Bebelusi

Conceptul Continuu
http://www.nou-nascuti.ro/bebelusi/conceptul-continuu.html
Autor: Marta Muresan, Medic Primar Pediatru, consultant de lactatie certificat de bordul international.


Ideea “conceptului continuu” a fost formulată de psihologul american Jean Liedlof în cartea sa “The Continuum Concept” aparută în 1975. Jean Liedlof a trăit doi ani și jumătate în Venezuela, între indienii Yequana din jungla primitivă. Cartea aseamană cultura și metodele de creștere a copiilor din civilizațiile moderne cu cea a indienilor aflați în epoca de piatră. Autoarea descoperă că fericirea la acești oameni nu este un țel, ci o stare naturală și caută cauza “fericirii” acestor oameni primitivi, izvorul echilibrului lor psihic.

De ce lipsește agresiunea, divorțul, delicvența, abandonul, persoanele singure și nefericite din această comunitate? Jean Liedlof găsește explicația în modul de creștere a sugarilor, care satisface nevoile imediate ale omului formate în cursul evoluției: indienii poartă tot timpul copiii cu ei, care văd cum se desfășoară viața zi de zi, nu-i lasă singuri nici când dorm sau mai ales când plâng dar nu-i așează în centrul atenției. Copilul simte că e ocrotit și iubit, e “bine venit”, și acest sentiment de siguranță îl ajută să se dezvolte psihic echilibrat ca adult.

Autoarea consideră că azi predomină intelectul, și simțul nostru de a percepe ce este bine pentru noi este estompat și nu mai știm să diferențiem impulsurile reale de cele distorsionate. De milioane de ani, în determinarea a cea ce este bine pentru noi, rolul principal l-a avut instinctul, subconștientul. După Liedloff, pentru o dezvoltare fizică, mentală și sentimentală optimă, omul, începând din perioada de nou-născut și sugar are nevoie de acele experiențe la care specia umană s-a adaptat de alungul procesului de evoluție, care au fost stocate în subconștient.

Continuumul uman, spune autoarea, se poate defini ca o secvență de experiențe care corespund așteptărilor și tendințelor speciei umane într-un mediu în care aceste așteptări și tendințe s-au dezvoltat. Acesta include și comportamentul adecvat ai celorlalți oameni care fac parte din acest mediu.

Conceptul continuu înseamnă de fapt răspunsul instinctual, imediat la nevoile ancestrale ale puiului de om, adică:

- începând de la naștere contact fizic constant cu mama (sau o altă îngrijitoare din familie dacă este nevoie);
- dormitul cu părinții în acelaș pat, până când din proprie voință părăsește patul (pe la vârsta de 2 ani);
- supt la “cerere”- suge urmărind semnalele corpului său;
- în permanență este purtat în brațe sau altfel, încât să fie în contact fizic cu cineva, de obicei cu mama și îi este permis să observe (sau să doarmă sau să sugă) în timp ce persoana care îl poartă își vede de treburile zilnice – până când sugarul începe singur să se târească, de obicei pe la vârsta de 6 – 8 luni;
 - îngrijitorii îi răspund imediat la semnalele lui (agitat, plâns), fără să se enerveze, să-l judece sau să-i subestimeze nevoile. Pe de altă parte nu se arată prea îngrijorați și nu fac să se simtă mereu în centrul atenției;
- puiul de om simțind că împlinește așteptările celor mai în vârstă și fiind o persoană socială și cooperantă, cu puternice instincte de conservare, își dă seama că e bine venit și este respectat;
Dacă aceste nevoi sunt îndeplinite (coform conceptului continuu) exact cum le dorește sau mai târziu, cum crește, după posibilități, copilul va simți o stare de siguranță, de mulțumire și de bucurie.


În contrast cu cele de mai sus, bebele civilizației moderne, supus obiceiurilor de naștere și de creștere “artificiale”, de multe ori are următoarele experiențe:

Numai că evoluția nu l-a pregătit pe puiul de om pentru acest fel de experiențe. Nu înțelege de ce nu i se răspunde la plânsul disperat de a-i îndeplinii așteptările “înnăscute” și i se dezvoltă sentimentul că el și dorințele lui sunt rele și rușinoase.

Sugarii ai căror necesități sunt îndeplinite conform conceptului “continuu” din perioada timpurie de sugar mic (ținut în brațe) cresc cu o mai mare stimă de sine și vor fi mai independenți ca și cei a căror plâns rămâne fără răspuns pentru că părinților e frică să nu-i răsfețe sau să nu devină prea dependenți.

 http://www.alaptare.home.ro/Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)