Agenda medicala

Circumcizia la baietei
http://www.nou-nascuti.ro/agenda-medicala/circumcizia-la-baietei.html
Autor: Echipa NNDesi in tarile dezvoltate, precum SUA si Canada, rata circumciziilor a scazut dramatic in ultimii 10 ani, in Romania ea este in crestere. In 2005 ea crescuse cu 23,85% fata de anul 2000 si cel, mai probabil, continua sa creasca si astazi. In 98% din cazuri, circumcizia este o operatie electiva,  adica nu este dictata de factori medicali.

Informatiile cu privire la aceasta operatie sunt putine si contradictorii si multi parinti nu pot decide daca sa o faca sau nu copilului lor. Care sunt riscurile si beneficiile circumciziei vom afla in continuare.
 
Preputul este pielea care acopera glandul (capul penisului), la un barbat necircumcis. Daca bebelusul nu este circumcis legatura dintre preput si gland va slabi si cele doua se vor separa in primii ani de viata, astfel ca preputul va ajunge sa acopere glandul. Prin circumcizie, preputul este desprins de gland si taiat, astfel ca glandul va fi permanent descoperit.

Cu mult inainte ca organizatiile medicale mondiale sa vorbeasca despre circumcizie, ea era o practica intalnita in comunitatile de evrei, unde toti baieteii sunt circumcisi din motive religioase. In anii ‘70, organizatiile medicale au emis primele comunicate cu privire la circumcizie, care spuneau ca nu exista nicio indicatie medicala in favoarea acestei practici. In anii ’80 noi comunicate precizau ca circumcizia presupune atat riscuri cat si beneficii, iar in anii ’90, noi cercetari au demonstrat ca beneficiile circumciziei sunt prea mici pentru ca ea sa devina o interventie de rutina.   

Care au fost beneficiile descoperite? Se pare ca baieteii sub un an, circumcisi aveau sanse mai mici sa faca o infectie urinara decat cei de aceeasi varsta, necircumcisi. Totusi, rata totala de infectii urinare la barbati este atat de mica, incat beneficiul este neglijabil. Aceleasi au fost concluziile si in cazul cancerului de penis.

La aceste beneficii neglijabile se adauga riscurile pe care le provoaca operatia de circumcizie in sine: infectii, sangerari excesive, durere. Infectiile si hemoragiile sunt destul de rare, in schimb, durerea resimtita de nou-nascut nu poate fi trecuta cu vederea. Cercetarile au aratat ca nou-nascutii simt durerea cu aceeasi intensitate ca si adultii, iar senzatia le provoaca tensiune arteriala crescuta, puls rapid, secretia hormonilor de stres. Chiar daca se foloseste un anestezic, durerea va ramane dupa ce efectul lui trece, lucru stiut de orice persoana care a suferit o interventie chirurgicala.

Din punct de vedere cosmetic, operatia poate avea unele urmari, insa cicatricile dispar pe masura ce baietelul creste. De fapt, argumentul cosmetic este cel mai des invocat de parintii care aleg sa faca circumcizii copiilor lor, cu trimitere, evident, la motive sociale. Parintii vor ca baietelul sa fie ca tatal sau, ca fratii lui sau ca alti barbati din familie. In unele tari, circumcizia a fost o interventie de rutina mult timp astfel ca majoritatea barbatilor adulti sunt circumcisi, deci nou-nascuti trec prin acelasi lucru pentru ca mai tarziu, la varsta adulta sa nu fie complexati sau exclusi din cauza diferentei dintre ei si altii. Ar fi interesant de stiut de ce unii parinti romani aleg sa-si circumcida baieteii, avand in vedere ca la noi nu a exista aceasta traditie, deci factorul social poate fi exclus.

Circumcizia se face in general de catre obstetrician, neonatotlog sau pediatru. Daca baietelul a fost prematur operatia se amana pana cand medicul considera indicat. Dupa interventie, glandul va fi rosu iar preputul ramas va sangera usor timp de cateva ore. In urmatoarele zile, rana va prinde coaja si intr-o saptamana sau doua ar trebui sa fie vindecata.

Penisul circumcis al bebelusului se ingrijeste cu atentie pentru a nu provoca dureri si a nu intarzia vindecarea. Locul trebuie acoperit cu un bandaj lejer pentru a impiedica frecarea ranii de scutec. Pentrru igiena se foloseste un sapun pentru bebelusi si apa calduta. Nu trebuie sa fie fortata retragerea preputului. Acest lucru se va intampla de la sine in urmatorii ani.

    Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)