Urechi

Cerumenul, acea substanta care se formeaza in urechiusa, este o combinatie de substante (printre care si colesterol), secretate de aceleasi glande care asigura hidratarea pielii. Se formeaza in canalul auditiv dar este impins catre exterior de miscarile maxilarului, luand cu el praful, murdaria si alte substante periculoase. Asadar, cerumenul este benefic si asigura sanatatea urechii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l lasam sa se adune pentru ca poate astupa timpanul, provocand probleme de echilibru si auz.

Ideal este sa lasi curatarea urechii in seama unui medic care are instrumentele necesare si o poate face in siguranta. Daca este nevoie sa curati urechiusa mai des decat mergi la medic, ai nevoie de un servetel umed cu care stergi doar pavilionul urechii, adica acel cartilaj vizibil la exterior, si zona din jurul lui. Este interzis sa introduci in urechea bebelusului servetelul sau, mai rau, betigase de urechi. Exista intotdeauna riscul sa atingi timpanul si sa-l spargi. In plus, betigasele nu fac decat sa impinga cerumenul si mai adanc in canalul auditivi, impreuna cu praful si murdaria din ureche. In mod normal, daca pastrezi pavilionul urechii si gatul curate, nu ar trebui sa existe probleme cu cerumenul.

Gura

Asa cum te speli pe dinti in fiecare zi, si gurita bebeluslui trebuie curatata, chiar daca nu are inca dintisori. Resturile de lapte sau mancare care raman pe gingie pot irita atat gingia cat si mucoasa bucala. Laptele contine zaharuri care nu trebuie sa ramana pe gingii prea mult timp. Asa ca, dupa fiecare masa, sau cel putin de doua ori pe zi, gingiile trebuie curatate. Cum faci asta: iti invelesti un deget (atentie la unghii!) intr-o batista curata si umeda si stergi usor gingiile, dinspre spate inspre fata, masand incet. Este o operatiune simpla si rapida care va asigura sanatatea gingiilor si, mai tarziu, a primilor dintisori.

Unghii

Desi miturile spun ca nu e bine sa taiem unghiile bebelusului inainte de botez, mamicile stiu cat de mult pot sa creasca ele in cateva luni si cat de periculoase pot fi pentru copil. Unii parinti prefera sa lase unghiutele la locul lor si sa foloseasca manusi. Totusi, cel mai bine este ca unghiile sa fie cat mai scurte cu putinta pentru a preveni accidentele. Unghiile se taie o data pe saptamana, dupa baita, caci atunci sunt mai moi si se taie rapid. Pentru ca bebelusul va incerca sa protesteze in timpul operatiunii, o poti face si atunci cand doarme. Unghiile de la picioare nu trebuie neaparat sa fie la fel de scurte ca cele de la maini si se pot taia mai rar, mai ales ca si cresc mai incet. Totusi, trebuie sa avem grija ca unghiile de la picioare sa fie taiate drept, altfel pot creste incarnate in pielea moale si sensibila a copilului. In schimb, unghiile de la maini trebuie rotunjite caci daca raman colturile, bebelusul se poate zgaria.

Fata

Fata bebelusului se curata zilnic, cu o carpa curata inmuiata in apa calduta. Se insista mai mult pe zona din jurul gurii care se poate irita de la resturile de lapte. Pielea sensibila si subtire a bebelui nu se spala cu sapun. Ajunge sa o curati cu apa, dar daca tii neaparat sa folosesti si altceva, poti incerca un sapun special pentru bebelusi, cu Ph neutru si fara parfum. Cosmeticele bio pentru copii, foarte la moda acum, sunt cele mai potrivite.

Par

Parul bebeluslui se spala in timpul baitei, cu un sampon special, delicat si natural. Samponul se maseaza usor pana face spuma, apoi se clateste cu grija, pentru a nu irita ochisorii. Daca observi cruste sau eruptii pe pielea capului, adreseaza-te medicului.