Un numar ingrijorator de mare de sugari, chiar sub varsta de 3 luni, nu beneficiaza de alimentatia naturala. Industria alimentelor pentru copii, ofera o gama foarte diversificata de formule ale caror principii de fabricare si compozitie au fost larg comentate.

Spre deosebire de formulele fabricate in SUA, care se comercializeaza „gata de administrare”, in forma lichida, cu biberoane si tetine de unica folosinta, traditia europeana, la care se aliniaza si tara noastra, utilizeaza formule care se prezinta sub forma de pulbere, in cutii inchise ermetic. Pe cutie sunt inscrise compozitia produsului, destinatia, modul de preparare (alcatuirea dilutiilor).

Majoritatea formulelelor au o concentratie standard de o masura de 30 ml apa, dar exista si alte dilutii recomandate. Exista tendinta de a uniformiza dilutiile diferitelor preparate, pentru a nu se crea confuzii.

Toate formulele sunt instant, au o compozitie adecvata si se prepara prin dizolvare usoara in apa fiarta si racita la temperatura de administrare, fara adaosuri sau fierbere dupa preparare. Acest mod „comod” de preparare presupune insa un intreg arsenal de vesela speciala pentru sugari (biberoane, vase de fiert apa, tetine, vase pentru sterilizarea biberonului si tetinelor, aparatura speciala cu sterilizare cu abur, electrica sau la microunde).

Manipularea igienica impecabila a veselei sugarului, sterilizarea prin fiebere sau cu abur cald dupa fiecare utilizare, prepararea produsului pentru o singura masa, sunt masuri elementare care trebuie respectate pentru a se evita orice neajuns.

Cea mai comuna eroare (in afara de nerespectarea igienei) este prepararea uni produs in concentratie necorespunzatoare, ceea ce are ca prim efect administrarea necorespunzatoare de calorii si substante nutritive, un spor ponderal inadecvat, tendinta de a schimba formula din motive neintemeiate („nu-i merge bine”), stiindu-se ca formulele sunt foarte asemanatoare intre ele pentru aceeasi categorie de produs, avand o compozitie strict standardizata. Aceste greseli sunt evitate daca formula este comercializata in forma lichida, gata de administrat.

Spre deosebire de alimentatia naturala, alimentatia artificiala cu formule, se administreaza la ore fixe.

Cantitatea de produs pentru 24 de ore este egala cu nevoia de lichide, iar numarul de mese se stabileste in functie de varsta, greutatea, tiparul alimentar ale copilului, variind intre 7 mese/24 de ore la nou-nascut si scazand pana la 5 mese/24 ore la sugarul din al doilea semestru de viata.

Relatia afectiva dintre mama si sugar exista si in cazul alimentatiei cu biberonul. In timpul mesei, atat mama cat si copilul se examineaza reciproc, isi vorbesc. Cu timpul, sugarul manifesta o reactie de inviorare la vederea biberonului si devine nelinistit in apropierea orelor de masa.

O formula alimentara intermediara este reprezentata de alimentatia mixta, termen care defineste combinatia alimentatie la san (de obicei insuficienta cantitativ) si alimentatie cu biberonul (cu fomule). Exista 2 metode de administrare a alimentatiei mixte: metoda alternativa (mese la san alternand cu mese la biberon) si metoda complementara.

Este esential ca laptele uman sa fie administrat, pentru ca sugarul infometat sa fie „motivat” de a face efortul sa suga, dupa care i se administreaza formula de complementare, in mod ideal cu lingurita. Din experienta, se stie ca un sugar alimentat mixt devine curand alimentat artificial, daca nu exista o grija speciala din partea mamei si a medicului de a mentine, macar partial, alimentatia cu lapte matern.