Copii

Tulburarile de somn
http://www.nou-nascuti.ro/copii/tulburarile-de-somn.html
Autor: Echipa NN

Se pare ca, intre 6 luni si 3 ani, 25 pana la 50% dintre copii se confrunta cu probleme legate de perturbarea somnului, fie ca acestea au drept cauza diferite angoase, cosmaruri, frica de intuneric sau deprinderea de mediul familial, prin intrarea la gradinita.

Agitatia nocturna

Fricile nocturne se manifesta adesea la inceputul noptii si genereaza o mare agitatie, chiar gemete si strigate, desi copilul continua sa doarma profund. Ce sa faceti? Este recomandat ca, in astfel de cazuri, sa evitati trezirea bebelusului. Mangaiati incet si delicat copilul, pentru a-l linisti. Astfel de episoade nu au nicio releventa medicala si nu au consecinte nefaste asupra copilului.

Cosmarurile

Se petrec la mijlocul sau catre sfarsitul noptii si situatia este diferita, pentru ca cel mic se trezeste speriat de ceea ce a trait in vis. Puteti linisti copilul, vorbindu-i soptit si explicandu-i, chiar daca el nu va intelege in totalitate, ca nu a fost decat un vis urat. Catre varsta de 2 ani jumatate-3, copilul poate verbalize, asa ca este bine sa-l puneti sa povesteasca, asa cum poate el, ce a visat, pentru ca cel mic sa se elibereze de povara intamplarilor din vis si sa-si dea seama ca toate s-au petrecut intr-o alta realitate.

Frica de intuneric si de monstri

Cu cat creste, cu atat copilul este mai constient de lumea inconjuratoare si astfel apare frica de furtuna, de intunericul din camera sau de diferite personaje "rele" din povesti. Imediat dupa instalarea in patut, bebe va cheama inapoi, terifiat de diferite "aparitii" ca lupul cel rau sau omul negru. Nu-l luati in ras, frica lui este reala. Pentru a-i calma teama, lasati langa el o jucarie de plus care il va veghea, aprindeti o veioza la capataiul patului sau lasati usa de la camera sa deschisa, pentru a-i da impresia ca nu e singur. Stelutele fosforescente care se lipesc pe tavan sau o jucarie care proiecteza imagini pe plafon (cu muzica linistitoare) il va face sa se simta in siguranta.

Refuzul de a dormi

Daca atunci cand vine ora de culcare, cel mic se opune din rasputeri, inseamna ca este vorba despre refuzul de a parasi lumea inconjuratoare, lumea celor mari, in favoarea somnului. Puteti amana cu o jumatate de ora momentul culcarii, citindu-i o poveste sau jucandu-va putin in dormitor inainte de somn, pentru ca desprinderea de ambianta diurna sa se faca treptat.Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)