Cand alaptatul – varianta cea mai sanatoasa pentru bebe si pentru mama – este imposibil, parintii se confrunta cu o alegere dificila: cum gasim cel potrivit biberon? Poate parea un lucru neinsemnat, dar cu atatea si atatea modele disponibile, cu atatea si atatea informatii si controverse, cum poti sti care este cea mai buna alegere? Pana la urma copilul este cel care va alege, insa parintii trebuie sa-i ofere variantele sanatoase si sigure.

Tetina biberonului poate fi din cauciuc, latex sau silicon. Latexul este mai moale si mai flexibil, insa se degradeaza mai usor si poate da alergii. Siliconul este mai tare si isi pastreaza forma mai mult timp. Forma tetinei poate fi traditionala sau ortodontica. Bineinteles, cea mai recomandata este forma ortodontica astfel creata incat se muleaza pe gingiile si palatul copilului. Pe partea de jos, cea care se sprijina pe limba, tetina este plata, mimand forma sanului.

Tot pentru tetine sunt disponibile mai multe variante de marimi si viteze de curgere a lichidului. Probabil ca vei incerca mai multe marimi pana cand o vei gasi pe cea potrivita copilului tau. Oricum, trebuie sa respecti recomandarile de varsta ale producatorilor. Nu da unui nou nascut o tetina pentrusugari de 6 luni. Dupa ce incerci mai multe marimi si iti poti da seama ce prefera copilul tau, poti sa cumperi mai multe, pentru a le putea schimba mai usor.

Lichidul trebuie sa picure prin tetina. Daca se scurge in jet, inseamna ca gaura fie este prea mare, fie s-a largit, deci tetina trebuie schimbata. De altfel, tetinele se examineaza periodic pentru a vedea daca apar semne de deteriorare. Nu mai oferi copilului tetina deteriorata pentru ca ea poate oricand sa se rupa, iar bucatile desprinse pot fi inghitite.

Cand vine vorba de biberoane, de sticla in sine, din nou avem foarte multe variante. Daca acum 10-20 de ani exista un singur tip de sticla, acum exista zeci de tipuri, drepte, curbate, din sticla, din plastic, cu manere, fara manere.

Biberoanele din sticla sunt mai rezistente in timp, ba chiar este posibil sa nu trebuiasca inlocuite niciodata. In schimb, au dezavantajul ca se pot sparge in preajma copilului. De aceea, multe mamici prefera biberoanele din plastic tare, adica din policarbonat. Din pacate, ultimele vesti sunt alarmante. Unele ceretari recente au aratat ca din policarbonat se scurge, in unele conditii, o substanta chimica numita bisfenol A, care intra in compozitia acestui tip de plastic. Bisfenolul A ajuns in corp, mimeaza hormonii naturali si „pacaleste” organele interne. Astfel se ajunge la schimabri de metabolism si dezechilibre hormonale. Substanta se scurge din plasticul biberonului atunci cand el este deteriorat, zgariat sau cand este incalzit. Studiile medicale nu sunt inca foarte clare si producatorii de biberoane sustin ca ele nu ar reprezenta un pericol. Totusi, daca folosesti un biberon din policarbonat ai grija sa nu incalzesti lapticul in el si sa-l inlocuiesti de cate ori se deterioreaza.

Un singur biberon nu este de ajuns. Orice bebelus trebuie sa aiba in jur de cinci pe care le va folosi alternativ. Astfel te asiguri ca ai intotdeauna la indemana un biberon curat si sterilizat.
Atunci cand copilul mai creste putin, te poti orienta catre un biberon pe care sa-l poata tine singur in manute. Exista variante cu manere sau cu lateralele plate, asa incat manutele mici sa le poata prinde fara probleme. Chiar si asa, copilul nu trebuie lasat sa manance nesupravegheat.

In sfarit, din trusoul bebelusului nu trebuie sa lipseasca cateva rezerve pentru biberon de unica folosinta. Probabil ca la un moment dat te vei grabi atat de tare incat nu vei avea timp sa sterilizezi biberonul sau vei ajunge undeva unde nu vei putea face asta.