Bebelusi

Programul de somn al bebelusului
http://www.nou-nascuti.ro/bebelusi/programul-de-somn-al-bebelusului.html
Autor: Echipa NN

Somnul este un aspect foarte important in dezvoltarea bebelusului, mai ales pentru ca organismul lui se dezvolta intr-un ritm extraordinar. Nu veti reusi de la inceput sa stabiliti un program de somn, dar, pentru moment, nu asta conteaza. El va dormi in ritmul sau propriu, in functie de temperament si de ritmul sau interior.

De cate reprize de somn are nevoie zilnic?

Nou-nascutii dorm in reprize de doua pana la patru ore, indiferent daca este zi sau noapte. Nu se poate stabili un program de somn, pentru ca micutii nu s-au adaptat inca la conditiile mediului din afara uterului. Asa ca vor dormi cand si cat au chef. 
In jurul varstei de 6-8 saptamani, bebelusul incepe sa aiba un program de somn mai bine structurat. Va incepe sa doarma mai mult in reprize mai putine.
La 3-4 luni, multi bebelusi incep sa-si formeze un program de somn, si acum este momentul sa-i impuneti un orar care sa va ajute si pe dumneavoastra.
Pana pe la 6 luni, bebelusul se va stabiliza la doua-trei reprize de somn pe zi, la care se va adauga somnul de noapte.
La 9-12 luni, majoritatea copiilor dorm de doua ori pe zi, dimineata si dupa-amiaza, iar la 18 luni, nu vor mai dormi decat dupa-amiaza, un program care se va pastra pana la 3-4 ani.

Stabilirea unui program

Urmariti semnele care anunta somnul! Daca incepe sa caste, sa se frece la ochi sau sa se traga de urechi, inseamna ca este momentul sa doarma. Observati orele din zi cand incep sa apara aceste semne, pentru a putea stabili un tipar. Incepeti sa-l duceti la somn cu 15-20 de minute inainte sa se instaleze oboseala, schimbati-l, vorbiti-i incetisor si leganati-l, pentru ca, in momentul in care chiar apar aceste semne, el deja sa fie pregatit pentru somn.

Tineti-va de program!

 Nu variati foarte mult ora la care il duceti la somn in fiecare zi, pentru ca organismul lui sa se obisnuiasca mai repede cu programul. Incercat sa-i stabiliti orele de somn in momente ale zilei cand sunt sanse cat mai mici sa fie intrerupt. Desigur, nu puteti programa toate activitatile casei in functie de cand doarme bebelusul, dar treptat veti descoperi ca, bazandu-va pe un program, gestionati mult mai bine putinul timp pe care il aveti la dispozitie.Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)