Sugarul nu este in masura sa se confrunte si sa se adapteze agresiunilor externe, contaminarilor si altor factori de mediu. Sistemul de aparare naturala al organismului se formeaza in totalitate in al doilea an de viata.

Din acest motiv, grija zilnica pentru sugar este un proces complex si serios care contribuie la buna lui dezvoltare; este insa si o forma placuta care cimenteaza legatura stransa dintre parinti si copil, oferind numeroase ocazii pentru un contact direct.

Multe dintre tinerele mame sunt nepregatite in ceea ce priveste timpul pe care trebuie sa il puna la dispozitia ingrijirii noului-nascut. Considerativa ca astfel aveti ocazia sa va apropiati de copil, sa va exprimati dragostea si sensibilitatea pentru acesta.

Ia-ma in brate

in primele luni de viata ale sugarului, muschii cefei sunt plapanzi, de aceea este necesara o atentie speciala. Sugarul trebuie luat in brate de fiecare data in acelasi mod, inh liniste de preferat folosind cuvinte gingase si linistitoare, deoarece daca se sperie, se poate agita, poate aluneca si cadea.

Ombilicul

La cateva minute dupa nastere cordonul ombilical se taie la aproximativ 1,5 cm de burtica nou-nascutului si se leaga. Aceasta se numeste „amputare ombilicala” sau taierea buricului. La inceput bucatica de cordon ombilical se prezinta sub forma unei „gelatine” si, in curs de 5-10 zile, se inchide la culoare, se usuca si se desprinde.

In aceasta faza ombilicul are nevoie de ingrijire pentru evitarea infectarii. Se impune curatarea lui o data pe zi, folosind comprese sterile si alcool, timp de 4-5 zile, pana cand bontul ombilical va cadea. Pentru ca sa nu se irite si sa apara probleme, ombilicul trebuie pastrat uscat, neacoperit de scutec si pana la cicatrizare rtebuie sa se evite umezirea. Daca pielea din jurul buricului este iritata, umflata sau rosie, este necesara consultarea medicului. Omfalita, infectarea cu microbi a ombilicului, se trateaza cu antibiotice si printr-o igiena riguroasa.