Crestereaponderala si cresterea staturala

Tesutul ososal copilului tau cunoaste o importanta dezvoltare prin procesele deosificare. Cresterea ponderala (in greutate) in al doilea an de viata inregistreazaun spor mediu de 200g/luna, iar cresterea staturala (in inaltime) inregistreaza oacumulare de 1 cm/luna. De cand copilul tau implineste varsta de 1an, perimetrul toracic a inceput sa-l depaseasca pe cel cranian cuaproximativ 1 cm/an.

Rolul alimentatiei

Alimentatia are unrol important in dezvoltarea copilului tau. Respecta un orar almeselor cu distribuirea proportionala calorica a meselor. Varietateaalimentelor folosite in alimentatie devine din ce in ce mai larga.Proteinele animale, legumele, zarzavaturile si fructele, nu trebuiesa lipseasca din ratia zilnica a copilului tau, iar vitaminele si mineralele ajuta la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului tau, iti va spune specialistul in nutritie.

Nevoilecantitative ale copilului tau solicita o ratie zilnica, calculata pekg corp greutate, echivalenta la 100 cal., cu un aport:

  • proteic de 2-2,5g.
  • glucidic de 10-12g.
  • lipidic de 4-5g.

Nevoile zilnice delichide sunt, in medie, de 125ml/kg corp greutate; cele de calciu de 0,8g,iar de fier de 8mg.

Nevoile proteice

Serveste-icopilului tau la masa principala peste, carne de pui sau carne devita. Ofera-i lapte si produse lactate pe saturate. Gateste-i budicifolosind ouale. Proteinele ocupa un loc unic si cu rol primordial instructura metabolismului organismului uman si sunt un factoresential de viata, devenind astfel de neinlocuit din alimentatie.Prin particularitatile lor de structura, proteinele imprimacaracteristicile diferitelor tesuturi. Organismul uman contine ocantitate apreciabila de proteine, iar importanta lor in proceselevitale este esentiala. Cu toate acestea, organismul copilului taunu-si realizeaza rezerve in aceste substante si, din aceste motive,pentru acoperirea nevoilor proteice, aportul zilnic trebuie asiguratprintr-o ratie zilnica alimentara echilibrata sisatisfacatoare.

Sfatul specialistului:

“ Proteinele sunt formate din aminoacizi. Cele de origine animala contin toti aminoacizii necesari. Exista aminoacizi neesentiali in alimentele de origine vegetala (paine, cartofi, cereale si fasole), care se pot echilibra cu alte surse alimentare, astfel incat o combinatie atenta, poate forma o alimentatie adecvata. Pentru copilul in crestere, insa, alimentele vegetale nu sunt suficiente- este nevoie sa se adauge proteine de origine animala. O felie de paine cu branza sau cereale cu lapte ofera copilului proteine tot atat de bune ca o bucata de carne. Pentru copilul mic, o portie de proteine este alcatuita din 30 g carne sau din 2 linguri de fasole boabe gatita, ori dintr-o jumatate de ou. Copiii mici prefera carnea moale, taiata in bucati mici. Atentie: gatitul insuficient al carnii si oualor este periculos, putand duce la toxiinfectii alimentare. Carnea fiarta in exces devine fibroasa si greu de mestecat. Carnea si pestele, chiar slabe, contin grasimi necesare copilului. Cand copilului nu-i plac oale, acestea pot fi servite sub forma de budinca sau in prajituri, iar daca daca refuza pestele, se poate inlocui cu carnea de pui.”(dr. Marin Gh. Ciobanu, autorul cartii „Copilul nostru”)

Importanta apei

Faraapa viata nu poate exista, fiind indispensabila tuturor activitatilorbiologice. Nevoia de apa este de o deosebita importanta, apa avandrol primordial in organism si prezentandu-se ca un constituentfundamenntal al acestuia. Ea intervine in mod direct in toateprocesele vitale. Rolul apei si activitatea sa crescuta la copil sedatoreaza metabolismului sau intens, care, prin intermediul apei sicirculatia ei activa, solicita asigurarea intr-un ritm viu anutritiei celulare. Cu cat celulele sunt mai tinere, acestea sunt maibogate in apa. Nu uita ca vitalitatea tesuturilor este proportionalacu apa pe care o contin! Asadar, da-i apa copilului tau, ofera-i catde multa pofteste.

Dacavrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sacauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra incategoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine sicopilul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

Adreseaza o intrebare specialistului nostru in nutritie: AICI

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist. 



Doresc sa primesc LUNAR articole despre „Dezvoltarea copilului”MEU.