Agenda medicala

Dermatita atopica a copilului mic (eczema atopica)
http://www.nou-nascuti.ro/agenda-medicala/dermatita-atopica-a-copilului-mic-eczema-atopica.html
Autor: Adina Hrincu

Ce este atopia?

Atopia este susceptibilitatea genetica crescuta a unui individ de a dezvolta, in cursul vietii, una sau mai multe afectiuni alergice, cum ar fi: astm, urticarie si dermatita atopica, conjunctivita și rinita alergica.

Ce este dermatita atopica? 

Dermatita atopica este o dermatita pruritica cronica, cu predispozitie familiala, cu debut în mica copilarie, ades asociata cu rinita alergica si astmul bronsic. Ca si astmul bronsic sau rinita alergica, dermatita atopica se manifesta cu infiltratie locala de T-limfocite. Mai mult de jumatate din pacientii cu dermatita atopica dezvolta pe parcurs astm bronsic sau rinita alergica. Dermatita atopica este o boală inflamatorie cronica a pielii. Are o evolutie de obicei de cativa ani de zile, cu perioade de remisiune completa (in care copilul nu prezinta deloc leziuni de eczema la nivelul pielii) sau partiala (cu ameliorarea leziunilor initiale) intrerupte de exacerbari.

Afectează 10-20% din populatie și are o tendinta de crestere in ultimele decenii. La copii, este boala cutanata cea mai frecventa. Unu din cinci bebelusi sufera de aceasta afectiune cutanata. Unii vor scapa de neplacerile ei odata cu inaintarea in varsta, altii o vor indura toata viata. Nu se cunosc cauzele acestei cresteri. In 60% din cazuri, dermatita atopica debuteaza la varsta de sub un an, iar simptomatologia se amelioreaza in jumatate din cazuri dupa pubertate; doar in putine cazuri persista toata viata.

Cauze 

Fiecare pacient este diferit de celalalt. Cauzele dermatitei atopice nu sunt in totalitate cunoscute, insa, cresterea numarului de cazuri in ultimii ani a facut ca afectiunea sa fie pusa si pe seama factorilor de mediu, pe langa factorii genetici.

Factori genetici
Daca un parinte are un fond atopic, creste riscul ca si copiii lui sa-i mosteneasca sensibilitatea. Astfel, incidenta familiala fiind ridicata, sunt incriminati si factorii genetici.

Factori de mediu
Atopia are o baza clar genetica, dar este influentata major de factorii de mediu; exprimarea ei este determinata de expunerea precoce la alergene alimentare sau inhalatorii (acarieni, epitelii animale, polenuri), nivelul ridicat și cronicitatea expunerii, poluarea atmosferica (prin inducerea unui raspuns inflamator de tip Th2), nivelul socio-economic ridicat (minimizarea infectiilor parazitare și virale comuta secretia profilului citokinic spre fenotipul Th2).
Dintre factorii de mediu, care duc la aparitia si accentuarea inflamatiei cutanate, cei mai importanti sunt: unele alimente, ca de exemplu laptele de vaca, ouale, carnea de peste, alunele si nucile și alergene inhalatorii, ca de exemplu polenul și acarianul din praful de casa. Interrelatia dintre aceste alergene si simptome este insa, in cele mai multe cazuri, greu demonstrabila.
Alaturi de acesti factori, modificarile profunde in stilul de viata, cresterea expunerii la iritanti si poluanti, scaderea infectiilor (vaccinari), modifica reactivitatea imuna a organismului.

Simptome

De regula, pielea afectata de dermatita atopica se inflameaza si cauzeaza mancarimi, roseata, papule si cruste, dar exista si cazuri, mai rare ce-i drept, in care copilul nu simte mancarime. Primele semne apar intre doua si sase luni, cel mai adesea la trei luni, insa exista cazuri in care sugari mai mici au fost diagnosticati cu aceasta afectiune cutanata. In peste 60% din cazuri, dermatita atopica se instaleaza la varste mai mici de un an si numai in jumatate de cazuri simptomele dispar pana la pubertate. Leziunile apar mai ales la nivelul scalpului si fetei, dar cand copilul incepe sa mearga, se extind si la genunchi, palme sau coate.

Simptomele sunt deseori accentuate si de diferiti iritanti ai pielii, ca de exemplu, imbracamintea din lana si fibre sintetice, unele sapunuri, apa fierbinte și temperatura ambientala mai ridicata. Vara simptomele cutanate se pot ameliora, pana la dispariție, cu agravare toamna si iarna. Iritabilitatea psihics agraveazs cercul vicios al bolii: prurit - scapinat - eruptii cutanate - excoriatii.

Dermatita atopica se infecteaza frecvent cu bacterii, fungi și virusuri. Cele mai frecvente infectii sunt cu stafilococ si virus herpetic. Acestea agravează boala.

Statistici:

Ereditatea: predispunere genetica, prezenta in 2/3 de cazuri.
Predominanta de sex: Barbati = Femei; femeile au tendinta spre un prognostic mai nefavorabil.
Sistemele afectate: tegumentele/sistemul exocrin.
Incidenta/Prevalenta: Afectiune frecventa: 7-24/1000
Predominanta de varsta: debutul, de obicei, în copilarie, dupa varsta de 2 luni. Afecteaza 5% din populatia globala de copii. 90% din pacienti sunt în jurul varstei de 5 ani.

Copiii cu varste cuprinse intre 0 si 2 ani

Dermatita atopica infantila dureaza pana la varsta de 2 ani. Primele semne cutanate apar in luna a treia de viata. In acest stadiu, eczema atopica se manifesta prin papule si vezicule exudative pruriginoase, localizate predominent pe pometi, pe frunte, retroauricular, pe trunchi si in zonele extensoare ale membrelor. Sugarul se scarpina des, in special noaptea, este irascibil, plange mult, iar noaptea se trezeste de mai multe ori. Deseori, leziunile scarpinate se infecteaza.

Copiii cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani

In cazul dermatitei atopice a copilului intre varstele de 2 si 12 ani, eczema atopica este mai putin exudativa, pielea devine ingrosata ("lichenificata"), in special la nivelul flexurilor membrelor (genunchi, coate, glezne), pleoapelor și gatului. Pruritul intens persista, în special in fazele acute.

Diagnostic si tratament

Nu exista teste de laborator relevante pentru diagnosticul dermatitei atopice, acesta fiind bazat pe manifestarile clinice și prin excluderea altor tipuri de dermatita.

Principii de tratament

Alimentatia naturala
Alaptarea la san pana la varsta de 6-7 luni este cea mai buna metoda pentru a evita aparitia eczemei atopice. Daca, pe parcursul alaptarii, mama are o concentratie crescuta de vitamina C in organism, copilul va fi mult mai putin expus riscului de a dezvolta dermatita atopica.

Alimentatia diversificata
Cand se incepe diversificarea se vor evita, pana la varsta de un an, citricele, a laptele integral, ouale, carnea de peste. Alimentele care s-au dovedit a fi alergene trebuie eliminate pentru ai mult timp. La copiii atopici, urticaria și pruritul poate fi accentuat de anumite alimente ca: lapte, ou, peste, cereale, nuci, arahide, roșii, citrice, ciocolata etc. Depistarea factorului declansator alimentar este dificila. In completarea testarii cutanate, care are o valoare limitata, este obligatoriu testul de evictiune prin dieta eliminatorie. Acesta consta dintr-o dieta de baza, care nu contine alimentele suspectate, mentinuta pana la disparitia leziunilor cutanate, dupa care alimentele respective se reintroduc cate unul. Daca dieta de eliminare ameliorează net simptomele de mai multe ori, alimentul respectiv va fi evitat mai multi ani.

Alergeni
Fumul de tigara are efect nociv prin cresterea riscului de a dezvolta simptome respiratorii alergice: rinita și astm.
Pentru a evita sensibilizarea la acarianul din praful de casa (aeroalergen interior) si aparitia rinitei si astmului, colectoarele de praf din anturajul copilului trebuie reduse la maxim. Numarul alergenilor este mare, astfel incat va recomand sa consultati medicul alergolog pentru a stabili, la varsta potrivita testarii, la ce alergen este sensibil copilul.

Igiena
Sunt permise numai sapunuri grase, speciale pentru piele uscata, fara coloranti si neparfumate. Imbaierea trebuie sa fie de scurta durata si in apa nu prea fierbinte pentru a nu exacerba simptomele. Se recomanda ca in apa de baie sa se adauge o mana de tarate. Dupa baie, pielea trebuie hidratată zilnic, cu unguente grase, care nu permit pielii sa se usuce. Taierea scurta a unghiilor previne lichinificare si infectarea pielii si este obligatorie.

Imbracaminte
Este recomandata îmbracamintea din bumbac alb, hainele trebuie spalate cu detergenti blanzi, iar apoi bine clatite; nu sunt permise solutiile odorizante pentru clatit (balsamul de rufe parfumat). Copilul trebuie imbracat adecvat temperaturii ambientale. Imbracarea excesiva si alergatul cauzeaza transpiratie, care accentueaza pruritul. Trebuie împiedicata scarpinarea leziunilor.

Factori benefici
Soarele si apa de mare amelioreaza simptomele atopice. Daca leziunile sunt exudative sau infectate trebuie evitat contactul cu nisipul.

Climatul familial
Trebuie asigurat un climat familial afectuos si calm. Agitatia din jurul acestuia scade semnificativ pragul la prurit.

Sfaturi medicale

Sfaturi pentru parinti  
Posibile complicatii
Sfaturile din acest articol trebuie folosite pentru a intregi ingrijirea medicale, nu pentru a o inlocui. Daca copilul tau se afla sub ingrijirea unui medic specialist, iar sfaturile sale sunt contrare celor prezentate aici, urmeaza sfatul medicului, caci acesta cunoaste cel mai bine particularitatile copilului


 Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)