Ce stiu sa fac

La aceasta varsta copilul poate construi un turn din 6 cuburi, poate arunca o minge in sus, se imbraca singur si se balanseaza pe fiecare picior. Isi spala singur dintii, se spala singur pe maini si apoi se sterge cu prosopul. Striga pe toata lumea pe nume si numeste partile corpului. Acum stie deja sa asculte trei instructiuni date simultan, de exemplu: „Du-te in camera ta, ia patura ta care este pe pat si adu-mi-o, te rog”. Bravo, copilas! Felicitari, mami!

De ce?

Apropiindu-se de varsta de 3 ani, copilul tau va intra intr-o faza complicata de dezvoltare a limbajului, instituindu-se astfel o etapa interogativa in care apar intrebari de genul “de ce?”, „cum?”. Inarmeaza-te cu multa rabdare pentru ca este esential sa oferi mereu raspunsuri clare si lamuritoare. La un moment dat ti se va parea obositor, poate, dar gandeste-te ca acum, copilul tau, invata, se dezvolta, creste, absoarbe toate informatiile din jur precum un burete, iar tu ii esti modelul principal. Ceea ce va deveni el peste ani, tine foarte mult de ceea ce ii transmiti tu din frageda pruncie.

Sfatul specialistului:

“Copilul vrea sa stie cum functioneaza orice si poate absorbi o cantitate vasta de informatii. Deseori intrebarile sale sunt simple, pentru ca nu poate exprima indeajuns ce vrea sa stie; cand spune “Ce-i asta?”, poate, de fapt, sa intrebe nu numai ce este aceasta, dar si cum se numeste, la ce foloseste sau cum functioneaza. […]

Intrebarea “De ce?” este si inceputul conversatiei; acest du-te-vino verbal este mai important decat daca-i dai raspunsuri corecte sau nu.

Sugestii:

  • Pune intrebari si raspunde-i copilului tau direct si simplu. Explica-i pe intelesul lui, chiar daca nu este adevarat din punct de vedere stiintific (De ex.:”-De ce e noapte!” “-Soarele s-a dus la culcare.”)
  • Foloseste orice ocazie pentru a-l invata, in joaca, lucruri noi.
  • Intretine curiozitatea copilului, introdu-i cuvinte noi, raspunde-i la intrebari si, mai ales, lauda-i realizarile, dar mai ales incercarile: astfel copilul va dori sa invete tot mereu.
  • Ajuta-l sa inteleaga, intreaba-l: ”De ce crezi ca e asa?” sau “Ce crezi ca se intampla?”.
  • Nu-l forta; opreste-te, cand copilul da semne de oboseala sau de plictiseala.”(dr M. Gh. Ciobanu, autorul cartii “Copilul nostru”, Ed. Medicala Buc. si Ed. Accent Print, Suceava)

Cantece si poezii

Una dintre placerile cele mai mari ale copilului de varsta aceasta este sa se joace cu cuvintele. Chiar daca inca nu stapaneste toate consoanele, iar probleme in pronuntie inca exista, copilul pronunta acum mai bine un numar mare de cuvintele. Consoanele f, r, s, z, sunt mai greu de pronuntat, si multi copii vor avea nevoie de inca un an sau doi pentru a le putea pronunta corect.

Desi vocabularul sau este inca in expansiune, copilul invata tot mai multe cantece pe care le interpreteaza tot mai bine. Poezia si cantecul nu sunt pentru copil doar un demers intelectual, ele impresioneaza si stimuleaza direct simturile si corpul copilului tau. De aceea, multe cantece si poezii pentru copii sunt insotite de gesturi. Tu stii ca interesul sau pentru voce, ritmuri si sonoritati dateaza din cea mai frageda pruncie, dar acum parca a devenit in mod natural un adevarat cantaret, un artist care-si insoteste melodiile cu gesturi si miscari ritmate, care acorda atentie intonatiilor.

Cantati si dansati in acelasi timp, intrati in rolul personajelor si activati-va calitatile artistice. Copilului tau ii va placea teribil sa mimeze caderea picurilor de ploaie sau saritura broscutei, tropotul poneiului sau tanguiala greierului. Invatarea de poezii si cantece noi il vor ajuta sa-si dezvolte vocabularul si memoria. Aceasta activitate contribuie la dezvoltarea gustului pentru cuvinte si limbaj, ii va deschide, mai tarziu, apetitul pentru lectura.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acestghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pecare il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu teingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN itirecomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurirelegata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.