Arata-mi lumea!

Bebelusul intra intr-o etapa activa de descoperiri fascinante. Este curios si interesat de tot ce il inconjoara, apuca obiectele si le duce la gura. Deja ai observat, probabil, ca este tot mai conectat cu lumea inconjuratoare si mai sensibil la schimbari.

Pe langa simtul tactil, bine dezvoltat inca din pantece, auzul, mirosul, limbajul sunt tot mai active si se dezvolta rapid. Desi bebelusul tau te recunostea de la bun inceput, acum se va vedea acest lucru. Te cauta cu privirea in incapere, intoarce capul dupa tine, isi agita mainile si picioarele de bucurie, zambeste, te priveste drept in ochi. Daca te aude vorbind el gangureste, daca-l privesti direct in ochi el se uita senin si fericit in ochii tai.

Mirosul tau ii este foarte cunoscut si il linisteste sa te stie alaturi. Acum, majoritatea bebelusilor zambesc persoanelor care incearca sa le intre in gratii prin zambete, cuvinte calde si alint. Totusi, pruncul tau s-ar putea sa-si manifeste deja preferintele, iar parintii sau cei care au grija de bebelus sunt cei mai importanti.

Vorbeste-mi!

Stiai ca cercetatorii au dovedit faptul ca toti copiii, in primele luni de viata, diferentiaza prin auz cu mult mai multe foneme decat exista în limba vorbita de cei din jur? Ei bine, asa este! Se pare ca exista o capacitate innascuta de a emite si diferentia sunetele. Dar pana va implini un an, copilul tau, la fel ca ceilalti, va pierde capacitatea de a diferentia fonemele inexistente in limba vorbita de mami si tati.

Micutul tau este foarte fericit cand iti aude vocea. Vorbeste-i cat mai mult. Interactiunea il ajuta sa-si dezvolte inteligenta. Cercetatorii sunt de parere ca parintii care vorbesc mult cu bebelusii lor au copii cu un IQ mai mare decat ceilalti, iar vocabularul lor este mai bogat. Cand iesiti la plimbare ai putea sa-i povestesti despre cele ce se vad: flori, copaci, nori, oameni etc. Desi inca nu poate sa reproduca cuvintele, ii dezvolti memoria. Va veni si vremea cand te va surprinde spunandu-ti toate cele pe care nu a reusit cu luni in urma sa le rosteasca.

Lauda-mi progresele!

Bebelusul tine strans jucaria care i se pune in mana. Jocul si jucariile il ajuta sa creasca, la fel ca hrana si apa, si ii dezvolta intelectul. Mainile sunt duse la gura, capul tinut la 90 de grade. Ochii lui urmaresc cu atentie obiectele care ii sunt prezentate. Copilul tau creste vazand cu ochii. Statisticile au identificat trasaturi comune si definitorii pentru fiecare etapa de crestere, dar nu uita ca evolutia bebelusului este una specifica fiecaruia in parte. Nu rata cele mai frumoase momente din viata pruncului tau si lauda-l pentru fiecare realizare. Te va rasplati cu un zambet larg, plin de dragoste.

Baia zilnica

Sfatul specialistului:

“Sugarul trebuie imbaiat zilnic la aceeasi ora, eventual seara, inainte de masa. Baia zilnica reprezinta un ritual pentru mama si copil, prilej de intimitate si de formare a unor obiceiuri sanatoase de curatenie, ordine si ritm al programului zilnic. Pregateste totul dinainte. Nu lasa copilul singur nici un moment. Alege un loc incalzit (23-24 C), fara curent. Un vas de plastic este suficient la aceasta varsta. Vasul se spala inainte si dupa baie cu sapun, apoi se clateste cu apa calda. Daca sugarul are o infectie a pieli (foliculita, impetigo), vasul trebuie curatat si cu o solutie dezinfectanta recomandata de medic.”(Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc. si ed. Accent Print, Suceava)

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: Neonatologie, 0-12 luni , Puericultura , Scoala Parintilor, Educatie , Agenda Medicala

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o intrebare legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.