Agenda medicala

Oreionul
http://www.nou-nascuti.ro/agenda-medicala/oreionul.html
Autor: Dana Varvaruc

Este o boala acuta infectioasa, transmisa de un paramixovirus. Cel mai frecvent se manifesta prin parotidita epidemica 75%. De obicei are evolutie benigna si nu lasa sechele. Poarta de intrare este orofaringian si  calea de transmisie este respiratorie. Perioada de incubatie este intre 14 - 21 de zile.

Debuteaza cu subfebrilitate, apoi hiperemia orofaringelui, febra si o tumefiere a lojei parotidiene cu tegument de aspect normal, infiltrarea parotidei si o usoara sensibilitate la palpare. De cele mai multe ori evolutia se opreste si tumefierea se reduce. Copii bolnavi mai pot avea varsaturi printr-o afectare infraclinica a pancreasului (scaune semiconsistente). La unii poate aparea o noua ascensiune febrila plus tumefierea glandelor submandibulare, uneori ea ducand la edem in pelerine deoarece inflamatia obstrueaza limfaticile de la baza gatului. Afectarea glandelor sublinguale se observa greu.

In cadrul sistemului nervos central exista o afectare infraclinica insotita de cefalee, stari febrile, varsaturi, fotofobie, apoi redoare la ceafa. In rare cazuri e implicat si encefalul si rezulta o confuzie. Evolutia obisnuita a parotiditei este de 10 zile. Cazurile cu localizari multiple se evidentiaza mai devreme de 10 zile. Meningita si otita nu sunt complicate ci au alte localizari.

Tratament:

Dupa primele semne ale aparitiei bolii, mergeti la medic!                      
Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)