Ce se poate face?

Zaharul si dependenta sunt foarte strans legate. Desi nu e la fel de periculos ca heroina, zaharul afecteaz ain acelasi fel nivelul beta endorfinelor. Are un impact, desi nu la fel de mare supra aceluiasi sistem neurochimic ca si heroina. Iar a elimina aceasta dependenta poate fi un process lung si anevoios.

Primul pas in gasirea unei solutii este sa te concentrezi asupra familiei tale si asupra obiceiurilor alimentare pe care le aveti. Straduieste-te sa faci schimbari acasa si apoi invata copilul sa ia decizii corecte atunci cand mananca in afara casei.

Analizeaza dieta ta si a partenerului tau. Analizeaza exemplul pe care il dai copilului in ce priveste alimentatia. Gandeste-te cat zahar consume tu insati si apoi ocupa-te de dieta celui mic.

Iata care sunt cei sapte pasi in lupta cuzaharul si efectele sale.

  1. Ia un mic dejun bogat in proteine in prima ora de la trezire pentru a prevenire o scadere a glicemiei.
  2. Fa legatura dintre mancare si starea de spirit. Nu recompense un copil cu mancare, mai ales dulciuri.
  3. Fa schimbariin compozitia si orarul meselor. Copiii sub 18 ani trebuie sa manance la fiecare trei ore pentru a impiedica scaderea glicemiei. In afara de mesele echilibrate, copilul trebuie sa primeasca si gustari bogate in proteine.
  4. Pregateste cine bogate in proteine. Alimentele precum branza, carnea de pui, ouale si alunele sunt esentiale.
  5. Schimba painea alba cu painea din faina integrala.
  6. Elimina zaharul. (Observa ca eliminarea zaharul din dieta nu este primul pas ci al saselea)
  7. Du o viata linistita. Relaxeaza-te, distreaza-te si petrece timp cu familia.

Invata sa spui nu

Oricat de usor ar parea, sa spui nu zaharului poate fi raspunsul multor probleme de comportament ale copilului. Naomi Muller, din New York a urmat cei sapte pasi prezentati timp de cinci ani. Ea are doi copii, sic el mai mic, de trei ani, a facut parte toata viata dintr-un program nutritional.

Muller a observat diferente uriase in evolutia sarcinii si in comportamentul celui mic cand a inceput sa se concentreze asupra alimentatiei si a eliminat zaharul din dieta familiei. Acum isi poate da seama foarte usor cand unul din copii s-a abatut de la regulile de nutritie. „Pot sa-mi dau seama cand au mancat alimente cu zahar la scoala pentru ca devin violenti, morocanosi si isi pierd controlul”

Muller recunoaste ca e greu sa pastrezi obiceiurile nutritive. „Secretul e sa fii ferma” spune ea. Si trebuie mai intai sa-ti imbunatatesti prorpia dieta. „Nu pot sa le impugn copiilor un regim pe care eu nu il urmez. Nu poti sa-ti ajuti copiii daca nu ai grija de tine mai intai”

Janie Brennan din Colorado a suferit ani de zile de depresii grave, inainte sa-si schimbe dieta. „Eram in pragul sinuciderii cand am aflat ca-mi pot imbunatati starea de spirit prin dieta. Alimentatia echilibrata mia- schimbat viata. Dup ace am observat care este efectul am impus acelasi regim de viata si copiilor mei.” Spune Brennan.

Cea mai importanta schimbare a observat-o in comportamentul celui mai mic dintre copii, o fetita de cinci ani. „E un miracol. Uneori devenea atat de furioasa incat tipa la mine, lovea in usa camerei ei. Chiar imi faceam griji pentru sanatatea ei mintala. Acum ducem cu totii o viata sanatoasa, normala si ne simtim foarte bine”

Multor familii le vine greu sa pastreze o dieta fara zahar. Dar schimbarea in bine merita tot efortul. Copiii sunt foarte maleabili. Este de ajuns sa faci o mica shimbare in dieta lor si vei vedea imediat rezultatele. Si nu trebuie sa elimini brusc si in totalitate zaharul. Poti faci schimbari mici care vor da rezultate mari.