Evenimente, Stiri - Jurnalist NN

A crede sau a nu crede în Moș Crăciun
http://www.nou-nascuti.ro/evenimente-stiri/jurnalist-nn/a-crede-sau-a-nu-crede-n-mo-crciun.html
Autor: lauraiorga


Miroase a scortișoară, a mere coapte, a cozonaci, a portocale, a rășină și a vin fiert. Se apropie Crăciunul.

Zăpada scârțâie sub tălpi, suflarea tăioasă a vântului ne smulge șiroaie de lacrimi și abia ne mai simțim degetele amorțite de ger. Colindele răsună peste tot, iar vitrinele magazinelor au îmbrăcat straiele sărbătorilor de iarnă. Se aud clinchete de clopoței și glasuri răgușite care repetă neobosit binecunoscutul refren „ho, ho, ho!”. Rădăcinile legendei despre un bătrânel simpatic, cu barbă albă și haină roșie, se pierd undeva în lumea poveștilor sau sunt puternic ancorate în realitate. Fie ne apare în Laponia lui dragă, înconjurat de spiridușii care trebăluiesc în atelierele de jucării; fie străbate nemărginirea albastră într-o sanie trasă de reni; fie coboară prin hornul casei, cu un sac plin cu jucării în spate; fie ține pe genunchi un băiețel sau o fetiță, care de emoție au uitat poezioarele pentru Moșul. Oriunde și oricând, Moș Crăciun este iubit și este așteptat. Copiii nu uită niciodată Crăciunul; îi scriu din timp Moșului câteva cuvinte izvorâte din inimioarele lor și așteaptă cu răsuflarea tăiată clipa în care vor vedea, la poalele bradului de Crăciun, un semn din partea Moșului, o urmă a trecerii sale.

Eu am refuzat dintotdeauna să nu mai cred în Moș Crăciun; vreau să cred, am ales să cred în el, ca într-o imagine a generozității, a umanismului, a altruismului, a speranței, a bucuriei de a trăi. În preajma sărbătorilor, toți ne propunem să fim mai darnici, mai buni și mai toleranți. Eu îmi propun însă un exercițiu de imaginație: să îmi închipui că în fiecare zi este Crăciunul și să nu uit să fiu mai darnică, mai bună și mai tolerantă. Este bine să credem în Moș Crăciun și – in extensis – în Zâna Măseluță, în Făt Frumos, în Ileana Cosânzeana, în Iepurașul de Paști, în Moș Nicolae ? Este corect să-i învățăm pe copiii noștri să creadă în aceste personaje, când universul nostru este departe de a fi o lume de basm?

Este doar o chestiune de alegere, un refugiu, o „umbrelă” pentru zilele mohorâte, un prilej de a visa cu ochii deschiși și de a te simți copil în clipele în care lumea adulților nu mai este așa cum îti doreai, un pretext pentru a dărui și de a te bucura de bucuria celor care primesc.

Crăciunul este sărbătoarea pe care oamenii și-au dorit-o și pe care tot oamenii au creat-o; este ocazia de a fi mai aproape de cei dragi și de a învăța ce înseamnă frumusețea și unicitatea momentelor simple, dar magice. Dincolo de profiturile uriașe pe care le obțin de sărbători firmele producătoare de jucării și de dulciuri, dincolo de industriile construite în jurul ideii de sărbătoare, dincolo de agitația împinsă la extrem și de înghesuiala din magazine, Crăciunul rămâne sărbătoarea copiilor noștri și a copiilor din noi, a credinței în valorile traditionale și a optimismului.

Miroase a scortișoară, a mere coapte, a cozonaci, a portocale, a rășină și a vin fiert. Este Crăciunul.Un articol scris de lauraiorga, membru NN
Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)