Ca sarcina este o perioada delicata in viata unei femei stim deja. Stim si ca o parte din eforturile pe care le presupune ea se refera la alimentatie, care trebuie sa indeplineasca anumite reguli. Una din ele spune ca mancarea trebuie sa fie cat mai nutritiva si cat mai naturala, adica lipsita de substante chimice care ar putea afecta sanatatea mamei si a fatului.

In aceste conditii, normal ar fi sa ne indreptam privirile catre alimentele bio, care sunt complet lipsite de chimicale. Intrebarea pe care si-o pun viitoarele mamici este daca o alimentatie bio merita banii si efortul pe care il presupune. Pana la urma, si mamele care nu au grija de alimentatia lor nasc copii sanatosi.

Pentru a gasi un raspuns, ar trebui sa stim care sunt diferentele dintre alimentele bio si celelalte.

Daca producatorul nu practica gricultura organica, produsele rezultate sunt stropite cu ierbicide si pesticide. Aceste substante lasa in urma lor reziduri nocive care nu pot fi indepartate prin simpla spalare. Chiar si cantitati reziduale foarti mici sunt de ajuns pentru a modifica sistemul nervos si imunitar al celor care le consuma.
 
Un studiu aparut in 1993 intr-o revista americana de nutritie a aratat ca produsele cultivate organic sunt mai hranitoare decat celelalte. S-au examinta pe o perioada de doi ani, pere, mere, cartofi, porumb si grau si s-a dovedit ca cele organice erau cu 63% mai bogate in calciu, cu 73% mai bogate in fier, cu 118% mai bogate in magneziu, cu 91% mai bogate in fosfor, cu 125% mai bogate in potasiu, cu 60% mai bogate in zinc. Si, foarte important pentru gravide, produsele organice s-au dovedit a fi cu 30% mai sarace in mercur.

Mai tarziu, s-a aratat ca fructele cultivate organic au cantitati mult mai mari de antioxidanti. Este posibil ca metodele agricole conventionale, pesticidele si ierbicidele folosite sa modifice proprietatile nutritive si anticancerigene ale fructelor si legumelor.

In ce priveste carnea, trebuie spus ca aproximativ doua treimi din animalele a caror carne ajunge in farfuria noastra, sunt tratate cu hormoni de crestere artificiali. Desi aceste substante sunt considerate sigure, ele ajung si in mancarea noastra si nu afecteaza doar marimea animalului, asa cum ar fi de dorit.

In afara de hormoni, porcii, puii, vacile de lapte si alte animale primesc si antibiotice iar cantitatile mari pot sa contribuie la rezistenta la antibiotice pe care o intalnim tot mai des la oameni. In schimb, carnea, laptele si ouale obtinute din zootehnia organica nu contin nicio substanta chimcia.

Acestea fiind spuse este clar ca orice gravida poate beneficia de pe urma unei diete organice. Pesticidele si ierbicidele din alimentele normale, odata ajunse in corpul mamei traverseaza placenta si ajung la fat, putand sa-l afecteze intr-o masura mai mare sau mai mica. Cercetatorii studiaza inca posibila legatura dintre maflormatiile congenitale (aparent cu cauze necunoscute) si chimicalele din mancarea mamei.

In plus, atat fatul cat si mama sunt vulnerabili si in fata hormonilor de crestere artificiali, care pot sa dea peste cap echilibrul hormonilor umani, atat de importanti in sarcina.

Oricat ar fi de sanatoase, produsele organice sunt si mai scumpe si mai greu de gasit. Americanii au stabilit o lista a produselor organice care merita efortul si banii. E vorba de acele produse care, in varianta clasica, contin atatia aditivi ca devin de-a dreptul periculoase. Alte alimente, de exemplu bananele, nu merita sa le cauti in forma organica, pentru ca pesticidele sunt indepartate in momentul cand le curati de coaja.

Cinci alimente pe care ar trebui sa le cumperi de la raionul cu produse bio:

Carne de vita
Daca mananci carne de vita in timpul sarcinii, alege-o pe cea organica pentru ca este mai slaba si are de cinci ori mai multi acizi grasi omega-3. Un studiu de lunga durata, terminat in 2007, a aratat ca baietii mamelor care au mancat carne de vita normala in timpul sarcinii au mai multe sanse de a avea probleme de fertilitate. Probabil ca de vina sunt hormonii de crestere pe care ii primesc vitele crescute normal.

Lapte
Laptele organic, de la vacile hranite cu iarba, care nu primesc nicio substanta chimica, merita pretul mai mare pe care il are. Sa ne gandim numai la laptele uman. Orice medicament pe care il ia mama, orice substanta straina care ii ajunge in corp, trece imediat in lapte si ajunge la bebelus. La fel se intampla si in cazul vacilor. Hormonii de crestere, antibioticele, pesticidele de pe iarba si orice alta substanta ajung in laptele pe care il bem noi. Laptele organic este mai bogt in omega-3 si beta-caroten.

Cartofi
Cartofii sunt cea mai „populara” leguma. Din pacate, ei absorb multe pesticide. Alege cartofii organici, care sunt mai bogati in vitamine si incearca sa-i gatesti in coaja ca sa primesti vitamina C si potasiul din ea.

Mere
Merele normale sunt printre cele mai toxice fructe. Sunt o sursa majora de pesticide organofosfate, responsabile de IQ-ul scazut si problemele de atentie la copii. Merele organice sunt si mai bogate in nutrienti, iar gustul este incomparabil mai bun.

Soia
Este o planta foarte hranitoare dar, din pacate, majoritatea culturilor de soia sunt modificate genetic si contaminate cu pesticide organofosfate. Merita sa cauti varianta organica.

Alte produse pe care este bine sa le cumperi organice: ouale, telina, ciresele, nectarinele, piersicile, spanacul, capsunele, strugurii, ardeiul gras.