Multi parinti considera ca nu trebuie sa-si faca griji pentru dantura nou-nascutului, din moment ce el nu are dinti. De fapt, cei 20 de dintisori de lapte care vor aparea in urmatoarele luni, exista deja in momentul nasterii, dar sunt bine ascunsi sub gingie.

La nastere, dintisorii de lapte sunt formati aproape complet, ba chiar exista deja si suprfata molarilor permanenti. Din pacate, 20% dintre copii au carii inainte de a implini 3 ani.

Asta inseamna ca trebuie sa ne preocupe starea dintisorilor, chiar daca nu putem inca sa-i vedem. Pentru ca nu putem sa-i ingrijim pe dinafara, trebuie sa-i ingrijim pe dinauntru, adica sa ne asiguram ca bebelusul primeste toti nutrientii necesatri unei danturi sanatoase.

Este vorba in primul rand de fluor. In unele tari se introduce fluor in apa potabila, in sarea de masa si alte alimente. In Romania nu exista aceasta practica. Unii spun ca nu ar fi necesar, ba chiar ca fluorul ar fi periculos. Evident, este periculos in cantitati prea mari, asa cum este periculos orice exces, de orice fel. Totusi, acest mineral este necesar pentru a asigura sanatatea dintilor si inca din primele luni ar putea fi necesara administrarea de suplimente. Pentru a stabili daca este sau nu nevoie de ele, dar si pentru a afla doza ideala, discutati cu medicul pediatru sau stomatolog. Pe langa fluor, este important si aportul de calciu. Pentru suplimentarea cu calciu a dietei, urmati sfaturile medicului.

Cele doua minerale necesare dintilor au nevoie, pentru a se fixa eficient de proteine. Le administram degeaba daca dieta generala a copilului este una deficitara. Pentru ca vorbim de sugari foarte mici, dieta ideala este bazata pe lapte de san. Nu mai trebuie spus ca acesta reprezinta cea mai buna hrana pentru un bebelus. 

In jurul varstei de 5 luni, veti observa pe gingie un muguras alb – primul dintisor. De acum deja aveti responsabilitati serioase. Acel dintisor, chiar daca este singurul, trebuie curatat bine ca sa nu se formeze cariile. Dupa fiecare masa si neaparat inainte de culcare inveliti un deget intr-un tifon curat umezit, asezati copilul in poala si frecati bine dintisorul (fara sa apasati). Cand are mai multi dinti, puteti schimba tifonul cu periuta. Aveti nevoia de una foarte moale, ca sa nu raneasca gingiile, care se schimba la fiecare 2 luni si dupa ce copilul a fost bolnav. La inceput veti folosi doar peria uda, mai tarziu puteti trece la pasta de dinti. Pentru a sti cand puteti folosi pasta de dinti, cereti sfatul medicului.

Am tot mentionat discutiile cu medicul pentru ca in primele 6-12 luni ale bebelusului trebuie neaparat sa ajungeti cu el la stomatolog. Chiar daca nu are nicio carie, stomatologul poate evalua starea dintisorilor si va poate da sfaturile cele mai bune. Nu neglijati sa mergeti la acest control, mai ales daca cel mic este hranit cu biberonul pentru ca laptele praf este destul de periculos din punctul de vedere al danturii. Sa nu uitam ca dintii reprezinta prima faza in digestia alimentelor, deci sunt foarte importanti pentru o dieta sanatoasa. Un copil chinuit de carii, care nu poate sa mestece suficient de bine mancarea poate sa aiba nu numai probleme de digestie ci si probleme de crestere si dezvoltare. Nu in ultimul rand, dintisorii joaca un rol important in pronuntarea sunetelor, iar daca ei lipsesc sau cresc gresit, copilul ar putea avea probleme in invatarea limbajului.