Intr-o sarcina normala, colul uterin ramane inchis pana la momentul nasterii cand incepe sa se dilate si sa se subtieze pentru a permite trecerea fatului.

Dar uneori, stergerea si dilatarea colului se declanseaza prematur, fara a fi provocate de nastere, ci de slabiciunea colului insusi. Aceasta afectiune se numete incompetenta cervicala si poate avea diverse motive, cel mai important fiind o rana pe col.

Un col incompetent nu poate sustine greutatea fatului si se dilateaza fara contractii sau durere, uneori deschizandu-se complet. Din cauza dilatarii, membranele amniotice „cad” prin deschizatura si se rup, ceea ce irita uterul si duce la inceperea travaliului, de multe ori inainte ca fatul sa poata supravietui in afara uterului. In multe cazuri travaliul este prea inaintat pentru a putea fi oprit.

Factorii ce duc la incompetenta cervicala sunt: col incompetent la o sarcina anterioara, interventiile medicale suferit inainte de sarcina, rani pe col si anomalii anatomice ale colului. Studiile au aratat ca daca femeia a suferit dilatari chirurgicale ale colului, riscul de incompetenta cervicala depinde de numarul de dilatari suferite si gravitatea lor.

Daca dilatarea chirurgicala a colului s-a facut inurma unui avort spontan sunt sanse mici sa apara o inompetenta. In ce priveste avorturile provocate, s-a observat ca abia dupa trei astfel de interventii, creste cu 12% riscul ca femeia sa aiba un col incompetent.

Femeile cu col incompetent prezinta ceea ce se numeste dilatare „tacuta”, adica dilatarea colului cu minimum de contractii si fara dureri, intre saptamanile 16 si 28. Dilatarea colului este destul de mare (2 cm sau chiar mai mult) iar simptomele sunt minime. Cand dilatarea ajunge la 4 cm pot incepe contractii active, dureroase, si se pot rupe membranele.

Diagnosticul incompetentei de col uterin se face prin examinare fizica si ecografie transvaginala, dar si prin anamneza. Daca mama a mai pierdut in trecut sarcini aflate in trimestrul al doilea sau al treilea, poate fi suspecta de incompetenta cervicala.

Odata ce s-a pus diagnosticul, afectiunea se poate trata printr-o interventie numita cerclaj. Cerclajul presupune coaserea colului uterin astfel incat el sa ramana inchis si se poate face pe cale vaginala sau printr-o incizie abdominala.

Interventia se face de obicei dupa 12 saptamani, cand sunt foarte mici sansele sa aiba loc un avort din alte motive decat incompetenta cervicala, dar inainte de 28 de saptamani. Cerclajul nu se face daca membranele sunt deja rupte, s-a declansat travaliul, exista o infectie, fatul prezinta anomalii sau daca exista sangerari vaginale fara cauza cunoscuta.

Dupa operatie, mama este monitorizata atent pentru ca uneori cerclajul poate provoca contractii sau infectii. De asemenea, medicii recomanda odihna la pat pentru a nu supune colul unei presiuni mari, prelungind astfel sarcina pana cand copilul poate supravietui pe cont propiu.

Cerclajul este scos de obicei in saptamana 37, iar travaliul se declanseaza destul de repede daca diagnosticul de incompetenta cervicala a fost corect. Daca cerclajul s-a facut prin incizie abdominala, medicul va face o cezariana si este posibil ca cerclajul sa fie pastrat pentru urmatoarele sarcini.