Ghidul Parintilor - Dezvoltarea copilului

Saptamana 36
http://www.nou-nascuti.ro/ghidul-parintilor/dezvoltarea-copilului/saptamana-36.html
Autor: Echipa NN

Din micul bebelus neajutorat, iata ca ati crescut un copilas frumos si mare. In acelasi timp, copilasul incepe sa devina si neastamparat. Primul semn este refuzul mancarii. Pofta de mancare dispare treptat iar bebe incepe sa faca mofturi. Cum sa reactionati? Cititi mai jos!

Saptamana 36

De-abia ce v-ati obisnuit cu programul de somn al micutului, ca s-a decis sa si-l modifice din nou. Cam la aceasta varsta, somnul de dimineata incepe sa nu mai fie chiar asa de apreciat. Daca nu a facut-o deja, bebelusul dumneavoastra va renunta la el si va incepe sa doarma numai dupa-amiaza. Desi pentru dumneavoastra nu va parea chiar suficient, pentru copil este. Exista si o veste buna. Cum nu mai doarme decat o data pe zi, acest somn va dura mai mult decat pana acum, ajungand chiar la doua-trei ore pe zi.

Trucuri utile pentru mamica, daca micutul nu vrea sa manance

Daca bebelusul dumneavoastra nu mai pare chiar asa de interesat de mancare, nu trebuie sa va impacientati. Motivul este acela ca are cu totul alte lucruri de facut si de invatat decat activitatea aceasta atat de plictisitoare. Exista cateva trucuri pe care le puteti aplica, pentru a-l convinge, totusi, sa accepte sa fie hranit. Spre exemplu, puteti sa incepeti sa-i dati de mancare in alta camera decat cea in care se desfasoara de obicei aceasta activitate, una unde este mai liniste si unde nu are jucarii colorate care sa ii atraga atentia. Sau, din contra, puteti incerca sa ii oferiti o jucarie care sa il tina ocupat cat timp mananca. Opriti televizorul si orice alte zgomote care ar putea sa ii trezeasca curiozitatea in timpul mesei. Incercati sa-l hraniti cand deja este destul de obosit si nu va mai opune aceeasi rezistenta. Oricum, nu uitati, aceasta este doar o etapa prin care trece in dezvoltare, si, cat de curand, o veti depasi impreuna.

Imitatia, mama invatarii

Acum este varsta la care bebelusul incepe sa aprecieze mai mult jocurile in care este implicata o forma de comunicare. Preferatele lui incep sa fie cele in care trebuie sa va imite. O va face cu toata seriozitatea si se va bucura atunci cand va observa ca stradaniile ii sunt apreciate. Incurajati-l si participati la aceste jocuri, care ii vor fi de mare ajutor in viitor, imitatia fiind una dintre cele mai eficiente forme de invatare. Nu uitati sa va bucurati de fiecare clipa alaturi de micutul dumneavoastra, pentru ca, fara sa va dati seama, "gagalicea" pe care ati adus-o de la maternitate se transforma treptat-treptat intr-un copilas de toata isprava.

Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)