Desi buclele celor mici sunt adorabile, caldura coplesitoare de vara ii face sa transpire excesiv la nivelul capului, antrenand iritatii si chiar aparitia bubitelor. Astfel, se iveste nevoia practica a tunderii. Mai mult, parul bebelusilor nu creste intotdeauna asa cum ar trebui, au suvite prea lungi in unele parti si parul inca scurt in alte zone. Pentru a le egaliza si a oferi un nou start cresterii parutului, este bine sa taiati aceste bucle, oricat de frumoase ar fi.

La ce varsta?

Incepand cu varsta de 18 luni, puteti oricand sa va aventurati in invatarea tehnicii de tundere. Acest lucru este valabil mai ales daca baietelul sau fetita dumneavoastra are parul lung si suficient de des. Daca nu, mai puteti amana momentul primei tunsori pana la doi ani. Dupa ceea, este de-ajuns sa reimprospatati tunsoarea la doua-trei luni, taind numai 1-2 centimetri din varfuri.

Dupa tunsoare, parul creste mai des?

Una dintre ideile preconcepute legate de tunderea copilului este aceea ca este recomandata tunderea zero sau scurtarea parului foarte des pentru a obtine, pe viitor, o podoaba capilara cu fir mai frumos, mai ondulat, mai puternic sau mai sanatos. Acest lucru este complet fals. Viitoare textura a parului tine numai de factorul genetic si este imposibil sa schimbati aceasta „programare” prin tunsoare. Tunderea regulata are doar rolul de a evita tocirea varfurilor.

Momentul ideal

Este indicat sa tundeti copilasul intr-un moment de calm, de relaxare, de preferat catre seara, dupa biberonul care constituie cina. Explicati-i ce presupune tunsoarea, cat va dura si de ce este esentiala. Daca nu doreste sa stea cumintel, spuneti-i ca si mami si tati se tund si prefaceti-va ca taiati cu foarfeca si din parul dumneavoastra. Copilasii isi doresc mult sa intre in lumea fascinanta a adultilor si sa le imite gesturile, asa ca, tentandu-l cu aceasta perspectiva, il veti convinge sa aiba mai multa rabdare. Tineti-l ocupat atata timp cat decurge tunsoarea, pentru a nu se misca prea mult. Dati-i sa se joace cu un obiect preferat sau lasati-l sa urmareasca un film de desene animate.

Foarfeca sau masina de tuns

Fiecare varianta are avantajele si inconvenientele ei. Masina de tuns termina rapid treaba, nu lasa prea multe fire netunse, dar face un zgomot care poate speria copilasul. Foarfeca este o metoda care va permite sa alegeti un stil si o forma preferate. In schimb, tunsoarea cu foarfeca este mai migalosa si dureaza mai mult.