Se stie deja ca intreg corpul unei gravide este cuprins de o adevarata furtuna hormonala. Din cauza acestora, emotiile schimbatoare sunt la ordinea zilei si orice ai face nu prea le poti controla. Vei vedea ca treci rapid si fara motiv de la cea mai pura fericire la o tristete fara margini, de la zambetul larg la lacrimi amare, de la exaltare la depresie. Vor fi momente in care vei intra in panica si vei avea reactii exagerate la lucruri minore.

Important este sa-ti dai seama ca toate aceste lucruri sunt normale si nu au legatura cu tine, ca persoana, ci tin de “chimia” organismului tau. Daca tu si viitorul tata reusiti sa intelegeti asta veti trece mult mai usor peste momentele grele. Din cauza emotiilor schimbatoare multe femei incep sa se simta vinovate sau triste, ceea ce amplifica emotiile negative. Nu ai de ce sa te simti vinovata. Accepta ca din cand in cand sunt si momente mai proaste si ai grija ca partenerul sa stie care sunt motivele si ca niciunul din voi nu este vinovat.

Schimbarile fizice

O sursa de sentimete negative este si corpul tau in continua schimbare. Uneori te vei simti ca si cum ai fi inchisa in corpul altcuiva. Te vei simti “grasa” si neatragatoare. Traim intr-o lume in care imaginea conteaza foarte mult, asa ca nu-i nimic ciudat in a-ti face griji pentru infatisarea ta. Totusi, multi barbati considera femeile insarcinate ca fiind foarte sexy si senzuale. Sarcina este cel mai important simbol al feminitatii si trebuie sa te simti mandra de semnele fertilitatii tale.  Daca te simti bine si ai sentimente pozitive in legatura cu corpul tau probabil ca si ceilalti te vor gasi atragatoare.

Este normal ca un cuplu de viitori parinti, si mai ales mama, sa-si faca o multime de griji pentru bebelus. Daca va fi ceva in neregula cu el? Va fi normal? Va fi sanatos? Aceste griji iti inrautatesc si mai mult starea de spirit. Le poti calma daca mergi regulat la medicul tau care te va asigura ca fatul este bine, daca adopti o dieta sanatoasa si ai grija de tine. Asa vei sti macar ca ai facut tot ce-ti statea in putinta pentru sanatatea copilului tau.    

Pe masura ce nasterea se apropie viitoarele mamici incep sa se teama daca vor reusi sau nu sa faca fata, sa reziste durerii. E normal sa te temi de durere, sa iti faci griji pentru sanatatea ta si a copilului. Pe masura ce timpul trece si te apropii de termen vei vedea ca incepi sa te gandesti tot mai mult la asta. Pentru a te calma si a-ti alunga temerile poti incerca sa afli cat mai multe despre nastere, sa vizitezi maternitatea, sa cunosti doctorii si moasele. Cursurile prenatale in genul celor Lamaze te pot invata tehnici de respiratie si relaxare si iti vor darui mai multa incredere in puterile tale. 

Temerile mamicilor

Ca si cum toate astea n-ar fi de ajuns, mamicile tinere, aflate la prima sarcina, isi fac griji si pentru priceperea lor in meseria de parinte. Voi putea sa am grija de un nou-nascut? Voi putea sa educ un copil? Voi putea sa impac si familia si serviciul? Din nou, aceste ganduri si griji sunt normale. Multe femei se tem de asa ceva. Nu e usor sa te trezesti dintr-o data cu un nou-nascut in brate, care plange si este in totalitate dependent de tine. Pentru a-ti calma temerile, informeaza-te, citeste despre ingrijirea bebelusului, despre alaptat. Gandeste-te ca vei avea intotdeauna pe cineva care sa te ajute: sotul, prietenele, surorile, fratii, parintii. Chiar gandul ca nu vei fi singura ar trebui sa te ajute.

Poate ti se pare ca intreaga sarcina va fi un sir nesfarsit de emotii si sentimente negative. Pentru majoritatea femeilor, aceste situatii sunt usor de stapanit cu ajutorul unui partener care te ajuta si te intelege. Nu uita ca toate femeile gravide trec si au trecut intotdeauna prin ceea ce treci tu.

Sarcina usoara!

Acest articol face parte din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”