Povestile citite copilului au foarte multe beneficii, de la auzul vocii parintelui pana la linistea de a simti pe cineva foarte aproape de ei. Copiii interactioneaza cu cartea si cu cititul in diferite moduri, in functie de varsta.

Pentru nou-nascuti, cititul intareste legatura cu parintele si creeaza o atitudine pozitiva fata de carte. In primele 6 luni de viata, adultii construiesc baza pentru ca bebelusul sa asocieze cititul cu fericirea si comunicarea.

Nou-nascutii, nu sunt interesati de carti pe cat sunt de interesati de confortul si apropierea daruite de momentele in care sunt tinuti in brate si aud intonatia parintelui. Pentru a promova aceasta apropiere, parintii pot sa citeasca bebelusilor cantecele de leagan, poezii pentru copii si sa ii tina intr-o pozitie confortabila pentru ei.

Nou-nascutii sunt foarte atrasi de fotografii ale unor chipuri umane si sa revada
aceste fotografii. Asadar, alegeti cateva carti pe care bebelusul le-ar placea si recititi-le periodic.

Sugarii reactioneaza foarte bine la culorile vii si, bineinteles, vor fi atrasi de cartile care reflecta aceasta preferinta. De asemenea, auzul vocii aprintelui, dezvolta centrii vorbirii din creier, ajutand astfel copilul sa perceapa rapid diferenta intre sunetele auzite. Aceasta diferentiere il va ajuta pe copil sa intelegea semnificatia cuvintelor mult mai repede pe masura ce creste.

Totusi, copiii nu vor intelege pe deplin continutul unei carti pana cand nu vor stapani bine intelegerea limbajului oral. Cu toate aceastea, nu incetati sa ii cititi copilului pentru ca va invata astfel multe lucruri – cum sa dea paginile unei carti, cum sa vorbeasca etc.

Intre varsta de un an si doi ani, dezvoltarea copilului va fi foarte rapida si acest lucru se va reflecta si in relatia sa cu cartile. Copilul va capata mai multa indemanare si va fi mai vesel la vederea cartilor cunoscute lui. Daca aceste carti vor face parte din viata de zi cu zi a copilului, la fel ca si jucariile, ele vor aduce foarte multa bucurie copilului. Iar procesul de citire ii va fi foarte placut. La aceasta varsta copiii devin din ce in ce mai interesati de continutul cartii, dar il vor trata ca pe un jos de-a v-ati-ascunselea – mereu vor vrea sa afle ce este pe pagina cealalta, inainte sa terminati de citit.

Pe masura ce copilul incepe sa articuleze cateva cuvinte, este important sa ii aratati fotografii simple pe care le pot intelege si le pot repeta numele. Incepand cu doi ani, copiilor le sunt atractive si cartile cu rime.

Pentru a stimula conctinuu copilul sa citeasca si sa isi doreasca sa fie in fata cartilor este bine sa ii puneti la dispozitie o suma de carti pe un raft la care poate ajunge cu usurinta. Cand aflati care sunt subiectele preferate ale copilului, trebuie sa ii mentineti cat mai mult atentia aspura acestora.

De la doi ani trebuie tinut seama ca cititul trebuie sa ii fie placut copilului prin urmare, chiar daca copilul nu sta locului sa i se citeasca – se joaca, se invarte, se plimba prin camera – cititul trebuie sa continue. Daca doriti, puteti incerca sa ii cititi copilului in timp ce sta in scaunelul de luat masa sau cand sta linistit inainte sa adoarma.

Nu uitati, sa cititi o poveste copilului nu inseamna doar citit, trebuie sa exemplificati sa gesticulati si sa nu omiteti intonatia!

Articol preluat din Babyzone