Agenda medicala

Totul despre primii dinti ai bebelusului
http://www.nou-nascuti.ro/agenda-medicala/totul-despre-primii-dinti-ai-bebelusului.html
Autor: Echipa NN

Bebelusul tau plange tot mai des, are o salivatie foarte abundenta, baga totul in gura si este nelinistit? Ei bine, este posibil sa ii apara primii dinti. In jurul varstei de 6 luni, bebelusii se confrunta cu aceasta etapa. Ce trebuie sa stim despre aparitia primilor dinti? Va spunem noi!

Dintii de lapte sunt in numar de 20 (8 incisivi, 4 canini si 8 molari). Acestia incep sa apara in jurul varstei de 6 luni. Nu este insa o regula. Pot fi bebelusi care se intalnesc cu primii dintisori incepand cu varsta de 4 luni. Depinde doar de evolutia fiecarui bebelus in parte. In general, primii dinti apar mai repede iar urmatorii din ce in ce mai greu, ajungand chiar si la varsta de 2, 3 ani.

Simptomele eruptiei dentare

Simptomele eruptiei dentare pot fi diferite de la bebelus la bebelus. Mai exact, unii copilasi se intalnesc cu dintii de lapte in liniste, fara dureri sau alte probleme, iar altii pot face febra, pot avea dureri de burta sau pot refuza mancarea.

Iata care sunt cele mai des intalnite simptome:

Ce trebuie sa facem?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci intr-o astfel de situatie este acela de a-ti intelege copilul. Vorbeste cu medicul pediatru si cerei permisiunea de a-i masa copilului gingia cu un gel calmant. Si inelele/jucariile speciale pentru aceasta perioada pot calma bebelusul ajutand la eruptia dentara. In cazul in care eruptia este insotita de febra, trebuie sa consulti imediat medicul in privinta medicamentelor pe care i le vei administra copilului tau.

Indiferent de varsta la care apare primul dintisor, cel mai important lucru este igiena. Chiar daca bebe are un singur dintisor, igiena lui nu trebuie evitata. Poti apela la periutele speciale din comert, care se folosesc cu ajutorul degetului dvs., din silicon, si la pasta de dinti speciala. In fiecare seara, dupa ultimul supt, bebelusul trebuie curatat cu ajutorul periutei speciale. Acest obicei va fi urmat de copil si in adolescenta si la maturitate.

Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)