Ghidul Parintilor - Educatie sexuala

Cand reluam activitatea sexuala dupa o nastere
http://www.nou-nascuti.ro/ghidul-parintilor/educatie-sexuala/cand-reluam-activitatea-sexuala-dupa-o-nastere.html
Autor: Echipa NN

Din cauza durerilor ramase de le nastere si din cauza stresului la care sunt supuse, majoritatea proaspetelor mamici nu sunt deloc dormice sa revina in patul conjugal. Insa sunt si cazuri, mai rare ce-i drept, in care mamica abia asteapta sa redevina sotia care era inainte de venirea lui bebe. Daca nasterea a fost usoara si nu a fost nevoie de epiziotomie, mamicile se intreaba daca este intr-adevar nevoie sa treaca cele sase saptamani pana la primul contact sexual.

Ei bine, cele sase saptamani de asteptare sunt  mai degraba rezultatul unor mituri care circula din gura in gura. Nu exista niciun studiu stiintific care sa arate ca trebuie sa asteptam sau cat trebuie sa asteptam. Fiecare femeie ar trebui sa aiba libertatea de a alege cand sa-si reia viata sexuala activa.

S-a observat ca dureaza in jur de sase saptamani pentru ca uterul sa revina la marimea normala, dupa o nastere vaginala, iar medicii au considerat ca aceasta este perioada in care mamicile nu au voie sa faca sex.

Pe de alta parte, s-a observat ca unele femei sunt pregatite, atat fizic cat si psihic sa-si reinceapa viata sexuala mult mai devreme. Unele lucrari de obstetrica spun ca acea interdictie de sase saptamani nu are niciun sens, dupa o nastere normala, fara complicatii. Relatiile sexuale pot fi reluate chiar si la trei saptamani dupa nastere, sau oricand este gata mamica.

Din punct de vedere psihic, fiecare mamica are propriul ei ritm. Unele sunt gata sa revina la viata sexuala normala imediat dupa nastere, altele nu se simt pregatite nici la sase luni. Conteaza aici si gradul de oboseala la care ajunge mamica, tactul cu care actioneaza partenerul si uneori experienta traita la nastere. Unele nasteri sunt atat de dificile incat femeia ramane marcata de experienta si cu greu poate reveni la o viata normala. Alte mamici mai norocoase au parte de experiente pozitive la nastere si in timpul sarcinii, iar a avea un copil le face sa se simta mai implinite, mai feminine si mai sexy.

Din punct de vedere fizic, trebuie tinut cont de interventiile suferite la nastere. Daca s-a facut epiziotomie, trebuie ca rana sa fie vindecata, inainte de a relua activitatea sexuala, altfel exista pericolului unei noi rupturi. Daca nu exista epiziotomie, iar lohiile au devenit roz si reduse ca si cantitate, activitatea sexuala se poate relua chiar si la doua saptamani de la nastere. Relatiile sexuale nu trebuie reluate daca mamica are febra, lohii de culoare rosie sau secretii cu miros urat.

Contraceptia ramane si acum o problema care trebuie luata in considerare. Lactatia este o metoda naturala de contraceptie, insa uneori mai da gres. Mamicile care alapteaza si vor sa foloseasca metoda amenoreei de lactatie ca metoda contraceptiva, trebuie mai intai sa discute acesta problema cu medicul lor.

Un articol din Campania de Informare "Parinte de nota 10 (zece)"
Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)