Mugurii dentari – structuri din care se formeaza dintii – apar din cursul vietii intrauterine.Calcificarea coroanei (partea superioara a dintelui) incisivilor primei dentitii incepe din a 18-a saptamana de gestatie, iar a incisivilor definitivi dupa nastere.

Eruptia dentara este un fenomen fiziologic cu un ritm de aparitie a dintilor mai mult sau mai putin regulat. Aparitia primului dintisor este sursa multor probleme. Nu numai pentru ca este unul dintre semnele importante de apreciere a maturizarii biologice a bebelusului tau ci si pentru ca este posibil ca eruptia dentara sa ii provoace unele neplaceri. Multi copii prezinta din cauza durerilor gingivale agitatie in special nocturna, neliniste, subfebrilitate, usoare tulburari dispeptice (greata, varsaturi), lipsa poftei de mancare si salivatie abundenta. Manifestarile acestea sunt trecatoare, dureaza 2-3 zile, sunt prezente la aparitia fiecarui dinte. Cand gingiile sunt rosii sau inflamate se poate folosi un gel special pentru eruptia dentara – Calgel – care contine un anestezic usor si un antiseptic si are un rol calmant. Este un gel cu gust placut, usor de administrat (se aplica o cantitate mica de gel pe varful unui deget curat si se maseaza usor zona afectata a gingiei). Daca durerile sunt foarte intense se poate administra copilului sirop cu paracetamol in doza recomandata pentru varsta sa.

Primii dinti apar la varsta de 6-8 luni, de obicei apar incisivii mediani inferiori si apoi la interval de aproximativ doua luni unii de altii, apare cate o pereche noua de dinti, in ordinea urmatoare: incisivi mediani superiori, incisivi laterali superiori, primii molari inferiori, canini superiori, canini inferiori, a doua pereche de premolari superiori si inferiori; in total 20 de dinti temporari, repartizati dupa formula:

  • Maxilarul superior 2 Molari – 1 Canin – 4 Incisivi – 1 Canin – 2 Molari
  • Maxilarul inferior: 2 Molari – 1 Canin – 4 Incisivi – 1 Canin – 2 Molari

In ordinea aparitiei dentitiei sunt posibile unele schimbari si intarzieri de 1-3 luni, fara semnificatie patologica.

Extrem de rar se nasc copii cu dinti (congenitali). Dentitia permanenta incepe la varsta de 6,7 ani, cand apar cate doi dinti la ficare 6 luni, in locul celor temporari dupa formula:

  • 3 Molari – 3 Premolari – 1 Canin – 4 Incisivi – 1 Canin – 2 Premolari – 3 Molari
  • 3 Molari – 3 Premolari – 1 Canin – 4 Incisivi – 1 Canin – 2 Premolari – 3 Molari

Incheierea eruptiei dentare permanente are loc spre varsta de 25 ani. Ordinea aparitiei noilor dinti ar fi urmatoarea:

  • – intre 6-8 ani incisivi medieni ;
  • – intre 7-9 ani caninii ;
  • – intre 9-12 ani primii molari ;
  • – intre 10-14 ani al doilea rand de molari ;
  • – intre 16-25 ani maselele, „de minte”.

Dezvoltarea normala a dentitiei depinde de aportul alimentar (proteine, calciu, fosfor, vitamine), de cantitatea de floruri, de secretia glandei tiroide, de ingestia unor medicamente si de pastrarea igienei bucale.

Suptul degetelor, tetinei, pierderile timpurii ale primei dentitii pot influienta aparitia si pozitia dintilor definitivi.

Ingrijirea dintilor trebuie inceputa o data cu eruptia dentara, pentru ca dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei permanenti de mai tarziu.
Daca dintii de lapte sunt bine ingrijiti, atunci si dintii permanenti; atunci cand vor incepe sa creasca vor fi corect pozitionati in gingii sanatoase.
O data cu aparitia primilor dinti se va incepe ingrijirea acestora prin stergere cu o compresa umeda in fiecare seara. De la varsta de 12 luni se poate folosi o perie moale de dinti conceputa special pentru copii mici.

Tartrul (sau „placa”, cum i se mai spune) este principalul vinovat de aparitia cariilor dentare.

Bacteriile din cavitatea bucala reactioneaza cu zaharul, formand un acid care topeste smaltul dur al dintilor. Cu cat sugarul sau copilul mananca mai multe dulciuri cu atat riscul de aparitie a cariilor dentare este mai mare.

Trebuie avut in vedere administrarea de fluor – un element important care intareste smaltul dentar, protejind dintii impotriva cariilor – in special in zonele in care apa este saraca in fluor.
Alte doua substante importante si absolut necesare pentru dezvoltarea unor dinti si oase de calitate sunt: calciu si vitamina D (aceasta din urma are rol esential in absortia calciului din alimente si in reglarea nivelului calciului in sange).

Se recomanda ca toti copii, incepand de la varsta de 2 saptamani si pana la 18 luni sa primeasca vitamina D zilnic pe cale bucala (Vigantol solutie orala etc.)
Dupa aceasta varsta si pana la 7, 8 ani se va continua administrarea de vitamina D numai in sezonul rece (lunile septembrie-aprilie).