Bebelusi

Colicile sugarului
http://www.nou-nascuti.ro/bebelusi/colicile-sugarului.html
Autor: Adina Hrincu

Cuvantul "colica" provine din limba greaca - kolikos - boala a intestinului. Colicile reprezinta niste dureri cu caracter spasmodic la nivelul abdomenului, insotite de nelinistea si agitatia copilului. Apar incepand cu varsta de 2 saptamani si de obicei dispar la varsta de 3-4 luni. Sunt semnalate de un plans viguros si inexplicabil la copilul sanatos si satul.

Colicile sugarului sunt una dintre cele mai “complicate” probleme cu care se confrunta proaspetele mame, pentru ca suferinta copilului pare sa fie atat de mare si fara de leac, incat pe cele mai multe le cuprinde disperarea.

Cauzele aparitiei colicilor

Nu se cunosc exact cauzele colicilor, dar au fost incriminate urmatoarele:

Simptomatologie:

Sugarii care au colici plang mai mult decat ceilalti copii. Atunci cand plang, isi misca mainile si picioarele, sunt agitati si par a avea dureri. Uneori ei isi incordeaza mainile si picioarele dupa care le relaxeaza. Ei se pot inrosi sau invineti din cauza plansului. Atunci cand sugarul plange mai mult de 3 ore pe zi, cel mai probabil plansul se datoreaza colicilor. Sugarii cu colici devin agitati spre sfarsitul zilei, dar colica poate debuta in orice moment al zilei. Micutii devin nelinistiti, nu-si gasesc locul, tipa tare, strang piciorusele la burtica umflata; iar daca apropiem urechea putem auzi zgomote in burtica.

Asadar, daca sugarul dvs are urmatoarele simptome, ar putea fi vorba de colici:

Crizele dureaza intre 10 si 20 de minute, dar de regula se repeta. Desi aceste manifestari pot sa apara in orice moment al zilei, ele sunt pregnante dupa-amiaza sau seara si nu in timpul meselor. Totusi, colicile si orarul nu au putut fi explicate.

Examinarile radiologice, in cursul colicilor au aratat prezenta aerului blocat la nivel intestinal. Durerile spasmodice ale intestinului sunt provocate de contractii puternice ale muschilor intestinali. Acestea sunt consecinte ale unei alimentatii excesive, ale unei inflamatii a mucoasei intestinale provocate de substante toxice ajunse in lapte din alimentatia mamei, cum ar fi tutunul, cafeaua sau alcoolul.

Tratament si profilaxie

Nu exista un medicament miraculos care sa calmeze colicile sugarului. Totusi, in farmacii, putem gasi medicamente care reduc simptomele si care inlatura meteorismul (ex. Espumisan, SabSimplex).Tratamentul se adreseaza simptomelor.

Durerile se diminueaza sau chiar inceteaza cu cataplasme calde, ceaiuri de plante: chimen, fenicul si coada-soricelului. O metoda buna care linisteste copilul este asezarea lui cu burta pe pieptul dezgolit al mamei. Caldura corpului mamei si bataile inimii acesteia il linistesc pe micut.

Daca bebelusul plange din cauza colicilor, se mai recomanda recomanda mangaierea blanda a burticii sugarului, infasurarea sugarului intr-o paturica moale, plimbarea copilului in carucior, plimbarea copilului cu masina intr-un scaun special pentru sugari, punerea unei sticle calde pe abdomenul sugarului (nu trebuie sa fie fierbinte) , balansarea copilului intr-un scaun special sau intr-un leagan , invartirea copilului (trebuie sa ne asiguram ca el isi poate tine capul), o baie calduta, suzeta

Cum trebuie hranit bebelusul

 

Invatati sa recunoasteti plansul copilului

Plansul excesiv al bebelusului poate fi cauzat de alte tipuri de afectiuni acute sau cronice. De aceea, in primul rand trebuie sa te convingi ca aceste manifestari nu reprezinta un semn de boala si sa nu motivezi orice fel de plans prin existenta colicilor. Colicile pot fi frustrante pentru tine, dar trebuie sa stai linistita si calma. Ori de cate ori parintii se simt frustrati si nervosi din aceasta cauza, este mai bine pentru copii, ca pentru putin timp sa fie supravegheati de altcineva.

In cazul in care nu este nimeni care sa poata ajuta parintii, cel mai bine este ca parintele frustrat sa se linisteasca putin, uitandu-se la televizor sau ascultand radioul, dar nu inainte de a se asigura ca sugarul nu pateste nimic rau.  Plansul nu afecteaza sugarul. Este important ca parintele frustrat sa se linisteasca putin pentru a putea ingriji adecvat copilul.

Consultati medicul pediatru daca:

  • Flora intestinala a nou-nascutului
  • De ce plang bebelusii?
  • Masajul este benefic la orice varsta   • Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)