Orice mamica stie ca nutritia este importanta pentru starea generala de sanatate a copiilor, dar si pentru dezvoltarea lor corecta si armonioasa. O nutritie corespunzatoare, poate sa previna o multime de probleme medicale, inclusiv obezitatea, deformarea oaselor sau diabetul. De asemenea, prin alimentatie, asiguram copiilor o crestere corecta. Dar ce inseamna o nutritie corespunzatoare si ce presupune ea ? Vom vedea in cele ce urmeaza.

De la 2-3 ani, alimentatia copilului trebuie sa semene cu cea a intregii familii, cu trei mese principale si doua gustari in fiecare zi. Ca si adultii, copiii trebuie sa consume toate grupele de nutrienti: proteine, garbohidrati si grasimi. In plus, alimentatia trebuie sa le furnizeze vitaminele si mineralele de care au nevoie, necesitatile lor fiind mai mari decat cele ale parintilor.
Care este proportia fiecarui nutrient in alimentatia zilnica, ne arata piramida alimentara. Piramida alimentara a fost creata de specialistii americani, pentru a oferi populatiei un mic ghid a ceea c ear trebuie sa cuprinda alimentatia zilnica.

La prima vedere, piramida alimentara ne spune ca:
trebuie sa avem o alimentatie variata, care sa includa toate grupele de alimente trebuie sa mancam mai putin din unele alimente si mai mult din altele.

Daca o analizam mai atent, piramida alimentara ne arata proportia in care trebuie consumate alimentele din fiecare grup. Sa incepem cu baza.

La baza piramidei, se afla apa. In multe ilustratii si explicatii ale piramidei, apa lipseste. Probabil unii autori considera de la sine inteles ca ea este importanta, atat la copii cat si la adulti. Totusi, apa trebuie sa faca parte din piramida, fiind cel mai important element pentru viata noastra. Avem nevoie de opt portii pe zi.

La nivelul al doilea se afla carbohidratii, adica cerealele de tot felul (orez, ovaz, porumb, etc) si produsele din cereale: paine, paste, etc. De ce sunt aproape de baza piramidei? Pentru ca ele furnizeaza energia de care avem nevoie pentru a ne ineplini activitatile zilnice. Stim cu totii cata energie consuma copiii, deci nu are rost sa mai insistam pe acest aspect. Nevoile variaza in functie de varsta:

  • Adultii si copii peste noua ani au nevoie de 6 portii zilnic.
  • Copiii intre patru si opt ani au nevoie de 4-5 portii zilnic, in functie de dorinta lor.

Ca insemana o portie? O portie de carbohidrati poate fi :

  • O felie de paine
  • O jumatate de cana de cereale gatite (orez, ovaz)
  • O jumatate de cana de orez sau paste
  • O cana de cereale ( din cele pentru micul dejun), fara adaos de zahar sau ciocolata.

Al treilea nivel este impartit de fructe si legume. Dupa cum stie orice mamica, legumele sunt foarte importante, in special cele portocalii sau cele cu frunze verde-inchis. Ele au un continut bogat de vitamine din cele mai diverse. Corpul omenesc nu poate sa stocheze vitaminele, deci trebuie sa le consumam zilnic. Pentru ca vitaminele sa se pastreze, este bine sa nu gatitm legumele. Majoritatea vitaminelor se pierd la temperature inalte. Care sunt nevoile zilnice?

Adultii si copiii peste noua ani au nevoie de trei portii zilnic
Copiii intre patru si opt ani au nevoie de doua portii.

O portie de legume inseamna echivalentul a o cana de legume taiate in bucatele. Ce legume pui pe masa depinde de gusturile copilului. Ideal ar fi sa manance cate putin din toate. O salata asortata este ideala.

Fructele au si ele un continut bogat de vitamine si, in plus, sunt delicioase. Toti copii, indiferent de varsta au nevoie de cel putin doua portii de fructe zilnic. O portie inseamna o cana de fructe taiate in bucatele. Din nou, varietatea este cheia. Nu curata coaja fructelor, caci in ea se ascunde cea mai mare cantitate de nutrienti.

Al patrulea nivel este impartit intre lactate si produse din carne. Toate contin proteine, insa lactatele au in plus o cantitate mare de calciu, esential pentru dezvoltarea oaselor, deci pentru cresterea armonioasa. O portie de lactate inseamna o cana de lapte, iaurt sau branzica de vaci. Evident ca cele mai bune sunt laptele si iaurturile naturale, fara adaos de arome sau zahar. Copiii intre patru si opt ani au nevoie de doua portii zilnic, pe cand cei peste noua ani au nevoie de trei portii pe zi.

In partea dreapta a nivelului patru se afla produsele din carne, fasolea, pestele si nucile. Toate au un continut mare de proteine, plus fier si alti nutrienti. Alege carnea slaba de pui sau vita si pregateste-o pe cat posibil fara a o praji. Mezelurile, chiar daca par slabe, contin conservanti si alte substante artificiale, care nu sunt chiar ideale pentru copii. Carnea se poate gati prin fierbere, la cuptor sau la gratar si vei obtine o masa delicioasa si sanatoasa in acelasi timp. De cate alimente din acest grupa avem nevoie?

Cinci portii pentru adulti si copiii peste noua ani
3-4 portii pentru copii intre patru si opt ani.

O portie inseamna:
– 30 de grame de carne sau peste
– un sfert de cana de fasole uscata
– un ou
– o lingura de unt de arahide
– 30 de grame de nuci, alone, seminte de floarea soarelui.

Poate fi dificil sa tii seama de toate aceste recomadari in alimentatia zilnica, mai ales cand copilul tau este un mofturos sau nu pare sa coopereze deloc. Evident ca el nu intelege importanta alimentelor, insa tu ca mama, esti datoare sa-i transmiti obiceiuri sanatoase. Sa nu uitam ca nutritia sta la baza vietii, pentru orice fiinta.