Ochii

Ochisorii bebelusului sunt foarte sensibili, dar trebuie curatati in mod regulat pentru a le asigura sanatatea. La unii copilasi se formeaza in jurul ochilor o crusta uscata, mai ales daca exista si un canal lacrimal infundat. Nu incerca sa indepartezi acea crusta cu mana sau cu servetele pentru ca nu se va lua si nu ai face decat sa iriti pielea sensibila din jurul ochisorilor. Ia o carpa curata sau un tampon de vata si imbiba-l in apa calduta sau ser fiziologic. Daca folosesti apa, este mai buna cea minerala decat cea de la chiuveta, care usuca pana si pielea noastra, daramite pe a bebelusilor. Daca exista acea crusta in jurul ochisorilor, tine vata sau carpa uda deasupra ei pana se inmoaie, apoi freaca usor. Cand folosesti o carpa sau un servetel, sterge cu partea din mijloc. Fereste-te de colt, pentru ca poate ajunge in ochiul copilului. Nu se foloseste acelasi tampon sau aceeasi bucata de carpa la ambii ochisori. In cazul in care exista o infectie s-ar intinde de la un ochi la altul.

Nasul

Igiena nasucului este importanta, chiar din primele zile pentru a-l ajuta pe bebelus sa respire bine. Un nasuc infundat este motiv de plansete, probleme la alaptat si respiratie greoaie, ceea ce il va face pe bebe foarte nefericit. Ca sa prevenim problemele trebuie sa curatam nasucul de doua-trei ori pe zi, nu mai mult, pentru ca altfel mucoasa nazala se usuca si sangereaza.
Daca nu exista secretii abundente, narile se pot curata cu un servetel rulat si inmuiat in ser fiziologic. Ar trebui sa fie de ajuns. Daca bebelusul respira greu, poti trece si la alte metode.
Atunci cand avem de a face cu o raceala, secretiile nazale sunt abundenete si devin cu adevarat o problema. Asa cum noi, adultii, ne suflam nasul ca sa putem respira, si bebelusul are nevoie sa indepartam secretiile. Pentru asta este nevoie de o pompita speciala, cateva servetele rulate, ser fiziologic si multa rabdare.

Ai nevoie de cineva care sa tina capul copilului pentru ca lui nu o sa-i placa incercarile tale si va protesta. Dupa ce ai evacuat tot aerul din pompa, varful ei se aseaza sub nara. Cand dai drumul pompei, efectul de vacuum ar trebui sa absoarba secretiile. Daca nu se intampal din prima, va trebui sa repeti operatiunea si chiar daca secretiile nu sunt absorbite in pompa, macar vor fi aduse mai aproape, pe nara, unde poti ajunge cu un servetel rulat si inmuiat in ser fiziologic.

Daca secretiile sunt uscate nu vei reusi sa le extragi cu pompita, asa cum sunt, si va trebui sa pui in fiecare nara putin ser fiziologic care va inmuia crustele.