nastere, evenimentul l-a afectat cu sigurantasi pe tatic, atat fizic cat, mai ales, psihic.

Uniimedici recomanda abstinenta sexuala timp de sase saptamani de lanastere. In aceasta perioada, organele genitale ale mamei arfi mai predispuse infectiilor. De fapt, nu estenecesar sa astepti atat daca ai avut o nastere usoara, faracomplicatii, fara epiziotomie. Practic, atata timp cat nu te doarenimic, esti „apta” din punct de vedere fizic pentrureinceperea vietii sexuale. Totusi, este recomandat sa astepti panala disparitia lohiilor. Asta poate dura 2-6 saptamani, poate chiarmai mult. De asemenea, trebuie sa astepti pana cand se vindeca ranadaca ai avut cezariana sau epiziotomie. Ideal este ca inainteaprimului contact sexual sa obtii OK-ul medicului, chiar daca n-autrecut faimoasele sase saptamani.

Deciziade a relua viata sexuala se ia in cuplu. Problemele apar atunci candunul din parinti (de obicei tatal) este nerabdator sa aiba din noucontact sexual, iar celalalt mai are nevoie de timp. Daca asa staulucrurile si in cazul tau, discuta cu partenerul, spune-i ce simti side ce nu esti gata, impartaseste-i emotiile si sentimentele tale. Oastfel de discutie poate lamuri multe lucruri. Iar atuncicand iti cunoaste motivele un partener atent si rabdator te poateajuta, incet, incet, sa uiti problemele. Unele cupluri considera cadupa nastere sunt din nou ca niste adolescenti care descopera sexulsi iubirea. Asta nu e neaparat ceva rau. Din contra, un parteneratent te poate face sa te simti din nou dorita, iubita, sedusa cugesturi tandre.

Dacasi tu si proaspatul tatic sunteti gata din punct de vedere psihic,dar ai inca dureri perineale, fiti creativi! Mangaierile, petting-ul,stimularea orala sau manuala sunt permise si chiar incurajate pentrusatisfacerea dorintelor sexuale si pentru pastrarea relatiei fizice.Totusi, atentie la stimularea orala a partenerei de catre partener(cunnilingus). Pentru ca vasele de sange sunt inca dilatate, suflareaaerului in vagin poate sa produca un embolism, proces care este,uneori, fatal.