Starea de sanatate reprezinta capacitatea generala a organismului uman de a face fata conditiilor complexe si variate in care se desfasoara viata.

O dezvoltare deplina a copilului nu se poate concepe decat in cadrul unor conditii optime de mediu si sociale.

Sanatatea fizica si mentala isi gasesc o realizare optima in conditiile echilibrului ecologic al mediului inconjurator. Orice ruptura a acestui echilibru cere, din partea organismului uman, reactii complexe de adaptare, in lipsa carora propriile sale functiuni sunt amenintate.

Cel mai expus din acest punct de vedere este copilul, al carui organism, neimunizat si neadaptat noilor conditii, este vulnerabil in fata factorilor agresivi din mediul extern.

In sezonul rece, datorita variatiilor de temperatura, umiditatii crescute, a prezentei intemperiilor (ploi, vant etc.) poluarea aerului cu agenti etiologici ai unor boli infectocontagioase este importanta.

De aici frecventa mare a unor infectii cu transmitere aeriana precum gripa, adenovirozele, rujeola, rubeola, varicela, tusea convulsiva, parotidita epidemica, meningita, tuberculoza etc., in perioada rece si, indeosebi, in perioadele de trecere toamna-iarna, iarna-primavara, cand aceste infectii pot capata aspectul unor epidemii.

Pentru protejarea copiilor impotriva acestor infectii cu o contagiozitate crescuta, se impune o colaborare a familiei cu medicul pediatru.

Parintii trebuie asigura o crestere a rezistentei nespecifice a organismului copilului astfel:

  • alimentatie adecvata varstei, echilibrata caloric si nutritiv (bogata in vitamine si minerale); se vor folosi in alimentatia copilului alimente naturale, preparate igienic. Nu vor lipsi din alimentatia copilului fructele, legumele, dar si produsele de origine animala: carne, oua, lapte, branza etc.
  • igiena riguroasa a tegumentelor si mucoaselor este foarte importanta pentru starea de bine si sanatatea copilului. Ea este adecvata fiecarei perioade de viata a acestuia; vestimentatia trebuie sa fie curata, schimbata ori de cate ori este nevoie, se va evita supraincalzirea tegumentelor copilului prin adaptarea la variatiile de temperatura a mediului extern.
  • se va asigura copilului un regim corespunzator de activitate si odihna. Activitatile in aer liber sunt benefice pentru sanatatea copilului. Evitati, insa, mai ales in sezonul rece, locurile aglomerate si neaerisite, evitati drumurile lungi si obositoare cu mijloace de transport in comun. Evitati vizitele dese si prelungite la prieteni, rude, protejand astfel contactul copilului dumneavoastra (indeosebi sub varsta de un an) cu persoane bolnave .
  • se va asigura copilului un microclimat al locuintei corespunzator. Igiena locuintei, a camerei de odihna este foarte importanta. Camera copilului trebuie sa fie insorita, curata, aerisita zilnic, bine incalzita, fara mobilier de prisos, usor de intretinut.

Pentru copiii care frecventeaza colectivitatile (cresa, gradinita, camine etc.) insistati asupra triajului zilnic la intrarea in colectivitate, iar cand apare un caz de boala infectioasa se impune izolarea acestuia imediat. Starea de sanatate a celorlalti copii trebuie sa fie atent supravegheata de familie si personalul colectivitatii. Pentru colectivitatile de copii se impune o colaborare stransa a familiei, personalul sanitar al unitatii, igienistul si epidemiologul.

Schimbarea activa a apararii specifice a organismului copilului se face prin vaccinare (imunizare artificiala). Asadar respectati si dati o mare importanta calendarului de vaccinare elaborat de Directia Medicinei Preventive din Ministerul Sanatatii. Mentineti o stransa legatura cu medicul de familie in ceea ce priveste vaccinarile si perioadele cand acestea trebuie efectuate.